Η Ιστορία στο μικροσκόπιο

historistai

Η δημόσια ιστορία και η ελληνική πραγματικότητα. Η δραστηριότητα και η εμπειρία της Ομάδας hιστορισταί.

Η «δημόσια ιστορία» τόσο ως όρος όσο και ως πρακτική πρωτοεμφανίστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες τη δεκαετία του 1970. Βασική της επιδίωξη ήταν η καταγραφή και η μελέτη του τρόπου πρόσληψης της Ιστορίας από την κοινωνία ή την πολιτεία αφενός, αφετέρου η δημιουργία έργου που να απευθύνεται στο ευρύ -μη εξειδικευμένο- κοινό.
historistai-2

Στην Ελλάδα η δημόσια ιστορία άρχισε να γίνεται συνείδηση πολύ πρόσφατα. Η αργοπορία οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, κυριότεροι εκ των οποίων θα μπορούσαν να θεωρηθούν η απομονωτική λογική που διέπει τη λειτουργία των πανεπιστημίων, η αρνητική διάθεση πολλών ακαδημαϊκών ιστορικών έναντι της «εκλαΐκευσης» του γνωστικού τους αντικειμένου, η εμπλοκή της Ιστορίας και της ιστοριογραφίας στην πολιτική-κομματική αντιπαράθεση, ο παρωχημένος τρόπος διδασκαλίας της Ιστορίας στη μέση εκπαίδευση κ.α.
historistai-3

Το ξέσπασμα της κρίσης ωστόσο, προκάλεσε όπως ήταν φυσικό ένα γενικό ενδιαφέρον για το παρελθόν. Η Ιστορία ως επιστήμη χρειάστηκε να κινηθεί άμεσα, να επιτελέσει τον πραγματικό της σκοπό, να προσφέρει εργαλεία κατανόησης ενός ταχύτατα κινούμενου κόσμου. Αποδείχθηκε απροετοίμαστη και μακριά νυχτωμένη για τους λόγους που προαναφέρθηκαν ενώ τον «χώρο» της στη δημόσια σφαίρα είχαν ήδη καταλάβει θεωρίες συνωμοσίας, μεταφυσικής και εμφυλιοπολεμικού τύπου αναλύσεις.

Οι hιστορισταί εμφανίστηκαν δειλά το 2014 και επισήμως το 2015. Είχε προηγηθεί μία συστηματική και αθόρυβη δουλειά δεκαετίας (από το 2004) σε ειδικά περιοδικά, εφημερίδες αλλά και blog. Η Ομάδα (αρχικώς και μετέπειτα Συνέργεια) καθιέρωσε τον όρο «δημόσια ιστορία» με μία σειρά συγκεκριμένων δραστηριοτήτων αλλά προχώρησε και στη θεωρητική του τεκμηρίωση. Επιδίωξη της η ανατροπή μιας εκ των πραγμάτων ξεπερασμένης αντίληψης για τη «χρήση» της Ιστορίας και η ουσιαστική ένταξη της στη σύγχρονη πραγματικότητα.
historistai-1

Στα τέσσερα χρόνια της ύπαρξης τους, οι hιστορισταί έχουν εκπονήσει προγράμματα αξιοποίησης της πρωτογενούς ιστορικής έρευνας στους τομείς του πολιτισμού, της οικονομίας και της εκπαίδευσης. Μέλη τους έχουν συνεργαστεί με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς, έχουν δραστηριοποιηθεί στην παραγωγή οπτικοακουστικού έργου (δύο ντοκιμαντέρ και μία σειρά ιστορικού περιεχομένου spots) με τη σύμπραξη φορέων όπως: Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας και COSMOTE TV, την αναβάθμιση μουσειακών-ιστορικών χώρων και αρχειακών συλλογών (Φ. Σ. Παρνασσός, Μουσείο Δρομοκαϊτείου Ψυχιατρικού Νοσοκομείου, Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού ΑΕ) , την παροχή περιεχομένου σε τεχνολογικές προσφερόμενες υπηρεσίες και στο (re)branding τοποθεσιών στο πλαίσιο ανάπτυξης του πολιτιστικού τουρισμού (Clio Muse, Flavours of Art/Food Chronicles, Δήμος Πάρου) και έχουν ξεκινήσει συνεργασίες με φορείς εκτός Ελλάδας (πανεπιστημιακά ιδρύματα και κινηματογραφικές παραγωγές).

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

synthesi01

Το Κράτος ως Λερναία Ύδρα, όπως «λέει» και ο τίτλος του νέου βιβλίου του καθηγητή Γιώργου Δερτιλή – ένα δοκίμιο που περιγράφει επτά μορφές με τις οποίες μπορούμε σήμερα πλέον να σκεφτούμε το κράτος.

1
tombazis01

Ένα ιστορικός ελαιώνας στην παραθαλάσσια περιοχή Γαλατά Τροιζηνίας στην Βορειοανατολική Πελοπόνησσο απέναντι απο το όμορφο νησί του Πόρου φτιαγμένος από τον ναύαρχο της Επανάστασης  Εμμανουήλ Τομπάζη μας δίνει σήμερα ένα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

lev01

Η κα Βάσω Βούζα-Κυρατζή συνάντησε στη πόλη των Γρεβενών τον σχεδιαστή Στέλιο Παπαλαμπρόπουλο και καρπός αυτής της συνάντησης η δημιουργική δουλειά που συνοδεύει μια παραγωγική προσπάθεια με επίκεντρο μια φάρμα λεβάντας.

1
barber0

Ποιόν εν τέλει εμπιστεύεται ένας κουρέας για να αφεθεί να δεχθεί τις υπηρεσίες ενός συναδέλφου του; Ένα ενδιαφέρον θέμα…με καλοκαιρινή διάθεση.

1
60147391_2214446438624038_8701900897598308352_n

Το εστιατόριο των αδελφών Κομπογιαννίτη στη περιοχή του παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού της Καλαμάτας είναι ένας συνδυασμός γεύσεων που έρχεται από την τοπική παράδοση με την απαραίτητη τσαχπινιά της σύγχρονης δημιουργίας.

tsas

Ο Άγγελος Φωκιανός είναι ένας νέος Αθηναίος, επιχειρηματίας της γενιάς των 20plus αλλά και ένας επιχειρηματίας της «μιας ιδέας» -αρκεί εκείνη να βρει ανταπόκριση και να «δέσει» το ακροατήριο και πάνω σε αυτό να «χτίσει» την επιτυχία της.

jghmvew

Το Park your Cinema επιστρέφει στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ, με αφιέρωμα σε κλασικές κωμωδίες και αγαπημένες παιδικές ταινίες