Nissan Leaf: Το μέλλον, σήμερα! (video)

Nissan Leaf: Το μέλλον, σήμερα! (video)

Αν νομίζατε ότι το Nissan Leaf ψηφίστηκε Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2011 μόνο επειδή είναι ηλεκτρικό, καλύτερα να αναθεωρήσετε τις απόψεις σας. Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί και θα μείνετε με το στόμα ανοιχτό με τις δυνατότητες και τις παροχές του!

Nissan Leaf: Το μέλλον, σήμερα! (video)
Οι άνθρωποι της Nissan υποστηρίζουν ότι το Leaf είναι το πρώτο αληθινά πρακτικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο στον κόσμο. Τι ακριβώς εννοούν; Ότι το Leaf είναι ένα πενταθέσιο οικογενειακό μοντέλο το οποίο δεν διαφέρει από τα αντίστοιχα συμβατικά ούτε στον τρόπο που οδηγείται, αλλά ούτε και στην τιμή!

Το Αυτοκίνητο της  Χρονιάς 2011 βασίζεται σε καινούρια  πλατφόρμα και διαθέτει μόνο ηλεκτροκινητήρα. Οι μπαταρίες του, οι οποίες έχουν προοδευτική σχεδίαση για να μην καταλαμβάνουν πολύ χώρο, είναι τοποθετημένες κάτω από το πάτωμα και διαθέτουν συστήματα διακοπής της τροφοδοσίας σε περίπτωση ατυχήματος. Πρόκειται για μια νέα γενιά μπαταριών λιθίου, οι οποίες έχουν διπλάσια χωρητικότητα απ’ αυτές της προηγούμενης γενιάς.

Κλείσιμο
Ο κινητήρας μηδενικών ρύπων του Leaf αποδίδει 109 PS, οι οποίοι διατηρούνται από τις 2.730 rpm μέχρι και 9.800 rpm! Επίσης, η ροπή των 28,5 kgm (όση έχει ένας κινητήρας V6 2,5 lt!) αποδίδεται από τις 0 (ναι, μηδέν!) rpm μέχρι και τις 2.730 rpm. Για τα 0-100 km/h το Leaf χρειάζεται 11,9 sec και η τελική του ταχύτητα είναι 145 km/h, δηλαδή υπερβαίνει το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Η αυτονομία με μία πλήρη φόρτιση είναι περίπου 160 km. Αυτό βεβαίως εξαρτάται από τον τρόπο που οδηγεί κάποιος, καθώς και από τις συνθήκες του δρόμου και του περιβάλλοντος. Σύμμαχος του οδηγού είναι το σύστημα αποθήκευσης της ενέργειας σε περίπτωση πέδησης, το οποίο είναι παρόμοιο με αυτό που έχουν τα υβριδικά αυτοκίνητα και τα συμβατικά που εφοδιάζονται με Start/Stop. Οι Ιάπωνες επίσης έχουν δημιουργήσει και τη λειτουργία Eco Mode, η οποία αυξάνει την αυτονομία κατά 10%. Μία πλήρης φόρτιση των μπαταριών χρειάζεται περίπου 7-8 ώρες για να ολοκληρωθεί και μπορεί να γίνει το βράδυ (με το μειωμένο τιμολόγιο) από ειδικό καλώδιο το οποίο τοποθετείται στο σπίτι με τη βοήθεια του αντιπροσώπου της Nissan. Σε αρκετές χώρες υπάρχουν ήδη ή θα δημιουργηθούν στο άμεσο μέλλον σταθμοί φόρτισης οι οποίοι μάλιστα θα προσφέρουν τη δυνατότητα ταχείας φόρτισης του 80% των μπαταριών σε 30 μόλις λεπτά!

Χρόνια μπροστά!
Αν έχετε ήδη  εντυπωσιαστεί, κρατήστε τον ενθουσιασμό  σας, γιατί το Leaf συνοδεύεται από  συστήματα και υπηρεσίες που  δεν έχουμε συναντήσει ξανά σε άλλο αυτοκίνητο…
Ένα από αυτά είναι το σύστημα Carwings της Nissan. Αυτό προσφέρει στον οδηγό πληροφόρηση για την κατάσταση φόρτισης των μπαταριών, την αυτονομία κ.ά., καθώς και ενημέρωση του συστήματος πλοήγησης για την κίνηση στους δρόμους. Το Carwings συνδέεται επίσης με ηλεκτρονικό υπολογιστή ή Smartphone και προσφέρει επιπλέον στον οδηγό τη δυνατότητα να ελέγχει τη φόρτιση από απόσταση και να ανάβει το σύστημα κλιματισμού πριν μπει στο αυτοκίνητο.



Επίσης, το Leaf είναι  εφοδιασμένο με σύστημα παραγωγής  τεχνητού ήχου, ώστε να αντιλαμβάνονται οι πεζοί την παρουσία του. Οι ήχοι αυτοί εξελίχθηκαν σε συνεργασία με ψυχολόγους, έχουν μεταβλητή ένταση που εξαρτάται από την ταχύτητα κίνησης του αυτοκινήτου και στον οδηγό παρέχεται η δυνατότητα απενεργοποίησής τους.
Οι άνθρωποι της Nissan έχουν επίσης δώσει λύσει σε δύο από τα μεγαλύτερα προβλήματα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων: Την απόρριψη των μπαταριών και την κάλυψη της μεταφορικής ανάγκης σε ταξίδι. Για τις μπαταρίες οι Ιάπωνες έχουν ήδη δημιουργήσει ένα κέντρο διαχείρισης και ανακύκλωσης στην Ιαπωνία και σκοπεύουν να κάνουν το ίδιο και σε Ευρώπη και Αμερική. Για την αυτονομία, υπάρχει κάλυψη δωρεάν οδικής βοήθειας για έναν χρόνο σε περίπτωση που ξεμείνετε από μπαταρία. Επίσης, υπάρχει ένα πρόγραμμα χρονομίσθωσης με ανταλλαγή του αυτοκινήτου με άλλο ηλεκτρικό μετά από τρία χρόνια (η Nissan θα λανσάρει άμεσα κι άλλα ηλεκτρικά αυτοκίνητα). Το πρόγραμμα αυτό προσφέρει μεταξύ άλλων και παροχή συμβατικού αυτοκινήτου σε περίπτωση που ένας ιδιοκτήτης Leaf θελήσει να καλύψει μεγαλύτερη απόσταση από την αυτονομία που προσφέρει το αυτοκίνητο.

Το πολύ προοδευτικό Nissan Leaf θα ξεκινήσει την ευρωπαϊκή του του πορεία στις αρχές του 2011 από την Μ. Βρετανία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία και την Πορτογαλία (οι κυβερνήσεις αυτών των χωρών προσφέρουν υποδομές και κίνητρα για την απόκτηση ηλεκτρικών αυτοκινήτων). Τον Οκτώβριο του 2011 το Leaf θα έχει έλθει και στην Ελλάδα.


 
  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης