makrigiannis_giannis

Γιάννης Μακρυγιάννης

Πανηγυρίζει η κυβέρνηση για το γεγονός ότι οι ευρωπαίοι εταίροι δεν επιμένουν στην περαιτέρω μείωση των συντάξεων, μέσω του περιορισμού ή της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς.

24

Τα ξέχασαν όλα. Όχι μόνο εκείνα που έλεγαν για τα μνημόνια και τους δανειστές. Αλλά και τα άλλα. Τα περί διαχωρισμού κράτους – εκκλησίας, για παράδειγμα. Γαργάρα οι πάγιες θέσεις της αριστεράς, αλλά και οι απόψεις κι άλλων προοδευτικών δυνάμεων στο θέμα αυτό. Μόνος σκοπός η διατήρηση των ισορροπιών και η αποφυγή μετώπων μέχρι τις εκλογές. Μία δυο ψευτοαλλαγές ίσα ίσα να μπορεί να πει ο Αλέξης Τσίπρας ότι έκανε τη μεγάλη μεταρρύθμιση. Ιράν, με γραβάτα και μπίζνες.

17

Οι εμφύλιοι είναι οι χειρότεροι πόλεμοι. Αλλά ακόμα και έτσι υπάρχουν κάποια όρια. Θεσμικά όρια, που επιβάλλονται από την ίδια τη λειτουργία της δημοκρατίας. Αυτά που επιτάσσει η δημοκρατική νοοτροπία και αντίληψη ενός εκάστου πολιτικού. Μπορεί να λέγονται βαριές κουβέντες και ανταλλάσσονται σκληρές κατηγορίες μεταξύ των πολιτικών αντιπάλων. Ακόμη και επί προσωπικού. Υπήρξαν στο παρελθόν πολιτικοί που ταλαιπώρησαν με δικαστικές περιπέτειες τους αντιπάλους τους. Κι όμως. Ακόμα κι έτσι, σπάνια κανείς αδιαφορούσε για αυτό που προέβλεπε ο θεσμικός του ρόλο. Διότι είναι άλλο η αβυσσαλέα πολιτική διαφωνία, άλλο η προσωπική πίκρα και οργή κι άλλο ο θεσμικός ρόλος.

28

Για να είμαστε εξηγημένοι: ή μιλάμε καθαρά και με συνέπεια ή απλώς λέμε ό,τι μας βολεύει. Ή παραμένουμε πιστοί σε αρχές ή προσαρμόζουμε τα πάντα στην ιδιοτέλειά μας κάθε φορά. Κοινώς, ας συμφωνήσουμε ότι δεν είμαστε της άποψης ««αν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί μας, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα».

32

Την ώρα που Τσίπρας και Καμμένος καμώνονταν ότι τσακώνονται για κάτι σοβαρό - ώστε να συγκινήσουν τους ψηφοφόρους, τους οποίους κυνηγούν - μια άλλη είδηση ήταν παρασάγγας πιο ενδιαφέρουσα από τα κυβερνητικά σκουξίματα, που θύμιζαν δήθεν πόνους νυφών με παρθενοραφή: η Eurostat ανακοίνωνε ότι το 34,8% του πληθυσμού στην Ελλάδα, δηλαδή περίπου 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι, ζουν σε κατάσταση φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού! Ένας στους τρεις είναι θύμα, αυτού που λέμε ανθρωπιστική κρίση στη χώρα.

47

Δεν περίμενα ότι θα το γράψω. Διότι απλά δεν πιστεύω σε κανένα… γνήσιο, καθαρό, θεόσταλτο, και πάει λέγοντας, DNA.

81


Δύο πράγματα επέδειξε η κυβέρνηση απέναντι στις τράπεζες αυτά τα τρία χρόνια: απίστευτη ασχετοσύνη και εγκληματική εύνοια στους τραπεζίτες. Από μόνο του το ότι την ευθύνη την είχε ο Γιάννης Δραγασάκης και στη συνέχεια, προ ημερών μόλις, την ανέλαβε ο Αλέκος Φλαμπουράρης επιβεβαιώνουν το συμπέρασμα.

26

Η υπόθεση με την ποινική δίωξη σε βάρος του Λαφαζάνη θα προκαλούσε μόνο θυμηδία, αν δεν υπέκρυπτε μία φασίζουσα νοοτροπία, που παραπέμπει στο παροιμιώδες «νόμος και τάξη» των πιο αυταρχικών καθεστώτων.

12

Παρακολουθώντας κανείς τις εμφανίσεις του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, εύκολα βγάζει το εξής συμπέρασμα: και οι δύο προσπάθησαν να μην εξαγριώσουν τις αγορές, να μην δυσαρεστήσουν τους δανειστές, να μην προκαλέσουν την αντίδραση της τρόικας.

14

Υπάρχουν και όρια. Για την ακρίβεια, θα έπρεπε να υπάρχουν. Ακόμα και οι επαίτες πολλές φορές σκύβουν το κεφάλι, νιώθοντας ότι ζητώντας ελεημοσύνη ξεπερνούν κάποια όρια, που κανονικά δεν θα ήθελαν να περάσουν, αλλά οι συνθήκες τους αναγκάζουν. Ζητούν έτσι, πέρα από αυτό καθαυτή την βοήθεια, την κατανόηση των συνανθρώπων τους, ένα σεβασμό στην αξιοπρέπειά τους.

11

Οργή ή απλώς πικρό γέλιο; Δεν είναι εύκολο να διαλέξει κανείς πώς να αντιδράσει στο γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει βαλθεί να μας πείσει ότι τα μνημόνια τελείωσαν όταν όλες οι δεσμεύσεις, που επέβαλλαν τα τρία μνημόνια στη χώρα, στην οικονομία και στον κοινωνικό ιστό της ισχύουν κανονικά. Όταν οι επιπτώσεις, όπως η φτωχοποίηση μεγάλων τμημάτων ή το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, είναι αμφίβολο εάν θα αναταχθούν ποτέ. Εάν ισχύει κάτι δεν είναι ότι τα μνημόνια τέλειωσαν, αλλά ότι μας τελείωσαν. Με την αγαστή συνεργασία, την πλήρη υποταγή και, όπως φαίνεται, την ικανοποίηση και χαρά και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, που εφάρμοσαν το τρίτο και πιο βαρύ μνημόνιο.

30