Summer Nostos Festival: Εντυπωσιακή «πρεμιέρα» με Πρωτοψάλτη, Brian Eno, και σόου πυροτεχνημάτων

Summer Nostos Festival: Εντυπωσιακή «πρεμιέρα» με Πρωτοψάλτη, Brian Eno, και σόου πυροτεχνημάτων

Με τον καλύτερο τρόπο ξεκίνησε εχθές η ανοιχτή γιορτή πολιτισμού, άθλησης, συνύπαρξης, διαλόγου, εκπαίδευσης και παιχνιδιού, που θα διαρκέσει από τις 23 έως τις 30 Ιουνίου

niarxos-2
Με ένα πλούσιο και εντυπωσιακό πρόγραμμα έκανε εχθές πρεμιέρα το Summer Nostos Festival. Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) γιορτάζει το καλοκαίρι, παρουσιάζοντας μια ανοιχτή γιορτή πολιτισμού, άθλησης, συνύπαρξης, διαλόγου, εκπαίδευσης και παιχνιδιού, που θα διαρκέσει από τις 23 έως τις 30 Ιουνίου.

Με ελεύθερη είσοδο για όλους και εκδηλώσεις για όλα τα γούστα, το Summer Nostos Festival υπόσχεται μια συναρπαστική εβδομάδα. Εχθές, Κυριακή, την πρώτη μέρα του φεστιβάλ, άνοιξαν τις πύλες τους δύο σημαντικά εικαστικά event που θα συζητηθούν. Πρόκειται για το 77 Million Paintings, μια μεγάλης κλίμακας εγκατάσταση μουσικής και φωτός που φέρει την υπογραφή του θρύλου της μουσικής, Brian Eno, αλλά και την μεγάλη έκθεση της ARTWORKS, στην οποία 60 νέοι Έλληνες δημιουργοί παρουσιάζουν έργα ζωγραφικής, γλυπτά, έργα ήχου, εγκαταστάσεις, video art, φωτογραφίες, performances, αλλά και ταινίες μικρού και μεσαίου μήκους.

Η χθεσινή πρώτη μέρα του φεστιβάλ περιλάμβανε το event «Τρέχοντας προς το Μέλλον», που πλέον έχει εξελιχθεί σε αθλητικό θεσμό. Ο βραδινός αγώνας δρόμου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος επέστρεψε για 5η συνεχή χρονιά, κατά τον εορτασμό της Ολυμπιακής Ημέρας. Χιλιάδες δρομείς συναντήθηκαν στο Παναθηναϊκό Στάδιο και συμμετείχαν σε τρεις, διαφορετικού μήκους, διαδρομές καταλήγοντας στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

niarxos-3


Στα highlights της ημέρας και το επίσημο opening του Nostos University που φέτος... λύνει τον κύβο του Rubik! 7 μέρες με workshops, παιχνίδια, διαγωνισμούς και τον master του κύβου αυτοπροσώπως σε μία από τις σπάνιες ομιλίες του (στις 28/6)!

Κλείσιμο
Από την τελετή απονομής των μεταλλίων του αγώνα SNF RUN: Τρέχοντας προς το Μέλλον, δεν θα μπορούσε να λείπει το πιο μεγάλο, το πιο πολύχρωμο και το πιο φαντασμαγορικό show πυροτεχνημάτων που για πέμπτη συνεχή χρονιά μάγεψε τους παρευρισκομένους. Η πρώτη μέρα του φεστιβάλ έκλεισε εορταστικά με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη να τραγουδάει υπέροχα τραγούδια σε έξι διαφορετικές γλώσσες και να ξεσηκώνει τον κόσμο με το μοναδικό της ταμπεραμέντο.

Στον «επίλογο» της βραδιάς, η DJ Pö, ανερχόμενη καλλιτέχνης από τη Γκάνα, που συνδυάζει τη σύγχρονη ηλεκτρονική μουσική με έντονο χορευτικό αφρικανικό ήχο βρέθηκε ενώπιον του κοινού στο πλαίσιο του προγράμματος Out of Africa, βάζοντάς το δυναμικά σε καλοκαιρινό mood. Η Pö αντικατέστηκε τον DJ Slikback που ακύρωσε τη μισή περιοδεία του στην Ευρώπη για λόγους ανωτέρας βίας.

niarxos


Η οπτική «μουσική» του Brian Eno

Mπορεί ο Brian Eno να είναι περισσότερο γνωστός από τη σπουδαία του καριέρα στη μουσική άλλωστε βρίσκεται στο επίκεντρο του χώρου από την εποχή που υπήρξε ιδρυτικό μέλος των Roxy Music στη δεκαετία του ‘70- όμως η αλήθεια είναι πως πρόκειται για μια πραγματική ιδιοφυία και στον τομέα των εικαστικών, με έργα που κατά κάποιο τρόπο αποτελούν προέκταση της άμπιεντ μουσικής του.

