makrigiannis_giannis

Γιάννης Μακρυγιάννης

Εσχάτως σχεδόν όλοι ανακάλυψαν την «ατομική ευθύνη». Είναι αλήθεια ότι όχι μόνο σε αυτές τις συνθήκες, αλλά ιδίως σε εποχές, που οι πανδημίες απειλούν το ύψιστο αγαθό της ζωής, χρειάζεται ο καθένας να κάνει ό,τι μπορεί και ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσει τον εαυτό του και τους άλλους.

11

Θέλω όσο τίποτα να διαψευστούν όσοι μιλούν για λάθος συνταγή στην αντιμετώπιση της πανδημίας κορωνοϊού στη χώρα μας, αλλά φοβάμαι ότι έχουν δίκιο. Και ότι περισσότερο μοιάζουμε στην περίπτωση της Ιταλίας (αδιανόητος αριθμός θανάτων) και λιγότερο σε αυτή της Γερμανίας (εξαιρετικά μικρές απώλειες ανθρωπίνων ζωών).

33

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος σε κάθε εθνική κρίση, ειδικά όπως αυτή που προκαλεί ο Ερντογάν (και όχι οι πρόσφυγες, ούτε καν οι μετανάστες, ως φαίνεται) στον Έβρο, το μεγαλύτερο πρόβλημα στο εσωτερικό μέτωπο, που λέμε, είναι ο εθνικιστικός παροξυσμός. 

33

Ένας βασικός νόμος του Μέρφι είναι «όποιος γελάει όταν όλα πάνε στραβά, έχει βρει κάποιον να του τα φορτώσει»!

15

Φοβάμαι ότι η κυβέρνηση επιμένει να μην βλέπει το πραγματικό πρόβλημα με το προσφυγικό/μεταναστευτικό. Και να πιστεύει ότι φορτώνοντας στα νησιά όλο το βάρος θα κερδίσει χρόνο και ίσως, στην πορεία μία κάποια βιώσιμη λύση. Και ότι απομονώνοντας, ή άλλως τιμωρώντας, τους ανθρώπους που έχουν φτάσει στα νησιά μας θα σταλεί ένα μήνυμα "αποτροπής" και έτσι θα αποθαρρυνθούν όσοι έχουν σκοπό να περάσουν στην αποδώ πλευρά.

17

Η περίφημη αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στους «αρμούς της εξουσίας», που δεν κατάφερε να ελέγξει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αναζωπυρώνει μία σοβαρή συζήτηση για τη θεσμική λειτουργία του κράτους, τη σχέση της εκτελεστικής εξουσίας με τους άλλους πυλώνες της δημοκρατικού πολιτεύματος και την τελευταία συνταγματική αναθεώρηση.

33

Είναι αλήθεια ότι η σημερινή κυβέρνηση παρέλαβε ένα χάος στο προσφυγικό- μεταναστευτικό. Χωρίς αρχή, μέση και τέλος ήταν η προηγούμενη πολιτική. Στο όνομα μιας ανθρωπιστικής προσέγγισης του προβλήματος, είχε αδιαφορήσει για την διαχείρισή του σε όλες τις διαστάσεις. Και έτσι έχασε και τα αβγά και τα πασχάλια. 

35

Δεν χρειαζόταν η πρωθυπουργική παραδοχή ότι έγινε λάθος με την κατάργηση του υπουργείου, που διαχειριζόταν το προσφυγικό – μεταναστευτικό, για να καταλάβει κανείς ότι η κυβέρνηση δεν είχε καταλάβει καν το πρόβλημα και έτσι έχασε έξι κρίσιμους μήνες, κατά τους οποίους υπήρξε μάλιστα έξαρση των ροών από την Τουρκία

24

Μετά το εσωκομματικό μέτωπο και τις ενστάσεις για τη διεύρυνση του κόμματος, στην Κουμουνδούρου αποφασίζουν με δημοψήφισμα στις 5 και 6 Απριλίου για την αλλαγή ή προσθήκη στον τίτλο

38

Καταλαβαίνω απόλυτα την αγωνία της κυβέρνησης μπροστά στο χαμό, που θα έπρεπε να αντιμετωπίσει στην περίπτωση υποβιβασμού του ΠΑΟΚ – και πιθανόν οποιασδήποτε άλλης «ιστορική» ομάδας, που λέει και ο κυβερνητικός ο λόγος. 

