Γιατί η «Πόλη των Γενναίων» είναι το νουάρ που θα ήθελες να διαβάσεις

Γιατί η «Πόλη των Γενναίων» είναι το νουάρ που θα ήθελες να διαβάσεις

Ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί

DION__Xariatis
Από το εξώφυλλο και μόνο-ένα τρομερό εικαστικό με την υπογραφή Αντώνη Φοράδη-εισέρχεσαι στη δυστοπική αλλά και άκρως ρεαλιστική ατμόσφαιρα του βιβλίου: γιατί η “Πόλη των Γενναίων” (Brave City) του Άγγελου Χαριάτη είναι το νουάρ που θα ήθελες να διαβάσεις με πρωταγωνιστές όχι μόνο τους εμβληματικούς ήρωες ενός αστυνομικού αλλά και με τα βαθιά ερωτήματα που προκύπτουν από τη σκέψη πως θα θέλαμε να είναι ή πως είναι ο κόσμος που ζούμε. το βιβλίο τοποθετίεται σε μια άλλη ήπειρο, που κατοικείται από νέους εποίκους αλλά με παρεμφερείς αδυναμίες. Οι χαρακτήρες παραμένουν εξίσου τρωτοί και το έγκλημα που προκύπτει από την ξαστοχία και τον ατελή χαρακτήρα της ανθρώπινης φύσης παραμονεύει. Ο αστυνομικός Κόνερι φτάνει πρώτος στη σκηνή του φόνου και έρχεται αντιμέτωπος με την εικόνα ενός τεμαχισμένου πτώματος. Αλλά δεν είναι το μόνο: μια σειρά από δολοφονημένους τον περιμένουν ενόσω αυτός προσπαθεί να ανιχνεύσει τους υποψήφιους φονιάδες ή να εικάσει τι μπορεί να κρύβεται από το ειδεχθές έγκλημα. Παράλληλα πρόσωπα: ο ιδιωτικός ντετέκτιβ Λούμπενχαιχ και ο Κινέζος Λι ο οποίος παρακολουθεί. αλλά και ο Νίλεσν. Επίσης τι δουλειά έχει μέσα σε όλα αυτή η μυστηριώδης “φωνή” που δίνει το γενικο πρόσταγμα;

Στο βιβλίο είναι σαφείς οι καταλυτικές επιρροείς των κλασικών νουάρ με τους μοιραίους ήρωες όπως ο Ρέιμοντ Τσάντλερ αλλά με ένα καταιγιστικό ρυθμό που θυμίζει τα σύγχρονα, γοητευτικά σήριαλ. Παράλληλα οι φουτουριστικές συνυποδηλώσεις φέρνουν στο νου εμβληματικά γκράφικ νόβελς και ταινίες δίνοντας ένα διαφορετικό, ουσιαστικό νόημα στην πλοκή. Τα ερωτήματα δεν αφορούν μόνο την ανεύρεση του δολοφόνου αλλά την απάντηση στην αγωνία για το νόημα της ύπαρξης. Όπως δηλώνει και ο ίδιος ο Άγελλος Χαριάτης: “Το βιβλίο «Η Πόλη των Γενναίων (Brave City)» είναι το στοίχημά μου με την αστυνομική λογοτεχνία. Είναι ένα νουάρ αστυνομικό μυθιστόρημα τοποθετημένο στο κοντινό μέλλον, σε μια νέα φανταστική ήπειρο, σε μια νέα Γη της Επαγγελίας κατοικημένη από όλες τις φυλές του κόσμου. Δεν επιθυμούσα να είναι ένα ακόμη αστυνομικό μυθιστόρημα σε μια μητρόπολη. Ήθελα να έχει διαφορετικά στοιχεία. Η γλώσσα είναι κοφτή, στακάτη, θέλοντας να πετύχω γρήγορη ροή και δράση, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Μυστήριο, αναζήτηση, έκπληξη, δράση είναι τα βασικά συστατικά του”.

Ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί και κινείται πέρα από τα ασφυκτικά πλαίσια της ελληνικής τάξης πραγμάτων αποκτώντας ένα χαρακτήρα οικουμενικότητας θίγοντας παράλληλα το μεγάλο θέμα της παγκοσμιοποίησης.

DION__Xariatis

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης