«Ελληνική Επανάσταση 200 Χρόνια Μετά»: Επετειακή έκθεση στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Συμμετέχουν δεκάδες Έλληνες εικαστικοί καλλιτέχνες
Τον ιστορικό αγώνα των Ελλήνων ενάντια στον τουρκικό ζυγό αποτυπώνουν στα έργα τους οι εικαστικοί που συμμετέχουν στην έκθεση με τίτλο «Ελληνική Επανάσταση 200 Χρόνια Μετά», που θα φιλοξενείται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννηςαπό τις 2 έως τις 16 Νοεμβρίου.
Δεκάδες σύγχρονοι καλλιτέχνες «διηγούνται» ιστορίες από την Επανάσταση του 1821 μέσα από τα σχήματα, τα χρώματα, τις εικόνες και τις παραστάσεις τους. Οι δημιουργίες τους επικεντρωμένοι σε έννοιες όπως η Ιστορία, η ατομική και η συλλογική μνήμη, η εθνική συνειδητοποίηση και η εθνική ταυτότητα, η πατρίδα, η ελληνικότητα και η αντίφασή της, καθώς και στο ερώτημα για το νόημα όλων αυτών των εννοιών στη σύγχρονη πραγματικότητα.
Ταυτόχρονα, προσπαθούν να δώσουν τη δική τους εκδοχή για τα σύμβολα, τις εικόνες και τα πρόσωπα, τα μηνύματα και τα συνθήματά της Επανάστασης, το πνεύμα, την ορμή και τον δυναμισμό της, τις διαστάσεις εκείνου του ιστορικού γεγονότος που γέννησε το νέο ελληνικό κράτος. Πέρα από τον όποιο επετειακό χαρακτήρα, η έκθεση δεν επιθυμεί να είναι περιγραφική ή εικονογραφική, ούτε φιλοδοξεί να υποκαταστήσει την αυστηρή ιστορική μελέτη και έρευνα, τις διαφορετικές αναγνώσεις, τις ερμηνείες και τις αποτιμήσεις των ιστορικών.
Ξέρετε εκείνη τη στιγμή που ψάχνετε το τέλειο δώρο Χριστουγέννων και αναρωτιέστε "μήπως προτιμά άλλο χρώμα; Μήπως έχει ήδη αυτό το μοντέλο; Μήπως του αρέσει κάτι τελείως διαφορετικό;" Φέτος, υπάρχει μια λύση που κάνει όλες αυτές τις ερωτήσεις... περιττές!