24

Είναι εντυπωσιακό το πώς τα πράγματα στην πολιτική ζωή του τόπου εναλλάσσονται με έναν θαυμάσια απαράλλαχτο τρόπο και οι ρόλοι αναδιανέμονται με μία φυσικότητα, που αφήνει τους πάντες ενεούς. Και όλα αυτά γίνονται στη βάση ενός σταθερού μοτίβου, που έχει να κάνει με το ύφος της εξουσίας: αλαζονεία, αμετροέπεια, αμοραλισμός, υποτίμηση της νοημοσύνης και πάει λέγοντας. Είναι εντυπωσιακό το πώς αλλάζουν οι συμπεριφορές, ανάλογα με τη θέση στην οποία βρίσκεται ο κάθε πολιτικός και το κάθε κόμμα. Στην αντιπολίτευση είναι σκληροί επικριτές της διασπάθισης του δημοσίου χρήματος και της πολυτέλειας, για παράδειγμα, αλλά μόλις μετακομίσουν στην κυβέρνηση αρχίζει η καλοπέραση και όποιος αντέξει. Και το αντίστροφο βέβαια. Εκείνοι που έβλεπαν τα κρατικά ταμεία σαν δικά τους, όταν ήταν στην κυβέρνηση, τώρα αποδεικνύονται εύθικτοι με την παραμικρή περίπτωση σπατάλης. Δυστυχώς και ορισμένοι από τούτη την κυβέρνηση, παρά τα μεγάλα λόγια στην αντιπολίτευση, δεν ξεφεύγουν από τον κανόνα «είμαστε στην εξουσία και κάνουμε ό,τι θέλουμε».

18

Οκτώ χρόνια τώρα μας έχουν τρελάνει οι «μενουμεΕυρωπαίοι» για τη σημασία της συμμετοχής μας στο ευρώ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πάει λέγοντας, σαν να μην υπάρχει αύριο για καμία χώρα, για κανέναν άνθρωπο, αν να μην επιτρέπεται καμία ένσταση, καμία κριτική, καμία επιφύλαξη και αμφισβήτηση για το πώς λειτουργεί η σημερινή ΕΕ

30

Αν συζητούσαν χθες το βράδυ στον Λευκό Οίκο για τον καιρό, η κουβέντα ίσως να είχε περισσότερο ενδιαφέρον για μας τους Έλληνες – μας έχει ταλαιπωρήσει τούτος ο χειμώνας! Το πρόβλημα όμως είναι ότι δεν συζήτησαν για τον καιρό, αλλά για όλα όσα ενδιαφέρουν τις Ηνωμένες Πολιτείες – τα ελληνικού ενδιαφέροντος θέματα ήταν εμφανώς σε δεύτερο πλάνο. Και τι πλάνο. Επιβεβαιώθηκε πλήρως ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει κάνει τις επιλογές του στην περιοχή και αυτές οι επιλογές λένε ότι θεωρεί τον Ερντογάν βασικό του σύμμαχο ή έστω κύριο συνομιλητή.

13
Ακούω τις τελευταίες εβδομάδες, ακόμη κι από αρμόδια χείλη, ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να υλοποιήσει ένα νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα (περίπου). Ακόμα και (μελο)δραματικές δηλώσεις άκουσα από τον υπουργό Άμυνας για την ανάγκη να ενισχυθούν οι ένοπλες δυνάμεις με κάθε τρόπο, με κάθε κόστος, ακόμη και αν αμφισβητηθούν διαδικασίες και επιλογές, που θα γίνουν!

46