Η Ιστορία στο μικροσκόπιο

historistai

Η δημόσια ιστορία και η ελληνική πραγματικότητα. Η δραστηριότητα και η εμπειρία της Ομάδας hιστορισταί.

Η «δημόσια ιστορία» τόσο ως όρος όσο και ως πρακτική πρωτοεμφανίστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες τη δεκαετία του 1970. Βασική της επιδίωξη ήταν η καταγραφή και η μελέτη του τρόπου πρόσληψης της Ιστορίας από την κοινωνία ή την πολιτεία αφενός, αφετέρου η δημιουργία έργου που να απευθύνεται στο ευρύ -μη εξειδικευμένο- κοινό.
historistai-2

Στην Ελλάδα η δημόσια ιστορία άρχισε να γίνεται συνείδηση πολύ πρόσφατα. Η αργοπορία οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, κυριότεροι εκ των οποίων θα μπορούσαν να θεωρηθούν η απομονωτική λογική που διέπει τη λειτουργία των πανεπιστημίων, η αρνητική διάθεση πολλών ακαδημαϊκών ιστορικών έναντι της «εκλαΐκευσης» του γνωστικού τους αντικειμένου, η εμπλοκή της Ιστορίας και της ιστοριογραφίας στην πολιτική-κομματική αντιπαράθεση, ο παρωχημένος τρόπος διδασκαλίας της Ιστορίας στη μέση εκπαίδευση κ.α.
historistai-3

Το ξέσπασμα της κρίσης ωστόσο, προκάλεσε όπως ήταν φυσικό ένα γενικό ενδιαφέρον για το παρελθόν. Η Ιστορία ως επιστήμη χρειάστηκε να κινηθεί άμεσα, να επιτελέσει τον πραγματικό της σκοπό, να προσφέρει εργαλεία κατανόησης ενός ταχύτατα κινούμενου κόσμου. Αποδείχθηκε απροετοίμαστη και μακριά νυχτωμένη για τους λόγους που προαναφέρθηκαν ενώ τον «χώρο» της στη δημόσια σφαίρα είχαν ήδη καταλάβει θεωρίες συνωμοσίας, μεταφυσικής και εμφυλιοπολεμικού τύπου αναλύσεις.

Οι hιστορισταί εμφανίστηκαν δειλά το 2014 και επισήμως το 2015. Είχε προηγηθεί μία συστηματική και αθόρυβη δουλειά δεκαετίας (από το 2004) σε ειδικά περιοδικά, εφημερίδες αλλά και blog. Η Ομάδα (αρχικώς και μετέπειτα Συνέργεια) καθιέρωσε τον όρο «δημόσια ιστορία» με μία σειρά συγκεκριμένων δραστηριοτήτων αλλά προχώρησε και στη θεωρητική του τεκμηρίωση. Επιδίωξη της η ανατροπή μιας εκ των πραγμάτων ξεπερασμένης αντίληψης για τη «χρήση» της Ιστορίας και η ουσιαστική ένταξη της στη σύγχρονη πραγματικότητα.
historistai-1

Στα τέσσερα χρόνια της ύπαρξης τους, οι hιστορισταί έχουν εκπονήσει προγράμματα αξιοποίησης της πρωτογενούς ιστορικής έρευνας στους τομείς του πολιτισμού, της οικονομίας και της εκπαίδευσης. Μέλη τους έχουν συνεργαστεί με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς, έχουν δραστηριοποιηθεί στην παραγωγή οπτικοακουστικού έργου (δύο ντοκιμαντέρ και μία σειρά ιστορικού περιεχομένου spots) με τη σύμπραξη φορέων όπως: Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας και COSMOTE TV, την αναβάθμιση μουσειακών-ιστορικών χώρων και αρχειακών συλλογών (Φ. Σ. Παρνασσός, Μουσείο Δρομοκαϊτείου Ψυχιατρικού Νοσοκομείου, Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού ΑΕ) , την παροχή περιεχομένου σε τεχνολογικές προσφερόμενες υπηρεσίες και στο (re)branding τοποθεσιών στο πλαίσιο ανάπτυξης του πολιτιστικού τουρισμού (Clio Muse, Flavours of Art/Food Chronicles, Δήμος Πάρου) και έχουν ξεκινήσει συνεργασίες με φορείς εκτός Ελλάδας (πανεπιστημιακά ιδρύματα και κινηματογραφικές παραγωγές).

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

nemeas01

Μια εμπειρία οινογευσίας για γονείς με παράλληλη δράση θεατρικού παιχνιδιού και γευσιγνωσίας σταφυλιού και των προϊόντων του για παιδιά στα οινοποιεία της Νεμέας με την ομάδα του ΜΑΜΑΚΙΤΑ 

leukada01

Το σύστημα δόμησης της πόλης- πρωτεύουσας του νησιού του Ιονίου ως στοιχείο πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και αντισεισμικής προστασίας

eros01

Ο μικρός εκδοτικός οίκος των Αθηνών Δώμα κυκλοφόρησε στα ελληνικά το κλασικό δοκίμιο Eros the Bittersweet - Ερως ο γλυκόπικρος -που ήδη συγκαταλέχτηκε από τη Modern Library στα εκατό σημαντικότερα μη λογοτεχνικά βιβλία όλων των εποχών- όπου η Αν Κάρσον ανατέμνει το παράδοξο του έρωτα στην αρχαία σκέψη.

peiraws01

Στο τραγούδι «Δώσε Μου Σήμα» της Ελεωνόρας Ζουγανέλη η μουσική και οι στίχοι είναι του Σπύρου Παρασκευάκου. Την μουσική στο «Άκου Να Δεις» του Κώστα Μακεδόνα έχει γράψει ο Νίκος Μερτζάνος (σε στίχους Σταύρου Σταύρου), ενώ η ηθοποιός Νένα Μεντή έχει ερμηνεύσει το «Μεγάλο Φθινόπωρο» του Γιώργου Κυριάκου (σε στίχους Νίκου Μωραΐτη). 

fytoria01

Κυκλοφορεί και στα ελληνικά από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης το βιβλίο της Lucy Crehan Φυτώρια ευφυΐας όπου στις σελίδες του αποτυπώνονται τα συμπεράσματα μιας διεθνούς έρευνας για τα κορυφαία εκπαιδευτικά συστήματα στον κόσμο.

melaion01

Μια οικογενειακή επιχείρηση από την περιοχή της Σητείας επέλεξε να προχωρήσει σε ένα δύσκολο, απαιτητικό εγχείρημα συνδυάζοντας το μέλι με το ελαιόλαδο – το τελευταίο, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο βρίσκεται μέσα σε σφαιρίδια που «κολυμπούν» μέσα στο μέλι.

vatopoulos_ar

Γνωρίζετε πού βρίσκεται η οδός Χορμοβίτου; Ακόμη καλύτερα, οι οδοί Δυαλέων, Αχνιάδων ή Αφιδναίων; Αν όχι, το νέο βιβλίο του δημοσιογράφου Νίκου Βατόπουλου «Μικροί δρόμοι της Αθήνας» αφηγείται κομμάτια της αστικής ιστορίας με πρωταγωνιστές ταπεινά κτήρια πίσω από την βιτρίνα…

sabbopoulos_ar1

Η Νέα Εστία, το αρχαιότερο εν λειτουργία λογοτεχνικό περιοδικό της χώρας αφιερώνει το τελευταίο της τεύχος – αριθμός τεύχους 1880- στον πιο χαρακτηριστικό εκπρόσωπο του συλλογικού «Εμείς του '60 οι εκδρομείς».