Δημιουργεί εκπληκτικά τοπία ήχου και φωτός, όπως το 77 Million Paintings που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Τόκιο το 2006, έχει ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο και τώρα, επιτέλους, ήρθε στην Ελλάδα για το Summer Nostos Festival. Η εγκατάσταση παρουσιάζεται στον Πύργο Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. Πρόκειται για ένα έργο που ο ίδιος ονομάζει «οπτική μουσική». Για 8 ημέρες, στον Πύργο Βιβλίων ΕΒΕ, βλέπουμε την μουσική μέσα από εκατομμύρια «στιγμιαίους» πίνακες ζωγραφικής.

Το 77 Million Paintings είναι μια μεγάλης κλίμακας εγκατάσταση μουσικής και φωτός που διαρκώς εξελίσσεται μπροστά στον θεατή, ο οποίος μπορεί να συνδεθεί με το έργο όπως ακριβώς με έναν συμβατικό πίνακα ζωγραφικής, γνωρίζοντας όμως ότι αυτό τον συνδυασμό και τη συνέχεια εικόνων δεν πρόκειται να τα δει ποτέ ξανά.

eno


ARTWORKS: Το σύγχρονο πρόσωπο της τέχνης στην Ελλάδα

Οι 45 εικαστικοί και οι 15 κινηματογραφιστές που βραβεύτηκαν από την ARTWORKS το 2018, παρουσιάζουν έργα τους στο Summer Nostos Festival. Οι συμμετέχοντες μάς καλούν να γνωρίσουμε τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία στην Ελλάδα. Ζωγραφική, γλυπτική, video, φωτογραφία, performance, εγκαταστάσεις, νέα μέσα, ηχητικά έργα αλλά και ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και animation, ενεργοποιούν χώρους του κτιρίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και τα Νότια Μονοπάτια του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος.

H ARTWORKS δημιουργήθηκε τον Ιούνιο του 2017 με ιδρυτική και αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με στόχο να ενισχύσει και να ενθαρρύνει την καλλιτεχνική κοινότητα. Κεντρική της δραστηριότητα συνιστά το Πρόγραμμα Υποστήριξης Καλλιτεχνών Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (SNF Artist Fellowship Program). Μέσα από αυτό, απονέμει χρηματικά βραβεία σε νέους δημιουργούς, παρέχοντάς τους τον χρόνο και την ελευθερία για να αναπτύξουν την καλλιτεχνική τους πρακτική.

Ο τίτλος της έκθεσης και των προβολών, STILL HERE TOMORROW, λειτουργεί καταφατικά και συνιστά αναγκαία επιβεβαίωση απέναντι στις σημερινές συνθήκες επισφάλειας. Η συνύπαρξη, η ανταλλαγή ιδεών και οι δημιουργικές εντάσεις γίνονται μέσα αντίστασης στην αβεβαιότητα, με τους καλλιτέχνες να ανοίγουν τον διάλογο προς το μέλλον.

artworks-2


Συμμετέχουν οι εικαστικοί:
Χρήστος Βαγιάτας, Φίλιππος Βασιλείου, Αύγουστος Βεϊνόγλου, Πάκυ Βλασσοπούλου, Ζωή Γιαμπουλντάκη, Νίκη Γκουλέμα, Κυριακή Γονή, Μανώλης Δασκαλάκης Λεμός, Γιάννης
Δελαγραμμάτικας, Δήμητρα Δημοπούλου, Νατάσα Ευσταθιάδη, Πέγκυ Ζάλη, Αλέξανδρος Κακλαμάνος, Γιάννης Κολιόπουλος (ως HYPERCOMF), Πάνος Κομπής, Κατερίνα Κότσαλα, Χρυσάνθη Κουμιανάκη, Μαρία Κριαρά, Ορέστης Μαυρουδής, Ιάσονας Μέγκουλας (Cacao Rocks), Ράνια Μπέλλου, Γιώργος Μωραΐτης, Πέτρος Μώρης, Δανάη Νικολαΐδη Κωτσάκη, Κοσμάς Νικολάου, Πάολα Παλαβίδη (ως HYPERCOMF), Γιώργος Παλαμάρης, Φωτεινή Παλπάνα, Μαλβίνα Παναγιωτίδη, Βασίλης Παπαγεωργίου, Νεφέλη Παπαδημούλη, Ελένη Παπαναστασίου, Μαρία Παπανικολάου, Βάλια Παπαστάμου, Πάνος Προφήτης, Φώτης Σαγώνας, Μαρία Σιδέρη, Αλέξανδρος Σιμόπουλος, Αλίκη Σούμα, Αναστάσης Στρατάκης, Στεφανία Στρούζα, Άγγελος Τζωρτζίνης, Παύλος Τσάκωνας, Αλέξης Φιδετζής, Δέσποινα Φλέσσα

