Ηλεκτρικό ρεύμα: Σε τρία στάδια η απορρόφηση του 80% των επιβαρύνσεων - Πόσο θα ωφεληθούν τα νοικοκυριά

Ηλεκτρικό ρεύμα: Σε τρία στάδια η απορρόφηση του 80% των επιβαρύνσεων - Πόσο θα ωφεληθούν τα νοικοκυριά

Στις 08:30 το πρωί της Παρασκευής η εξειδίκευση των μέτρων - Ποιοι και πόσα χρήματα θα δουν στους λογαριασμούς τους αμέσως μετά την έναρξη της εφαρμογής του κυβερνητικού σχεδίου, που «απλώνεται» χρονικά έως τον Ιούνιο του 2023

logariasmos-reyma-dei-3
«Ανακούφιση» σε δόσεις προβλέπεται ουσιαστικά για τα νοικοκυριά που έχουν κληθεί το προηγούμενο διάστημα να σηκώσουν το δυσβάσταχτο βάρος της ενεργειακής ακρίβειας, μετά τις πρωθυπουργικές ανακοινώσεις, που θα εξειδικευθούν το πρωί της Παρασκευής από τους αρμόδιους υπυργούς.

Οι καταναλωτές παρακολούθησαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εξηγεί το κυβερνητικό οργανόγραμμα για την σταδιακή άρση της επιβάρυνσης που επήλθε στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ την κατάσταση ήρθε να επιδεινώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Με βάση, λοιπόν, τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη και τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, το κράτος θα απορροφήσει μία επιβάρυνση ύψους 70%-80% για τους λογαριασμούς ρεύματος από τον Δεκέμβριο του 2021 και σε χρονικό ορίζοντα μέχρι και τον Ιούνιο του 2023.

Κατά την πρώτη φάση του κυβερνητικου σχεδιασμού, από τον Δεκέμβριο του 2021 έως και τον Απρίλιο του 2022, θα επιστραφεί από το κράτος το 60% των επιπλέον επιβαρύνσεων στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Η επιστροφή θα γίνει στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων με ετήσιο εισόδημα έως και 45.000 ευρώ.

Στη συνέχεια, κατά τον μήνα Μάιο που ήδη διανύουμε και για τον προσεχή Ιούνιο, θα επιστραφεί το επιπλέον ποσό της επιβάρυνσης στο 50%.

Τέλος, η τρίτη φάση και καθώς θα «ξεδιπλώνονται» οι κυβερνητικές παρεμβάσεις τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική τιμή του ρεύματος, ο στόχος είναι μέχρι τον Ιούνιο του 2023 να απορροφηθεί έως και το 80% των επιβαρύνσεων που θα προκύψουν.

Πώς θα γίνει η επιστροφή χρημάτων στην πράξη - Η πρώτη φάση από τον Δεκέμβριο 2021 έως και τον Απρίλιο 2022

Κλείσιμο
Στο πλαίσιο του νέου πλέγματος μέτρων, το κράτος θα επιστρέψει στον ατομικό τραπεζικό λογαριασμό κάθε ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή πρώτης κατοικίας, το 60% όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων που έχει υποστεί, αναδρομικά από τον Δεκέμβριο του 2021 έως και τον Απρίλιο του 2022. Το «ταβάνι» της έκτακτης αποζημίωσης θα είναι τα 600 ευρώ και θα αφορά όλους τους πολίτες με ετήσιο εισόδημα έως και 45.000 ευρώ.

Στην πράξη, αν ένας καταναλωτής έχει πληρώσει για ρήτρα αναπροσαρμογής μέσα στο εξάμηνο αυτό ένα ποσό που ανέρχεται συνολικά σε 1.200 ευρώ και για το ίδιο διάστημα έχει λάβει επιδότηση από το κράτος 350 ευρώ, έχει συνολικά επιβαρυνθεί με 850 ευρώ. Τότε, το ποσό που θα πιστωθεί στον τραπεζικό του λογαριασμό, θα είναι ύψους 510 ευρώ. Στην περίπτωση που μετά την αφαίρεση της επιδότησης προκύψει επιβάρυνση της τάξης των 1.000 ευρώ, τότε θα του επιστραφεί το ανώτατο προβλεπόμενο ποσό των 600 ευρώ.

Αντίστοιχα, για επιβάρυνση 1.500 ευρώ και αφού αφαιρεθεί η επιδότηση (σ.σ. που «έτρεχε» από την κυβέρνηση για περίπου 4,2 εκατ. παροχές σε κύριες κατοικίες), το 60% αντιστοιχεί σε 900 ευρώ, ωστόσο το ποσό που πιστωθεί στον πολίτη θα είναι και πάλι 600 ευρώ.

Καταναλωτής, δε, με συνολική επιβάρυνση 250 ευρώ, θα λάβει πίσω τα 150.

Η δεύτερη φάση, Μάιος-Ιούνιος 2022

Για τον Μάιο και τον Ιούνιο θα καλύπτεται κατά 50% η όποια αύξηση στην κατανάλωση και πέραν των 300 KWh. Επιπρόσθετα, η νέα έκπτωση θα αφορά και τις μη κύριες κατοικίες, και μάλιστα για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.

Έτσι, για ένα ποσό ρήτρας αναπροσαρμογής της τάξης των 100 ευρώ για κάθε μήνα -αφού αφαιρεθεί και πάλι το ποσό της επιδότησης- θα επιστραφεί στον καταναλωτή ποσό 100 ευρώ -ήτοι, το μισό των 200 ευρώ. Άγνωστο είναι ακόμη το κέρδος που ενδεχομένως θα προκύψει στις τσέπες των καταναλωτών από τη φορολόγηση 90% των υπερεσόδων των παραγωγών ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς επ' αυτού αναμένεται το τελικό πόρισμα της ΡΑΕ.

Η τρίτη φάση, από τον Ιούλιο 2022 έως τον Ιούνιο 2023

Ανεξάρτητα από τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, η ελληνική κυβέρνηση προωθεί ένα σύστημα που αποσυνδέει τις διεθνείς αυξήσεις του φυσικού αερίου από τους λογαριασμούς ρεύματος στη χώρα, με χρονικό ορίζοντα έως και ένα έτος. Στόχος είναι να απορροφηθεί σε ποσοστό έως και 80% το επιπλέον κόστος της ενέργειας.

Έτσι, οι λογαριασμοί θα μειωθούν σημαντικά, επιστρέφοντας σε μεγάλο βαθμό εκεί που βρίσκονταν προ κρίσης και με την επιβάρυνση των νοικοκυριών να φτάνει, τελικά, μόλις στο 20%.

Η εξειδίκευση των μέτρων θα γίνει την Παρασκευή, στις 08:30 το πρωί, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον γενικό γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνο Πετραλιά και τη γενική γραμματέα Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Την παρουσίαση θα συντονίσει η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Ζελένσκι κήρυξε την έναρξη εκστρατείας χρηματοδότησης για τη βοήθεια της Ουκρανίας

Κινηματογραφική απόδραση κρατούμενου στις φυλακές της Αλαμπάμα με τη βοήθεια σωφρονιστικής υπαλλήλου - Ψάχνουν αν είχαν ερωτικό δεσμό

Πρόεδρος ΕΣΡ κατά Βελόπουλου για τις διαφημίσεις με τα μαντζούνια που «σκοτώνουν» τον κορωνοϊό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης