Ακίνητα - Ιδιοκτήτες ακινήτων: Πώς θα καλύπτονται τα χαμένα ενοίκια

akinita

Πόσα θα χάσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων από ενοίκια – Η απόφαση για την κάλυψη της ζημιάς

Τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει κρατική αποζημίωση για το 1/3 του εισοδήματος που θα χάσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων από τη μείωση 40% στα ενοίκια.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», η κάλυψη του 33% των εισοδηματικών απωλειών θα γίνει μέσω συμψηφισμού για κάθε είδους οφειλές που θα προκύψουν από την 1η Ιουνίου και μετά.

Αυτό σημαίνεται ότι το 1/3 της ζημιάς θα συμψηφιστεί με τον φόρο εισοδήματος που θα προκύψει από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων ή με τον ΕΝΦΙΑ ή άλλες φορολογικές υποχρεώσεις με το συνολικό δημοσιονομικό κόστος να ανέρχεται σε 70 εκατ. ευρώ. Παρά τις έντονες αντιδράσεις των ιδιοκτητών ακινήτων, οι οποίοι ζητούν μεγαλύτερη στήριξη για τις εισοδηματικές τους απώλειες, το οικονομικό επιτελείο εμμένει στον αρχικό σχεδιασμό για την κάλυψη μέρος της ζημιάς που θα προκύψει από την είσπραξη του 60% των μισθωμάτων.

Το μέτρο αυτό θα ισχύσει οριζόντια για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν μειωμένα κατά 40% μισθώματα.

Το παράδειγμα

Για παράδειγμα εάν ένας ιδιοκτήτης ακινήτων λόγω της μείωσης κατά 40% στα ενοίκια έχει χάσει συνολικά 1.000 ευρώ το διάστημα Μαρτίου –Μαΐου το Δημόσιο θα υπολογίσει τη συνεισφορά του με συντελεστή 33% δηλαδή θα του καλύψει 333 ευρώ.Το ποσό αυτό θα μπορεί ο ιδιοκτήτης να το αφαιρέσει από τον φόρο εισοδήματος ή τον ΕΝΦΙΑ ή και από άλλες οφειλές που θα προκύψουν από την 1η Ιουλίου και μετά. Αν ο φόρος εισοδήματος που πρέπει να καταβάλει είναι 200 ευρώ, τα υπόλοιπα 133 ευρώ της πίστωσης θα μπορεί να τα συμψηφίσει με τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ ο οποίος θα εκδοθεί στα τέλη Αυγούστου.Αν όμως ο φόρος εισοδήματος είναι 500 ευρώ θα πληρώσει στην Εφορία 167 ευρώ.

Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που θα εισπράξουν μειωμένα ενοίκια η ΑΑΔΕ θα ανοίξει ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα πρέπει οι φορολογούμενοι να δηλώσουν το συνολικό πραγματικό ποσό της απώλειας στο εισόδημα τους και να υποβάλουν το μισθωτήριο συμβόλαιο των ακινήτων με το αποδεικτικό είσπραξης.

Ειδήσεις σήμερα: 

Σήμερα παρουσιάζεται το πακέτο ανάκαμψης της Κομισιόν

Έβρος: Η Ελλάδα ενισχύει τις αστυνομικές δυνάμεις - Για «θερμό καλοκαίρι» μιλά ο Παναγιωτόπουλος

Επίθεση με βιτριόλι: Ήταν η δράστις επαγγελματίας που «ναυλώθηκε» από ηθική αυτουργό;
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης