Ακίνητα - Ενοίκια: Πώς θα λάβουν την έκπτωση φόρου 30% οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Ακίνητα - Ενοίκια: Πώς θα λάβουν την έκπτωση φόρου 30% οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε έλεγχο και διασταύρωση των στοιχείων

athens_kairos
Τον Ιούλιο  αναμένεται να ανοίξει η ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ ώστε οι ιδιοκτήτες των ακινήτων,  ζητώντας τη συνδρομή των ενοικιαστών τους, να λάβουν άμεσα και οι ίδιοι, το δικό τους μερίδιο κρατικής αρωγής, δηλαδή το 30% των μισθωμάτων που δεν τους κατέβαλαν οι μισθωτές.

Το κράτος θα καλύψει το 30% των ενοικίων που «χάθηκαν» και το ποσό αυτό θα συμψηφιστεί με φορολογικές υποχρεώσεις των ιδιοκτητών οι οποίες θα δημιουργηθούν από τα τέλη Ιουλίου, όπως φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ.

Για να φτάσουν στον στόχο τους, δηλαδή στα πχ 150 ή 300 ευρώ για κάθε 500 ή 1.000 ευρώ που δεν εισέπραξαν από ενοίκια των επιχειρήσεων, των εργαζομένων τους ή των παιδιών τους που σπουδάζουν, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει:

– να μπουν στην ειδική πλατφόρμα που αναμένεται να ανοίξει μέσα στον Ιούλιο από την ΑΑΔΕ. Εκεί θα βρουν αναρτημένο το μισθωτήριο ή τα μισθωτήρια συμβόλαια που έχουν καταθέσει στην Εφορία. Θα επιλέξουν και θα δηλώσουν εκείνα στα οποία υπέστησαν περικοπή 40% για να τύχουν οικονομικής στήριξης το 2020 και το 2021.

-να ζητήσουν από τους ενοικιαστές τους, οι οποίοι έχουν ήδη δηλώσει τον εκμισθωτή του ακινήτου τους στην ΕΡΓΑΝΗ ή στο MyBusinessSupport, να μπουν επίσης στην ίδια πλατφόρμα για να επικυρώσουν τους μήνες και τα ποσά περικοπής των ενοικίων τα οποία επωφελήθηκαν οι ίδιοι και εχασαν οι ιδιοκτήτες.

Τις απώλειες αυτές των ιδιοκτητών, θα έρθει να μοιραστεί και το δημόσιο, ως εξής:

Κλείσιμο
– άμεσα, οι πληττόμενοι εκμισθωτές δεν θα πληρώσουν το 30% όσων δεν εισέπραξαν (πχ 300 ευρώ για ανείσπρακτα ενοίκια 1000 ευρώ) για δόσεις από τρέχοντες φόρους εισοδήματος ή ΕΝΦΙΑ κλπ, που θα πρέπει να πληρωθούν από 31 Ιουλίου και εξής

– στο β’ εξάμηνο 2021 και μετά την υποβολή των δηλώσεων Ε1 για το 2020, οι ιδιοκτήτες θα απαλλαγούν αυτομάτως και από τον φόρο εισοδήματος 15%-45% (αλλά και την Εισφορά Αλληλεγγύης 2,2%-10%) που θα πλήρωναν οι ίδιοι οι ίδιοι -αλλά θα πληρώσουν και όλοι οι άλλοι ιδιοκτήτες- για τα «ανείσπρακτα ενοίκια».

Με άλλα λόγια, όπως ήδη έχει εξηγηθεί σε ρεπορτάζ του protothema.gr, με βάση την δήλωση στην πλατφόρμα στις αρχές του Ιουλίου, το Κράτος χάνει από φόρους το 30% μέσα στο 2020 και το 15%-55% το 2021, για τα ενοίκια που δεν πλήρωσαν 1 εκατομμύριο πληττόμενοι της κρίσης. Και έτσι οι ιδιοκτήτες επωμίζονται σχεδόν τα μισά ή ελάχιστα (15%-45%) από το αρχικό κόστος.

Και η ζημία περιορίζεται ενδεχομένως ακόμα περισσότερο, για όσους ιδιοκτήτες πλήρωναν και δόσεις για χρέη του παρελθόντος από ΕΝΦΙΑ, ΕΕΤΗΔΕ, φόρους εισοδήματος κλπ εφόσον αξιοποίησαν την έκπτωση 25% για εμπρόθεσμη ολική εξόφληση αντί αναστολής πληρωμής φόρων που έληγαν οι πληρωμές τους ως 31 Μαΐου.


Ειδήσεις σήμερα:

ΔΕΗ: Ξεκινά κύμα εθελουσίας εξόδου 900 εργαζομένων κόστους €31,5 εκατ.

Ενεργοποιείται το Ταμείο Εγγυοδοσίας για χορηγήσεις ως 7 δισ - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ελληνοτουρκικά: «Κόκκινη γραμμή» για τουρκικές έρευνες σε ελληνική υφαλοκρηπίδα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης