Το αριστούργημα του Νίκου Κούνδουρου «Μπορντέλο» είναι στο ΘΕΜΑ

Το αριστούργημα του Νίκου Κούνδουρου «Μπορντέλο» είναι στο ΘΕΜΑ

και στις 2 εκδόσεις (4,25€ - 2,00€)

Το αριστούργημα του Νίκου Κούνδουρου «Μπορντέλο» είναι στο ΘΕΜΑ

Προκλητική όσο και ο τίτλος της, μια ταινία τολμηρή, ριζοσπαστική -αλλά και διδακτική: Διηγείται την ελληνική ιστορία από την ανάποδη, μέσα από τη μοναδική ματιά ενός μεγάλου σκηνοθέτη. 




Κλείσιμο

Το αριστουργηματικό «Μπορντέλο» του Νίκου Κούνδουρου αυτή την Κυριακή με το Πρώτο ΘΕΜΑ!

Φιλμ-σταθμός, τόσο για την αντισυμβατική καλλιτεχνική διαδρομή του αείμνηστου Νίκου Κούνδουρου, όσο και γενικότερα για τον ελληνικό κινηματογράφο, το «Μπορντέλο» ανατέμνει την ιστορία, αλλά και τον ψυχισμό του έθνους μας. Μέσα από μια αλληγορία που μόνο ένας δημιουργός όπως ο Κούνδουρος θα μπορούσε να συνθέσει, το «Μπορντέλο» διηγείται την τραγελαφική, ενίοτε απίστευτη περιπέτεια της Ελλάδας ως κράτους υπό διαμόρφωση. 


Κεντρικό πρόσωπο της ταινίας είναι η Ρόζα Βοναπάρτη, μια Γαλλίδα πόρνη, η οποία το σημαδιακό έτος 1897 εγκαταλείπει την έδρα της «επιχείρησής» της στη Μασσαλία για να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην καριέρα της, αυτή τη φορά στην Ελλάδα. Η Ρόζα εγκαθίσταται στα Χανιά μαζί με τις 12 κοπέλες που φέρνει μαζί της και ιδρύει έναν οίκο ανοχής -αλλά και ένα άτυπο εντευκτήριο από όπου περνούν όλοι οι σημαντικοί άντρες της εποχής. Η Κρήτη παλεύει να απαλλαγεί από τον τουρκικό ζυγό και να ενωθεί με την απελευθερωμένη Ελλάδα, στο «σπίτι» της Ρόζας, όμως, εξυφαίνονται πολλαπλές συνωμοσίες ανάμεσα στους επαναστατημένους, τους συμμάχους και τους εχθρούς τους. 


Το «Μπορντέλο» ανήκει σε μια κινηματογραφική τριλογία μαζί με το «1922» και τον «Μπάιρον - Μπαλάντα για έναν δαίμονα». Ο Νίκος Κούνδουρος θέλησε να διαβάσει με αντίστροφη σειρά τρία κρίσιμα γεγονότα της ελληνικής ιστορίας, δηλαδή την Μικρασιατική Καταστροφή, τον εθνικό ξεσηκωμό του 1821 και, μέσω του «Μπορντέλου», την Κρητική Επανάσταση. Έτσι, η συγκεκριμένη ταινία περιέχει και αποτυπώνει τη φλόγα της ανεξαρτησίας και ακριβώς γι' αυτό αποτελεί πολύτιμο κομμάτι του ελληνικού πολιτισμού, με διαχρονικούς συμβολισμούς και αισθητική τόλμη. 


Μην το χάσετε

 

και στις 2 εκδόσεις (4,25€ - 2,00€)



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης