Το φεστιβάλ-θεσμός έριξε την αυλαία του με μια μυσταγωγική εμφάνιση του Νορβηγού σαξοφωνίστα και της μπάντας του στον ειδυλλιακό λόφο της Σάνης
Κώστας Μπουρούσης
Μπορεί τα τελευταία (πολλά πια) χρόνια οι Νορβηγοί να έχουν ταυτιστεί με το μυστήριο – στην τηλεοπτική μυθοπλασία, στη λογοτεχνία, στον κινηματογράφο, στην ποπ κουλτούρα-, όμως κάθε άλλο παρά μυστήριο προς επίλυση ήταν η συγκινητική και πολυπληθής προσέλευση του κοινού στην πρόσφατη εμφάνιση του εμβληματικού Νορβηγού τζαζίστα Γιαν Γκαρμπάρεκ στο πλαίσιο του Sani Festival.
Ο θρυλικός σαξοφωνίστας δεν είναι μόνο γνώριμος και οικείος στα καθ' ημάς χάρη στις εμφανίσεις που έχει πραγματοποιήσει στη χώρα μας, αλλά, όπως εναπαβεβαίωσε με την συναυλία του, παρέα πάντα με τους συνοδοιπόρους μουσικούς του, στη Χαλκιδική, παραμένει και αταλάντευτα αγαπητός.
Μια και μιλάμε για διαπιστώσεις, ο Γκαρμπάρεκ, παρότι έχει συμπληρώσει αισίως 76 χρόνια ζωής, είναι ακμαίος, γοητευτικός, κοντολογίς ακαματάχητος – κι αυτό δεν έχει να κάνει με την εξωτερική όψη του, αλλά με τον καθηλωτικό τρόπο του μόλις αναλαμβάνει δράση επί σκηνής, όπου για μία ακόμα φορά στο Sani Festival έδωσε και την τελευταία ικμάδα του. Οι περίπου 1.500 θεατές που παρακολούθησαν το live του στις 26 Αυγούστου έγιναν στην πραγματικότητα αυτόπτες και αυτήκοοι μάρτυρες μιας μυσταγωγίας, ενός καλλιτεχνικού οδοιπορικού σε σημαντικές στιγμές της δισκογραφίας του Νορβηγού μουσικού που, όπως θα περίμενε κανείς, περιείχε και γενναίες δόσεις πειραματισμού και αυτοσχεδιασμών.
Ναι, μπορεί τίποτα σε μια εμφάνιση ενός καταξιωμένου και πολύπειρου δεξιοτέχνη, όπως ο Γκαρμπάρεκ, να μην είναι σημαντικότερο από την ίδια τη μουσική, όμως από την άλλη δεν μπορεί κάποιος να αγνοήσει ή να μην αναφερθεί στην απαράμιλλη επικοινωνία, τη χημεία, τη χαρά που μοιράστηκε επί σκηνής ο Νορβηγός με τους συνεργάτες του μουσικούς. Ακόμα πιο ειδικής μνείας χρήζει η σύμπραξη και ο μουσικός διάλογος του Νορβηγού με τον Ινδό θρύλο των κρουστών Τρίλοκ Γκουρτού. Η συνύπαρξή τους, όπως και το σόλο του Ινδού καλλιτέχνη, έγιναν μια από εκείνες τις στιγμές που δεν περιγράφονται. Απλώς βιώνονται και σίγουρα μεγεθύονται ακόμα περισσότερο από το ειδυλλιακό σκηνικό όπου συμβαίνουν, εν προκειμένω στον λόφο της Σάνης.
Κλείσιμο
Με τη συναυλία του Γιαν Γκαρμπάρεκ έπεσε και η αυλαία του φετινού Sani Festival, της διοργάνωσης-θεσμού, η οποία ήταν και φέτος πιστή στον πολυσυλλεκτικό χαρακτήρα της αλλά και συνεπής στις μετακλήσεις σημαντικών διεθνών και εγχώριων καλλιτεχνών. Η Νταϊάν Ριβς, η Σαμάνθα Φοξ, ο Τομ Οντέλ, η Σάρα Μπράιτμαν, οι UB40 και βέβαια ο σπουδαίος Σταύρος Ξαρχάκος σφράγισαν με τις συναυλίες τους το φεστιβάλ που μπορεί εδώ και 31 χρόνια να μεγαλώνει και να εξελίσσεται, καταφέρνει όμως να κρατά αλώβητο τον πυρήνα του οράματός του των ιδρυτών του: να φέρνει δηλαδή το κοινό σε επαφή με τη μουσική που αξίζει να γνωρίζει και να ακούει.
Οι μοναδικές φόρμουλες της LA VIE EN ROSE κάνουν κάθε στιγμή ομορφιάς να μοιάζει με μικρή γιορτή – Ποιες είναι οι κορυφαίες επιλογές που θα μονοπωλήσουν τη φετινή λίστα δώρων.
Η ΑΒ Βασιλόπουλος με ένα οργανωμένο δίκτυο συλλέγει τρόφιμα που θα χάνονταν, τα διανέμει σε κοινωνικές δομές σε όλη τη χώρα και προσφέρει καθημερινά τρόφιμα σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη
Σε μια εποχή που όλα τρέχουν, πιέζουν και μικραίνουν, θα ήθελες να υπάρχουν κάποιες μικρές απολαύσεις που θα μπορείς να τις απολαμβάνεις λίγο περισσότερο, όπως τη νέα ΙΟΝ Σοκοφρέτα Double Choco