Βλάχικη Γάστρα: Η ταβέρνα με τον ιδιότυπο φούρνο όπου αργοψήνονται τα κρεατικά και οι πίτες
Βλάχικη Γάστρα: Η ταβέρνα με τον ιδιότυπο φούρνο όπου αργοψήνονται τα κρεατικά και οι πίτες
Μια οικογένεια και ένα μαγειρικό αφήγημα πολλών αιώνων. Η οικογένεια του Πέτρου Γούλα ήρθε από τα Άγραφα έναν αιώνα πριν συνεχίζοντας μέχρι σήμερα την πατρογονική παράδοση των Βλάχων: το ψήσιμο στη γάστρα.
Όταν λένε γάστρα, όμως, εδώ δεν εννοούν το πήλινο ή μαντεμένιο σκεύος που χρησιμοποιούμε στα σπίτια μας. Γάστρα αποκαλείται και το θολωτό, μεταλλικό καπάκι με το οποίο σκεπάζουν το ταψί όπου θα αργοψηθεί το φαγητό, αφού πρώτα «γίνει» η φωτιά, πέσει η φλόγα της και ασπρίσουν τα κάρβουνα. Η απόσταση του ταψιού από την πηγή θερμότητας εξαρτάται από το τι ψήνουν. Άλλοτε μπορεί να «αιωρείται», κρεμασμένη πάνω από χόβολη που βρίσκεται στο «μαγειρείο» ή να «πατάει» πάνω σε δυο κακκαβολίθια.
Δείτε τη συνέχεια στο cantina.protothema.gr.
Δείτε τη συνέχεια στο cantina.protothema.gr.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα