ΕΚΤ: Δρομολογεί νέο εργαλείο για τη στήριξη των ομολόγων – Υποχωρούν οι αποδόσεις

ΕΚΤ: Δρομολογεί νέο εργαλείο για τη στήριξη των ομολόγων – Υποχωρούν οι αποδόσεις

Η ΕΚΤ συνεδρίασε εκτάκτως με στόχο την αντιμετώπιση της πρόσφατης αναταραχής στις αγορές - Αποφάσισε επίσης ευελιξία στην επανεπένδυση των ποσών από το έκτακτο πρόγραμμα για την πανδημία (PEPP)

lagarde343
Τη δημιουργία ενός νέου εργαλείου για την αντιμετώπιση των πιέσεων που εκδηλώνονται στα κρατικά ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία συνεδρίασε σήμερα εκτάκτως.

Η νομισματική αρχή της Ευρωζώνης, συγκεκριμένα, έδωσε εντολή στις αρμόδιες επιτροπές να ξεκινήσουν τη δημιουργία ενός νέου εργαλείου, το οποίο θα έχει ως στόχο την άμβλυνση των απρόσμενων πιέσεων στις αποδόσεις των ομολόγων, εν όψει και της πρώτης αύξησης επιτοκίων έπειτα από 11 χρόνια.

Πρτος το παρόν, δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις επιμέρους παραμέτρους του προωθούμενου προγράμματος.

Ταυτόχρονα, το εκτελεστικό συμβούλιο δεσμεύτηκε ότι θα εφαρμόσει επιπλέον ευελιξία στις επανεπενδύσεις από το χαρτοφυλάκιο των ομολόγων τα οποία αποκτήθηκαν στο πλαίσιο έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (PEPP).

«Σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο συνεδρίασε για να ανταλλάξει απόψεις σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση της αγοράς. Από τη στιγμή που ξεκίνησε η σταδιακή διαδικασία εξομάλυνσης της πολιτικής τον Δεκέμβριο του 2021, το Διοικητικό Συμβούλιο δεσμεύτηκε να δράσει ενάντια στους κινδύνους κατακερματισμού που αναζωπυρώνονται. Η πανδημία έχει αφήσει μόνιμα τρωτά σημεία στην οικονομία της ζώνης του ευρώ, τα οποία πράγματι συμβάλλουν στην άνιση μετάδοση της ομαλοποίησης της νομισματικής μας πολιτικής σε όλες τις περιοχές.

Βάσει αυτής της αξιολόγησης, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι θα εφαρμόσει ευελιξία στην επανεπένδυση των εξαγορών που οφείλονται στο χαρτοφυλάκιο PEPP, με σκοπό τη διατήρηση της λειτουργίας του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής, προϋπόθεση για να μπορέσει η ΕΚΤ να ανταποκριθεί εντολή για τη σταθερότητα των τιμών. Επιπλέον, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να δώσει εντολή στις αρμόδιες επιτροπές του Ευρωσυστήματος μαζί με τις υπηρεσίες της ΕΚΤ να επιταχύνουν την ολοκλήρωση του σχεδιασμού ενός νέου μέσου κατά του κατακερματισμού προς εξέταση από το Διοικητικό Συμβούλιο» αναφέρει η ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την συνεδρίαση.

Η έκτακτη συνεδρίαση ξεκίνησε στις 12.00 ώρα Ελλάδας και ολοκληρώθηκε έπειτα από περίπου τρεις ώρες. Η πρωτοβουλία αναλήφθηκε μετά το sell off της Τρίτης, κατά τη διάρκεια του οποίου η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας σκαρφάλωσε άνω του 4% για πρώτη φορά από το 2014.

Ήδη, πάντως, οι σχετικές πληροφορίες έχουν προκαλέσει εν μέρει «ανακούφιση», με την απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου να περιορίζεται κατά 38 μονάδες βάσης και να διαμορφώνεται στο 4,27%. Χθες είχε σκαρφαλώσει ακόμη και άνω του 4,7%, στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2017.

Αποκλιμάκωση εμφανίζουν και τα ομόλογα των υπόλοιπων χωρών του Νότου, με το 10ετές της Ιταλίας να μειώνεται κατά 22 μονάδες βάσης (3,99%), της Ισπανίας κατά 18 μονάδες βάσης (2,91%), της Γαλλίας κατά 13 μονάδες βάσης (2,23%), της Κύπρου κατά 12 μονάδες βάσης (3,38%) και της Πορτογαλίας κατά 20 μονάδες βάσης (2,89%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ έναντι του δολαρίου σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,14% και διαμορφώνεται στα 1,0434 δολάρια.

Κλείσιμο
Υπενθυμίζεται ότι η καταιγίδα στα ομόλογα ξεκίνησε μόλις η ΕΚΤ προανήγγειλε τον τερματισμό της πολυετούς νομισματικής χαλάρωσης και της οκταετούς περιόδου των αρνητικών επιτοκίων, κάνοντας λόγο για έναν βιώσιμο κύκλο αυξήσεων από τον Ιούλιο και μετέπειτα. Μάλιστα, η Κριστίν Λαγκάρντ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας αύξησης των 50 μονάδων βάσεων τον Σεπτέμβριο.

Ειδήσεις σήμερα:

Ζελένσκι: Η εισβολή στην Ουκρανία είναι το πρώτο βήμα της Ρωσίας για την κατάκτηση κι άλλων λαών

Από ανακοπή καρδιάς πέθανε η 22χρονη αθλήτρια στην Κομοτηνή - Τι έδειξε η νεκροψία

Ο Γιάννης Λαγός ζητά να αποφυλακιστεί για να εκτελέσει τα καθήκοντά του ως ευρωβουλευτής
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης