Θίχτηκαν και τι να τους κάνουμε…
makrigiannis_giannis

Γιάννης Μακρυγιάννης

Θίχτηκαν και τι να τους κάνουμε…


Προσβλήθηκαν λέει εκεί στην κυβέρνηση από τους υπαινιγμούς και τις καταγγελίες για χρηματισμό βουλευτών ώστε για να γίνει εφικτή η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο και να μην πέσει η κυβέρνηση.

Ένιωσαν θιγμένοι και φωνάζουν. Α, πα, πα, δεν γίνονται τέτοια πράγματα στη χώρα τούτη, λένε. Κάνουν δηλαδή πως δεν θυμούνται ότι υπήρξε το 1965 με την αποστασία, αλλά και το 1993 που βούιξε ο τόπος.

Είναι να απορεί κανείς πώς ένα πολιτικό σύστημα που μεγάλωσε στη διαφθορά, στη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, που απομύζησε ποσά εκατοντάδων εκατομμυρίων, με τη μορφή δανεικών και αγύριστων από τις τράπεζες και που εκτέθηκε από τις «εισφορές» των Χριστοφοράκων και άλλων επιχειρηματιών, να το παίζει λευκή και αθώα περιστερά.

Κλείσιμο
Και ναι, με την εμπειρία που υπάρχει και με τα σημερινά πολιτικά δεδομένα, εάν κάποιος πρέπει να αποδείξει κάτι, δεν είναι εκείνος που καταγγέλλει ότι το παραδοσιακό πολιτικό σύστημα είναι διεφθαρμένο και παραδομένο σε συμφέροντα, αλλά το συγκεκριμένο πολιτικό σύστημα ότι επιτέλους συμπεριφέρεται έντιμα και καθαρά. Γιατί ακόμη κι αν δεν το πει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Καμμένος ή όποιος άλλος, θα το πουν οι πολίτες: ότι δηλαδή κοιτάζει την πάρτη του και το παντελόνι του.

Έχει όμως δίκιο κανείς όταν υποψιάζεται ότι μπορεί να γίνει… «νταραβέρι» με την προεδρική εκλογή;

Ναι, στο βαθμό που θα γίνουν κωλοτούμπες αλά Κομανέντσι στην πολιτική συμπεριφορά κομμάτων ή μεμονωμένων βουλευτών. Όταν δηλαδή κάποιος δεν έχει ψηφίσει σχεδόν κανένα κυβερνητικό μέτρο, διαφοροποιείται συνεχώς, καταγγέλλει την κυβέρνηση με κάθε ευκαιρία και μετά πάει και ψηφίζει Πρόεδρο εντελώς ξαφνικά, ποια ακριβώς εντύπωση δίνει; Ότι του ήρθε η θεία επιφοίτηση την τελευταία ώρα;

Όταν κάποιος ζητάει, ας πούμε, να φύγει αυτή η κυβέρνηση και να γίνει κάποια άλλη, ευρύτερης συναίνεσης και, ενώ ο ίδιος δεν έχει κάποια κομματική δέσμευση, δεν είναι δηλαδή το κόμμα του - εάν ανήκει σε κόμμα – υπέρ της προεδρικής εκλογής και πάει και ψηφίζει Πρόεδρο, τι σκέψεις προκαλεί στους άλλους; Ότι νωρίτερα μιλούσε ο μίστερ Χάιντ, αλλά στην ψηφοφορία εμφανίστηκε ο δόκτωρ Τζέκιλ;

Όταν ένας βουλευτής ή και ολόκληρο πολιτικό κόμμα αλλάξει εντελώς την πολιτική στάση που τηρούσε επί χρόνια απέναντι στην κυβέρνηση και από πολέμιος γίνει σύμμαχός της, τότε τι ακριβώς σημαίνει; Ότι ξαφνικά είδε το φως το αληθινό;

Και να το πούμε απλά και καθαρά: Για να εκλεγεί Πρόεδρος από τη σημερινή Βουλή ή πρέπει ένα με δύο κόμματα να αλλάξουν ολοκληρωτικά την πολιτική τους στάση ή θα πρέπει τουλάχιστον δέκα βουλευτές να αποχωρίσουν από τα κόμματα που είναι κατά της κυβέρνησης και της πολιτικής της και να συνταχθούν με αυτήν κατά την προεδρική εκλογή. Σε συνδυασμό μάλιστα με την «προθυμία»  ανεξάρτητων βουλευτών να αφήσουν στην άκρη τις διαφωνίες τους με την κυβέρνηση και να της δώσουν ενάμισι χρόνο ζωής ακόμα.

Αυτό το τελευταίο, εάν γίνει δεν είναι περίεργο; Διότι παραδέχονται ότι υπάρχει πρόβλημα με αυτή την κυβέρνηση, αλλά δηλώνουν ευαίσθητοι με τους θεσμούς και κόπτονται για την προεδρική εκλογή. Μα, θα μείνει η χώρα χωρίς Πρόεδρο; Δηλαδή θα πάθει κάτι η χώρα εάν ο Πρόεδρος βγει τον Απρίλιο και όχι τον Φεβρουάριο, αν είναι να λυθεί το πολιτικό πρόβλημα, που και οι ίδιοι αναγνωρίζουν;

Η καταγγελία διατυπώθηκε ανοιχτά και καθαρά. Είναι πολιτική καταγγελία με βάση την ιστορική εμπειρία, την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και τη λογική ανάλυση των πραγμάτων. Ας φροντίσουν να την διαψεύσουν δια της πράξης.

 
ΥΓ: όσο για το αν ισχύουν οι καταγγελίες και στην περίπτωση βουλευτών που θα πάνε με τον ΣΥΡΙΖΑ, ασφαλώς και ισχύουν: Εάν για παράδειγμα ένας βουλευτής που ψήφιζε και στήριζε αυτή την τελευταία διετία όλες τις κυβερνητικές και μνημονιακές πολιτικές, τώρα καταψηφίσει στην προεδρική εκλογή, ασφαλώς και πρέπει να ελεγχθεί (ίσως του έδωσε τίποτα κουπόνια για το φεστιβάλ της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ ο Σκουρλέτης και τον ξεγέλασε!). Πάντως βρείτε έναν τέτοιο και θα τον κρεμάσουμε όλοι μαζί στο Σύνταγμα!   
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