makrigiannis_giannis

Γιάννης Μακρυγιάννης

Ευκαιρία είναι τώρα προεκλογικά και με δεδομένους τους χαμηλούς τόνους στην πολιτική αντιπαράθεση, καθότι οι ευρωεκλογές «καθάρισαν» και για τις εθνικές κάλπες, να επισημάνουμε με ψυχραιμία ορισμένα πράγματα, που φοβάμαι ότι θα τα βρούμε μπροστά μας, μετά τις 7 Ιουλίου.

7

Η ιστορική πλέον ρήση του Μπιλ Κλίντον «είναι η οικονομία ηλίθιε», λέει μόνο τη μισή αλήθεια για το πώς κρίνονται οι εκλογικές αναμετρήσεις. Στην Αμερική, ναι. Είναι το «money», που συνήθως κρίνει τις καταστάσεις. Βγάζεις «money» είσαι αποδεκτός και παραδεκτός παντού.

22

Το βράδυ των ευρωεκλογών και με καταγεγραμμένη την βαριά ήττα του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας, τα έβαλε με τους ψηφοφόρους, κατηγορώντας τους εμμέσως ότι είναι αχάριστοι και δεν του αναγνώρισαν, δια της ψήφου τους, το έργο που έκανε από το 2015. 

5

Έχουν γούστο εκεί στο Κίνημα Αλλαγής. Την ώρα που ο βασικός τους αντίπαλος, ο ΣΥΡΙΖΑ, τρεκλίζει από τη βαριά ήττα στις ευρωεκλογές, σπεύδουν να φωνάξουν: «έχουμε και μεις πρόβλημα». Εκτός κι αν το κάνουν από… συμπαράσταση στον Τσίπρα, - να μην έχει μόνο εκείνος σκοτούρες βρε αδελφέ - εξήγηση κανονική δεν υπάρχει.

62

Με τις ευρωεκλογές της περασμένης Κυριακής συνέβη το εξής παράδοξο, αν και αναμενόμενο με βάση την κοινή λογική: Ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ έχασαν με μία κάλπη σε δύο εκλογές. Σε εκείνες που έγιναν για το ευρωκοινοβούλιο, αλλά και σε εκείνες που έρχονται στις 7 Ιουλίου για το εθνικό κοινοβούλιο!

64

Δεν είναι τα λάθη που έκανε η κυβέρνηση καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της τετραετίας. Ούτε τα απίστευτα λάθη της προεκλογικής περιόδου. Δεν είναι η φαυλότητα και η υιοθέτηση παλαιοκομματικών μεθόδων.

32

Τις τελευταίες ημέρες, με τις εξομολογήσεις του Μητσοτάκη για το κυβερνητικό πρόγραμμα που θα ήθελε να εφαρμόσει η ΝΔ, αλλά και τα στοιχεία για όλα όσα εφαρμόζονται ήδη επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αποδεικνύεται ότι τα δύο κόμματα που εφάρμοσαν με τόση πίστη τα μνημόνια, μοιάζουν περισσότερο από ποτέ.

19

Θυμάμαι κάθε κυβέρνηση που βρισκόταν στα τελευταία της να εφαρμόζει την ίδια ακριβώς συνταγή: παροχές ψίχουλα, με τις οποίες επιχειρούνταν να εξωραϊστεί η εικόνα των κυβερνώντων και να αποκομιστούν εκλογικά οφέλη. Κάθε κυβέρνηση, ιδίως πριν την χρεοκοπία της χώρας το 2009-2010 έδινε ακριβώς το ίδιο σόου ως τελευταία και απέλπιδα προσπάθεια να «γυρίσει» το παιχνίδι.

119

Ζούμε στη χώρα του «ό,τι να ‘ναι». Βλέπουμε, ακούμε και βιώνουμε τα πιο αντιφατικά πράγματα. Συχνά και επικίνδυνα, όπως αποδεικνύουν οι συμπεριφορές των «πιστών» τις μέρες του Πάσχα. Κοινωνία σε παράκρουση, πολιτικοί (των κυρίαρχων κομμάτων) σε ανυπόφορη υποκρισία.

10

Εξεγέρθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ για μία συνάντηση του Παναγιώτη Κουρουμπλή με τον πατενταρισμένο ακροδεξιό μητροπολίτη Αμβρόσιο, που προτιμά να τον πουν φασίστα, παρά κατσαπλιά – και κυρίως να είναι φασίστας, έτσι κι αλλιώς.

17

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει αλλάξει πολλούς συμμάχους. Εντελώς διαφορετικών ιδεολογικών και πολιτικών κατευθύνσεων.

12