Συμμετέχουν οι κινηματογραφιστές:
Ειρήνη Βιανέλλη, Τζώρτζης Γρηγοράκης, Νεριτάν Ζιντζιρία, Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη, Δέσποινα Κούρτη, Ζακλίν Λέντζου, Μανώλης Μαυρής, Λουκιανός Μοσχονάς, Γιώργος Νικόπουλος, Σμαράγδα Νιτσοπούλου, Δέσποινα Οικονομοπούλου, Ιωάννα Πετειναράκη, Γιάννης Συμβώνης, Γιώργος Φουρτούνης, Δάφνη Χαιρετάκη


Vertigo Dance Company – One. One & One

H διαρκής εξερεύνηση της ανθρώπινης φύσης, η σύνδεση του ανθρώπου και της τέχνης με τη γη και το περιβάλλον βρίσκονται στον πυρήνα της δημιουργίας της φημισμένης ομάδας χορού Vertigo Dance Company που ιδρύθηκε στο Ισραήλ το 1992. H ιδιοφυής χορογράφος και συνιδρύτρια της ομάδας Noa Wertheim δημιούργησε το One. One & One προκειμένου να σχολιάσει τη βαθιά εσωτερική επιθυμία (αλλά και ανάγκη) του ανθρώπου να νιώσει ολοκληρωμένος, πλήρης, κόντρα στις διαρκείς προκλήσεις που δέχεται από τη θραυσματική πραγματικότητα.

Θέματα κοινωνικά, πνευματικά, βαθιά ψυχολογικά έρχονται σε απευθείας διάλογο μέσα από μια «καλλιτεχνική μάχη που διεγείρει τις αισθήσεις μας», όπως έγραψε το Time Out. Κόσμοι εξωτερικοί και εσωτερικοί, ιδιωτικοί και δημόσιοι, ήχοι που φτάνουν από κάθε δυνατή κατεύθυνση, η σχέση μας με το κοντινό και το μακρινό, με τον εαυτό και με τον άλλο τροφοδοτούν τη χορογραφία. Kαθώς αναπτύσσεται η δράση, οι χορευτές καλύπτουν τη σκηνή με χώμα. Και η μυρωδιά του προσθέτει μια ακόμα διάσταση στην όραση και την ακοή που έχουν ήδη ενεργοποιηθεί συνθέτοντας μια πλήρη αισθητηριακή εμπειρία. Το ταξίδι των αισθήσεων, όπως το περιγράφει η Jerusalem Post, συμπληρώνεται από την ονειρική μουσική που έχει συνθέσει ειδικά για τη χορογραφία αυτή ο Avi Balali: δυναμική και ευχάριστη ταυτόχρονα.

vertigo



Λίγα λόγια για το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Δημιουργός και δωρητής του Summer Nostos Festival είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), ένας από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο. Το ΙΣΝ πραγματοποιεί δωρεές σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας και του αθλητισμού, και της κοινωνικής πρόνοιας. Από το 1996, το ΙΣΝ έχει διαθέσει συνολικά άνω των $2.75 δισεκατομμυρίων, μέσω 4.400 και πλέον δωρεών σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, σε 124 κράτη ανά τον κόσμο. Η μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του ΙΣΝ μέχρι σήμερα είναι το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στην Αθήνα, που αποτελεί και τον τόπο διεξαγωγής του Φεστιβάλ. Το ΚΠΙΣΝ παραδόθηκε στην Ελληνική Κοινωνία ως δωρεά, στις 23 Φεβρουαρίου 2017. Έκτοτε, το ΙΣΝ συνεχίζει να υποστηρίζει τη λειτουργία και τις δωρεάν, ανοιχτές εκδηλώσεις του ΚΠΙΣΝ, αλλά οι δύο οργανισμοί είναι διακριτοί και αυτόνομοι.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης