makrigiannis_giannis

Γιάννης Μακρυγιάννης

Οκτώ χρόνια τώρα μας έχουν τρελάνει οι «μενουμεΕυρωπαίοι» για τη σημασία της συμμετοχής μας στο ευρώ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πάει λέγοντας, σαν να μην υπάρχει αύριο για καμία χώρα, για κανέναν άνθρωπο, αν να μην επιτρέπεται καμία ένσταση, καμία κριτική, καμία επιφύλαξη και αμφισβήτηση για το πώς λειτουργεί η σημερινή ΕΕ

30

Αν συζητούσαν χθες το βράδυ στον Λευκό Οίκο για τον καιρό, η κουβέντα ίσως να είχε περισσότερο ενδιαφέρον για μας τους Έλληνες – μας έχει ταλαιπωρήσει τούτος ο χειμώνας! Το πρόβλημα όμως είναι ότι δεν συζήτησαν για τον καιρό, αλλά για όλα όσα ενδιαφέρουν τις Ηνωμένες Πολιτείες – τα ελληνικού ενδιαφέροντος θέματα ήταν εμφανώς σε δεύτερο πλάνο. Και τι πλάνο. Επιβεβαιώθηκε πλήρως ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει κάνει τις επιλογές του στην περιοχή και αυτές οι επιλογές λένε ότι θεωρεί τον Ερντογάν βασικό του σύμμαχο ή έστω κύριο συνομιλητή.

13
Ακούω τις τελευταίες εβδομάδες, ακόμη κι από αρμόδια χείλη, ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να υλοποιήσει ένα νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα (περίπου). Ακόμα και (μελο)δραματικές δηλώσεις άκουσα από τον υπουργό Άμυνας για την ανάγκη να ενισχυθούν οι ένοπλες δυνάμεις με κάθε τρόπο, με κάθε κόστος, ακόμη και αν αμφισβητηθούν διαδικασίες και επιλογές, που θα γίνουν!

46

Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται αυτή την ώρα η χώρα είναι οι κραυγές και το «εθνόμετρο». Να φωνάζουν δηλαδή κάποιοι ζητώντας να δοθούν «απαντήσεις» στην Τουρκία με τον ίδιο τρόπο που προκαλεί η Τουρκία και επιπλέον να αρχίσουν – κατά τεκμήριο οι ίδιοι που κραυγάζουν - να διαχωρίζουν τους Έλληνες σε «πατριώτες» και «προδότες». 

14

Αν είχε βγει Έλληνας πολιτικός και είχε καταφερθεί εναντίον του ΝΑΤΟ θα έπεφταν όλοι πάνω του να τον κατασπαράξουν με το επιχείρημα ότι αμφισβητεί τη θέση της χώρας στη Δύση. Τώρα που λέει ο Μακρόν, για «εγκεφαλικά νεκρό ΝΑΤΟ», είναι μία αποδεκτή, αν όχι και πολύ σωστή θέση

11

Τα γκάλοπ δείχνουν ότι η κυβέρνηση τα πάει καλά έως πολύ καλά σε γενικές γραμμές. Τα πάει καλά, υπό την έννοια ότι η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών θεωρεί πως ξεκίνησε καλά και χειρίζεται τα περισσότερα θέματα αποτελεσματικά.

63Από τη μία ακούω τον Αλέξη Τσίπρα να ξιφουλκεί όπως πάντα εναντίον όλων των άλλων, που επειδή είναι η… κόλαση (οι άλλοι), αρνούνται τη φοβερή πρότασή του να έχει ένας νόμος για ποινικά αδικήματα αναδρομική ισχύ, ώστε επιτέλους να πιάσει κάποιον για την υπόθεση Novartis για την οποία αλλιώς μας τα έλεγε κι αλλιώς βγήκαν τελικά.

36

Το να παραδίδεις τα πανεπιστήμια στην αστυνομία, νομίζοντας ότι έτσι θα λυθούν όλα τα προβλήματα στα Ιδρύματα είναι το ένα επικίνδυνο λάθος. Το άλλο λάθος είναι να τα αφήνεις στον έλεγχο παραβατικών ομάδων, που έχουν τη φαντασίωση ότι έτσι στήνουν επαναστατικές νησίδες

40

Θυμάμαι από μικρός τη γειτονιά «προσφυγικά», που υπήρχε στο χωριό που μεγάλωσα. Έτσι την προσφωνούσαν οι περισσότεροι από τις άλλες γειτονιές. Μόνο που ειδικά οι παλαιότεροι, οι «γηγενείς» ας πούμε, αλλά και άλλοι, που ήρθαν αργότερα από τους «πρόσφυγες» στην περιοχή, δεν το έλεγαν ακριβώς με ωραίο τρόπο. Υπήρχε μέσα στον ήχο και την εκφορά της λέξης η απαρέσκεια και η υποτίμηση, αν όχι βαθύτερα και η προσβολή συνδυασμένη με την απόρριψη. 

105

Μέχρι τώρα το μεγαλύτερο πρόβλημα με πολλούς πολιτικούς μας ήταν η ανυπαρξία έργου τους. Η αναποτελεσματικότητα ή ακόμη και η αδιαφορία που επεδείκνυαν. Ακόμα και η διαφθορά σε ορισμένες περιπτώσεις.

38

Έχουμε συνηθίσει εδώ και πολλά χρόνια να αντιμετωπίζουμε τις αντιπολιτευτικές υπερβολές και τα προεκλογικά ψεύδη περίπου ως φυσιολογική πολιτική συμπεριφορά των κομμάτων. Και να προσπερνάμε το φαινόμενο ως αναπόφευκτο μέρος μίας πολιτικής αντιπαράθεσης.

22

Αν υποθέσουμε ότι ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο έχει δίκιο όταν λέει ότι ο Τραμπ πούλησε τους Κούρδους στον Ερντογάν, επειδή έχει ο ίδιος οικονομικά συμφέροντα στην Τουρκία, όπως για παράδειγμα ένα «γαμ…νο ξενοδοχείο», όπως είπε χαρακτηριστικά ο ηθοποιός, τότε δεν πρέπει να έχει παρουσιαστεί ποτέ μέχρι τώρα ένα τέτοιο νούμερο στη διεθνή πολιτική σκηνή, τουλάχιστον όχι σε κράτος της Δύσης.

25

Οι τελευταίες αλλοπρόσαλλες κινήσεις Τραμπ, ο οποίος άδειασε κανονικά τους Κούρδους και άρχισε τα παιχνίδια με τον Ερντογάν καταδεικνύουν με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο ότι ο αμερικανικός παράγοντας είναι αποσταθεροποιητικός για την περιοχή και μάλλον επικίνδυνος.

7

Το προσφυγικό – μεταναστευτικό είναι το πρώτο πραγματικά μεγάλο πρόβλημα, που αντιμετωπίζει ετούτη η κυβέρνηση.

40