makrigiannis_giannis

Γιάννης Μακρυγιάννης

Αν υποθέσουμε ότι ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο έχει δίκιο όταν λέει ότι ο Τραμπ πούλησε τους Κούρδους στον Ερντογάν, επειδή έχει ο ίδιος οικονομικά συμφέροντα στην Τουρκία, όπως για παράδειγμα ένα «γαμ…νο ξενοδοχείο», όπως είπε χαρακτηριστικά ο ηθοποιός, τότε δεν πρέπει να έχει παρουσιαστεί ποτέ μέχρι τώρα ένα τέτοιο νούμερο στη διεθνή πολιτική σκηνή, τουλάχιστον όχι σε κράτος της Δύσης.

25

Οι τελευταίες αλλοπρόσαλλες κινήσεις Τραμπ, ο οποίος άδειασε κανονικά τους Κούρδους και άρχισε τα παιχνίδια με τον Ερντογάν καταδεικνύουν με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο ότι ο αμερικανικός παράγοντας είναι αποσταθεροποιητικός για την περιοχή και μάλλον επικίνδυνος.

7

Το προσφυγικό – μεταναστευτικό είναι το πρώτο πραγματικά μεγάλο πρόβλημα, που αντιμετωπίζει ετούτη η κυβέρνηση.

40

Κάποια στιγμή, μετά το 2010 προς το 2012 και ενώ είχε προηγηθεί μία περίοδος με «καλή» επικοινωνία ανάμεσα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και καραμανλικά στελέχη της ΝΔ, ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να κάνει την πρώτη ανίερη συμμαχία: να συμπλεύσει με τον Κώστα Καραμανλή, εξαιρώντας από την κριτική του για τη χρεοκοπία της χώρας την περίοδο 2004-2009 – όταν κατ’ εξοχήν εκτοξεύτηκε το έλλειμμα και το χρέος άρχιζε να γίνεται ανεξέλεγκτο.

11

Με ικανοποίηση, πρέπει να ομολογήσω, είδα την ανακοίνωση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, σύμφωνα με την οποία θα εφαρμοστεί η απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, που απαγορεύει την αναγραφή του θρησκεύματος στους τίτλους σπουδών του Λυκείου και Γυμνασίου

28

Η πρώτη «εκστρατεία» του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ευρώπη και οι συναντήσεις του με ευρωπαίους ηγέτες έχει τίτλο «ανάκτηση εμπιστοσύνης» ή κάτι τέτοιο. Το κύριο συστατικό είναι σε κάθε περίπτωση η «εμπιστοσύνη»

1

Ο φάκελος «Εξάρχεια» είναι μεγάλος, αλλά όχι με μονομερές «υλικό». Έχει δε ισχυρές αντιφάσεις. Περιλαμβάνει από αυξημένη παραβατικότητα έως πολιτικές σκοπιμότητες. Από εναλλακτικές μορφές κοινωνικής έκφρασης έως υποκριτικές φωνές περί ανομίας, ή και κατάλυσης της δημοκρατίας! Από υποβόσκουσες αντιεξουσιαστικές δράσεις μέχρι αστυνομική προσέγγιση βεντέτας.

18

Η δεκαετής κρίση άλλαξε πολλά. Κυρίως σε βάρος του κόσμου της εργασίας, ενώ έθεσε τη χώρα σε συνεχή κηδεμονία από τους δανειστές και εταίρους, με την παράλληλη εκχώρηση (ξεπούλημα) δημόσιας περιουσίας

17

Έχει ενδιαφέρον η κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση της ΝΔ για το «σκληρό, δεξιό, ακραιφνώς μητσοτακικό κράτος», που αυτή χτίζει, όπως λέει η Κουμουνδούρου

12


Από την εποχή που παρακολουθώ πολιτική όλοι οι πρωθυπουργοί είχαν ως αγαπημένο εχθρό, ειδικά όταν τα πράγματα δεν τούς πήγαιναν καλά, τα μέσα ενημέρωσης – τα αντίπαλα μέσα, όχι τα ελεγχόμενα από τους ίδιους. Από τον Ανδρέα Παπανδρέου στα μέσα της δεκαετίας του ’80.

24

Με τη φράση «άντε μην τα πάρω στο κρανίο» ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να κόψει μαχαίρι τις εσωκομματικές γκρίνιες, αλλά είμαστε ακόμα στην αρχή.  Ο ίδιος ονειρεύεται «μοντέλο Ανδρέα», όρισε σκιώδη κυβέρνηση, έβαλε υπαρχηγό τον Τσακαλώτο και στοχεύει στη δημιουργία ενός νέου σοσιαλδημοκρατικού κόμματος - Ποιοι κάνουν λόγο για κίνδυνο μετάλλαξης και πού οφείλεται ο εκνευρισμός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας - Κομματικά στελέχη φοβούνται ότι το νέο σχήμα θα είναι αρχηγοκεντρικό και θα θυμίζει αστικό κόμμα, σοσιαλδημοκρατικού τύπου, παρά το κλασικό αριστερό με τις λειτουργίες που χαρακτηρίζουν τον ριζοσπαστικό χώρο

38

Είναι ακόμη νωρίς για μία κατασταλαγμένη άποψη σχετικά με την τοποθέτηση τόσων πολλών «τεχνοκρατών» στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Είναι μάλλον σαφές ότι και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης δοκιμάζει πράγματα, εισάγοντας ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης.

5

Σε αντίθεση με όσα έλεγαν ή περίμεναν στον ΣΥΡΙΖΑ και ίσως στο ΚΙΝΑΛ, το κατ’ αρχήν πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν είναι ακροδεξιό, ούτε καν δεξιό δεξιό, που λένε. Είναι περισσότερο κεντροδεξιό, με βάση τις γραμμές και τις θεωρήσεις, που γενικώς έχουμε για τον πολιτικό χάρτη της χώρας και τον προσδιορισμό των πολιτικών δυνάμεων. 

6

Κάτι από τη λογική με την οποία συγκρότησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το πρώτο υπουργικό του συμβούλιο το είχαμε δει το 1996 από τον Κώστα Σημίτη. Ο τότε πρωθυπουργός είχε φτιάξει ένα σχήμα, που πήρε από τον τύπο τον τίτλο «κυβέρνηση υφυπουργών».

13