LIVE

Κορωνοϊός

makrigiannis_giannis

Γιάννης Μακρυγιάννης

Με το φόβο ότι ο κορωνοϊός δεν πρόκειται να φύγει ποτέ και τα σενάρια να δίνουν και να παίρνουν σχετικά με την προέλευσή του, ανατρέποντας ίσως και «βεβαιότητες» με τις οποίες πορευτήκαμε από την αρχή της πανδημίας, το τελευταίο που χρειάζεται τώρα είναι να μετατραπεί η συζήτηση για τη θεσμοθέτηση κινήτρων για τον εμβολιασμό, σε μία κουβέντα για «προνόμια», διαχωρισμούς και τιμωρίες όσων για κάποιους λόγους δεν είναι εμβολιασμένοι.

15

Οι περιπτώσεις της Αφροδίτης Λατινοπούλου και του Πάνου Λασκαρίδη σε κάνει να αναρωτιέσαι εάν πάμε καλά ως κοινωνία ή έχουμε τρελαθεί εντελώς πλέον, βοηθούσης και της πανδημίας. Μετά κοιτάς πιο πίσω στο χρόνο και αντιλαμβάνεσαι ότι πάντα λέγονταν αρλούμπες.

43

Η ανάγκη να ακούμε καλές ειδήσεις είναι μία φυσιολογική λειτουργία του ανθρώπινου μυαλού. Ποιος δεν διψά να μάθει κάτι καλό, ένα αισιόδοξο νέο, μία ευχάριστη εξέλιξη; Όλα καλά, υπό μία προϋπόθεση: να πρόκειται για πραγματικά καλά νέα και όχι για αμπαλαρισμένες παραπλανητικές παπάτζες, εξωραϊσμούς και ωραιοποιήσεις.

33

Το δράμα στη Μέση Ανατολή είναι χωρίς τέλος. Το νέο ξέσπασμα της βίας και των πολεμικών επιχειρήσεων τροφοδοτεί τον κύκλο του αίματος. Με θύμα πρωτίστως τον παλαιστινιακό λαό και σε μικρότερο βαθμό ορισμένα τμήματα και του ισραηλινού λαού, καθώς από το πολεμοχαρές ξέσπασμα της ισραηλινής στρατιωτικής μηχανής τροδοφοτούνται και οι ακραίοι της άλλης πλευράς.

96

H πιο εύκολη καραμέλα των δήθεν «σοβαρών» πολιτικών δυνάμεων, αυτών ντε που χρεοκοπώντας τη χώρα δια της φαυλότητας και μετά εμφανίζονταν «υπεύθυνες» και έτοιμες, με πόνο καρδιάς πάντα, να τη σώσουν, είναι αυτό το περί «λαϊκισμού».

19

Ο μεγάλος κίνδυνος από την πανδημία αφορά στην ίδια τη ζωή των ανθρώπων, είναι μία μάχη επιβίωσης η αναμέτρηση με τον κορωνοϊό. Παράλληλα με αυτό το μέτωπο, όπου το κόστος είναι δυσβάστακτο, εξελίσσεται και μία άλλη μάχη. Αυτή των ιδεών και των αντιλήψεων για το πώς θα οργανωθούν οι σύγχρονες κοινωνίες μετά την πανδημία και με βάση αυτή τη δραματική εμπειρία. Προφανώς και ενόψει ανάλογων δοκιμασιών στο μέλλον.

46

«Κάντε το εμβόλιο. Βοηθήστε αυτούς που αγαπάτε να κάνουν κι αυτοί το εμβόλιο» προτρέπει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο τελευταίο του post. Δύσκολο να διαφωνήσει κανείς μαζί του – και μάλλον δεν πρέπει να διαφωνήσει.   

38

Τα όσα έγιναν χθες στην κοινή συνέντευξη τύπου, που μόνο τέτοια δεν ήταν, του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου θέλουν περίσκεψη, ψύχραιμη ανάλυση και σοβαρή συζήτηση για τα επόμενα βήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Διότι πρόκειται για ένα διπλωματικό επεισόδιο, μία ένταση, που επηρεάζει όλο το σκηνικό των ελληνοτουρκικών σχέσεων και χρήζει της ανάλογης προσοχής.

28

Παρότι ξέρουμε από το πρόσφατο παρελθόν, εκείνο της οικονομικής κρίσης του 2008-2009 ότι οι Αμερικάνοι είναι βαθιά επηρεασμένοι από τον Κέυνς και πως ακολουθούν επιθετικές αναπτυξιακές πολιτικές, κάποιοι εκεί στην «μητρόπολη του καπιταλισμού» πάντα βρίσκουν τρόπο να μας εκπλήξουν. Η καινούργια έκπληξη έρχεται από τον Μπάιντεν, τον οποίο όλοι υποτιμούσαν – ειδικά κάτι εγχώριοι θιασώτες του Τραμπ – και τώρα αποδεικνύεται ότι ο «Sleepy Joe» μόνο κοιμισμένος δεν είναι. Δεν θα αναφερθώ εδώ στις υγειονομικές πολιτικές για την ισοπέδωση του κορωνοϊού – απίστευτοι ρυθμοί εμβολιασμού για παράδειγμα -, αλλά για το οικονομικό πρόγραμμα που θέλει να εφαρμόσει προκειμένου η χώρα του να ανακάμψει το συντομότερο από την πανδημία.

23

Έτσι όπως κάνει τη διαχείριση (λέμε τώρα) της πανδημίας η κυβέρνηση, εισάγει μία παγκοσμίως πρωτότυπη ιδέα», σε συνέχεια της αντίληψης περί «ατομικής ευθύνης». Το νέο δόγμα είναι «κόψτε το λαιμό σας», που οδηγεί σε ένα είδος «ανοσίας της αγέλης».

66

Με την κυβέρνηση να βάζει τη χώρα στις αρχές Φεβρουαρίου σε καραντίνα (ευρισκόμενη ήδη σε καραντίνα από τον Νοέμβριο – κάτι σαν μπαμπούσκα αυτές οι κυβερνητικές καραντίνες) με 1400 κρούσματα ημερησίως και να θέλει σχεδόν δύο μήνες μετά να τη βγάλει με 4300, δεν το λες και την πιο λογική εξέλιξη.

28

Άλλο πράγμα οι ιδέες, για τις οποίες μπορεί να πεθάνει κανείς - και ενδεχομένως να αξίζει τον κόπο, διότι οι ιδέες κινούν τον κόσμο – κι άλλο η ιδεοληψία. Σύμφωνα με την ψυχολογία ή την ψυχιατρική, ό,τι τραβάει η ψυχή σας, διακρίσεις δεν κάνουμε, ιδεοληψία νοείται «η ακούσια εμφάνιση και επιβολή στη συνείδηση κάποιου επίμονων ιδεών ή συναίσθημάτων (ενίοτε αδιάφορων και ενίοτε -πολύ- ενοχλητικών για τον ίδιο ή τους γύρω του)».

25

Η κυβέρνηση έχει κάνει μέχρι τώρα το εξής, στρατηγικής σημασίας, λάθος στον τρόπο με τον οποίο κινείται και αντιμετωπίζει τα προβλήματα: Πιστεύει ότι όλα λύνονται επικοινωνιακά και δεύτερον, για ό,τι δεν λύνεται επικοινωνιακά φταίει ο… ΣΥΡΙΖΑ.

56