makrigiannis_giannis

Γιάννης Μακρυγιάννης

Όταν τα κόμματα χάνουν είναι δύσκολο να αναγνωρίσουν τις αιτίες της εκλογικής ήττας. Το δυσκολότερο είναι να κοιτάξουν στον καθρέπτη και να δουν τα δικά τους λάθη. Συνήθως προσπερνούν τους βαθύτερους λόγους και απλώς κάνουν υπομονή.

11

Δεν ξέρω αν υπήρξε άλλη περίοδος στη σύγχρονη πολιτική της χώρας, που η δημόσια συζήτηση και το περιεχόμενο της πολιτικής αντιπαράθεσης είχαν τέτοια τόση αναντιστοιχία με τις ανάγκες της κοινωνίας. Τόσο δηλητηριασμένη η πολιτική ατμόσφαιρα, ναι, ήταν κι άλλες φορές. 

29

Με το σποτ, που κυκλοφόρησε ο ΣΥΡΙΖΑ επιτιθέμενος στο σύνολο του δημοσιογραφικού κόσμου, τον οποίο εμφανίζει χυδαία ως τζουκ μποξ, κατάφερε ως ένα βαθμό να γίνει ασπίδα του Στέλιου Πέτσα. Πρέπει να έχεις φοβερό «ταλέντο», ή να σε δέρνει μεγάλη ανοησία για να το πετύχεις αυτό. Εκτός κι αν βγάζεις απλώς κόμπλεξ, μίσος για οτιδήποτε διαφορετικό και τελικώς υιοθετείς με έναν ιδιότυπο τρόπο την λογική Πάγκαλου «όλοι μαζί τα φάγαμε».

41

Ο «Μεγάλος Περίπατος», μία κατ’ αρχήν καλή ιδέα του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, όχι απλώς διχάζει το κοινό, αλλά προκαλεί από έντονες αντιδράσεις έως τη χλεύη πολλών πλευρών.

26

Λίγες μόνο εβδομάδες μετά την έναρξη άρσης των περιοριστικών μέτρων, που επιβλήθηκαν λόγω πανδημίας και ενώ η επιστροφή στη λεγόμενη «κανονικότητα» δεν έχει ολοκληρωθεί καν, φαίνεται ότι αυτή η περιπέτεια (που πάντως εξελίσσεται ακόμα), δεν έχει διδάξει σχεδόν κανέναν, σχεδόν τίποτα.

6

Ο Τζορτζ Κλούνι το είπε μια χαρά. Κι ας ενοχλούνται κάποιοι, που πολύ θα ήθελαν να πουν ότι είναι με τον Τραμπ, αλλά δεν το τολμούν κιόλας.

40

Αν μιλούσαμε για τη Μαίρη και αναρωτιόμαστε εάν τρέχει κάτι μαζί της, θα είχαμε μία πολύ ωραία ταινία, έστω της δεκαετίας του 90, που πολύ θα τη διασκεδάζαμε. Με την Ντίαζ, τον Στίλερ και τον Ντίλον να δίνουν ρέστα.

10

Δυόμιση μήνες μετά την επιβολή των πρώτων περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας και δεκαπέντε μέρες από την έναρξη της σταδιακής άρσης τους και αποδεικνύεται ότι το πιο εύκολο ήταν οι απαγορεύσεις, που βρήκαν αμέσως εφαρμογή λόγω του διάχυτου φόβου για την άγνωστη και επικίνδυνη απειλή και το πιο δύσκολο είναι η επιστροφή σε μία υποτυπώδης έστω κανονικότητα. 

42

Εντυπωσιακή η υπεροχή που εξακολουθεί να καταγράφει η κυβέρνηση στις δημοσκοπήσεις. Απόρροια της θετικής, μέχρι τώρα – και ελπίζουμε ως το τέλος αυτής της περιπέτειας – διαχείρισης που έκανε για τον περιορισμό του κορωνοϊού. 

36

Ο φόβος ήταν ο κύριος λόγος που τη γλιτώσαμε – ως τα τώρα – από την επέλαση του κορωνοϊού στην Ευρώπη και τον κόσμο όλο βέβαια. Ήταν οι εφιαλτικές απώλειες ζωών στην Ιταλία στις αρχές Μαρτίου, που έκανε την κυβέρνηση να πάει γρήγορα σε περιοριστικά μέτρα «κοινωνικής απομόνωσης» και φυσικά τους Έλληνες να τα εφαρμόσουν αμέσως και χωρίς την παροιμιώδη απειθαρχία, όπως αυτή έχει «καταχωρηθεί» στα εθνικά μας χαρακτηριστικά.

7

Το σχέδιο για σταδιακή μετάβαση σε μία νέα καθημερινότητα, εν μέσω πανδημίας, ελεγχόμενης ως τώρα στη χώρα μας, έχει λογική και ουσιαστικά δεν επιδέχεται επί της αρχής κάποια σοβαρή αμφισβήτηση.

9

Λένε, μάλλον εύστοχα, ότι κάθε κρίση κρύβεις ευκαιρίες και μάλλον πρόκειται για μία μεγάλη αλήθεια. Μία αλήθεια, που επιβεβαιώνεται και με την πανδημία του κορωνοϊού.

86