Θέατρο Altera Pars: Ένα αληθινό σκάνδαλο ζωντανεύει στη σκηνή μέσα από το κείμενο μιας βραβευμένης συγγραφέα

Θέατρο Altera Pars: Ένα αληθινό σκάνδαλο ζωντανεύει στη σκηνή μέσα από το κείμενο μιας βραβευμένης συγγραφέα

 «Το Μαύρο Νερό» , έργο της  Ελφρίντε Γέλινεκ , που έχει τιμηθεί με Νόμπελ Λογοτεχνίας,  κάνει πρεμιέρα στις 7 Νοεμβρίου

Mavro_Nero_-_parasrasi
Tο έργο της βραβευμένης με Νόμπελ Λογοτεχνίας Ελφρίντε Γέλινεκ  «Το Μαύρο Νερό» ανεβαίνει από την Δευτέρα 7 Νοεμβρίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο θέατρο Altera Pars, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Αμπαζή. Πρόκειται για ένα κείμενο-μανιφέστο εμπνευσμένο από το σκάνδαλο  «Ίμπιζα».

Σε ένα ισπανικό θέρετρο, μια κρυφά εγκατεστημένη κάμερα καταγράφει τη συνάντηση ενός ανερχόμενου ακροδεξιού Αυστριακού πολιτικού με τη φερόμενη ανιψιά ενός Ρώσου ολιγάρχη. Ο άντρας, μεθυσμένος από την εξουσία, υπόσχεται στη γυναίκα κυριαρχία στο εθνικό μιντιακό τοπίο και μια σειρά αποκλειστικών συμβολαίων με την επερχόμενη κυβέρνηση, εφόσον τον βοηθήσει να εκλεγεί. Όταν το σχέδιο δημοσιοποιείται, η καριέρα του πολιτικού καταστρέφεται και η κυβέρνηση καταρρέει.

Στο έργο, που έχει διασκευάσει η Έλσα Ανδριανού ο «Πολιτικός» (Ιερώνυμος Καλετσάνος) σαγηνεύεται από τον «Νέο Θεό» (Δήμητρα Χατούπη) και μεταμορφώνεται ως άλλος Πενθέας σε σύγχρονη μαινάδα. Όμως ο σύγχρονος Θεός παρακολουθεί ακατάπαυστα, καθώς τα πάντα καταγράφονται στην κάμερα από την κορυφαία του «Χορού» (Ελένη Μποζάκη), έως ότου εκείνη, αηδιασμένη από το συνεχές τσουνάμι χυδαιότητας και κυνισμού, ανατρέπει την έκβαση της ιστορίας. Έχουμε άραγε το δικαίωμα να είμαστε το ίδιο αισιόδοξοι για την έκβαση της πραγματικότητας;

Τα αληθινά πρόσωπα για τα οποία γράφτηκε το «Μαύρο Νερό» είναι γνωστά, αλλά το έργο τα υπερβαίνει καθώς, όπως συνηθίζει, η συγγραφέας ασχολείται με τα θεμελιώδη. Συνδυάζει με εύστοχο τρόπο τρέχοντα γεγονότα με τη φιλοσοφία και το αρχαίο δράμα εγκιβωτίζοντας μείζονα μοτίβα του παρελθόντος σ' ένα παρόν απολύτως τοξικό και αφήνοντας να αναφανεί ένα μέλλον μιαρό, αλλά -το κυριότερο- αμφισβητούμενο.

Κλείσιμο
Το κείμενο είναι ένας λεκτικός καταρράκτης που σμιλεύοντας γλυπτά νοήματα, που τα διαπερνούν ορατές και αόρατες αναφορές στις «Βάκχες» του Ευριπίδη, κοιτάζει προς τα πίσω, στις απαρχές της βίας και ανατέμνει την κατάλυση των ορίων εν μέσω έκστασης. Έτσι, αποτυπώνεται εμμέσως πλην σαφώς ο σύγχρονος κόσμος καθώς βαδίζει σε αβέβαιο ή/και ολέθριο μέλλον περίκλειστος στη φούσκα μιας προκατασκευασμένης ανέμελης χαράς.


Ημέρες και ώρα παραστάσεων:

Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης