Πανδημία και lockdown
makrigiannis_giannis

Γιάννης Μακρυγιάννης

Πανδημία και lockdown

Η κυβερνητική διαβεβαίωση ότι δεν θα γίνει λοκντάουν, παρότι τα κρούσματα φλερτάρουν με τριψήφιο αριθμό, έχει ενδιαφέρον. Ο Μάκης Βορίδης μάλιστα είπε ότι δεν θα έχουμε λοκντάουν ακόμα κι αν το εισηγηθούν οι ειδικοί. Προφανώς, εκτός από λοκντάουν δεν έχουμε και ειδικούς πλέον – τουλάχιστον δεν γίνονται δεκτοί οι ειδικοί που διαφωνούν με την κυβέρνηση, μόνο όσοι συμφωνούν μαζί της.

Αλλά, ακόμα κι έτσι, κανείς δεν είναι σίγουρος ότι αυτή η διαβεβαίωση θα ισχύσει σε κάθε περίπτωση. Και πέρσι πριν το δεύτερο κύμα, αυτό έλεγε η κυβέρνηση, μέχρι που έσκασε το κύμα του Οκτωβρίου και μπήκαμε στον περιορισμό στις αρχές του Νοεμβρίου. Τότε μάλιστα τα κρούσματα ήταν στο πέμπτο των σημερινών, οι διασωληνωμένοι σχεδόν στο ένα τέταρτο, όπως και οι θάνατοι. Τότε κάναμε λοκντάουν όταν αυτό έκαναν μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες. Άρα ας περιμένουμε λίγο και θα δούμε, μήπως η ιστορία επαναληφθεί με κάποιο τρόπο.

Το γεγονός είναι ότι η πανδημία, παρότι η λήξη της έχει κηρυχθεί από την κυβέρνηση ίσαμε τέσσερις φορές, κορυφώνεται ανεξέλεγκτη. Κι είμαστε ακόμα στις αρχές Νοεμβρίου, με τον χειμώνα να προμηνύεται εφιαλτικός.

Εξηγήσεις υπάρχουν πολλές – ουδείς μπορεί να επικαλεστεί τις πύλες του ανεξήγητου.

Η κυβέρνηση δίνει μία εξήγηση και μόνο: οι ανεμβολίαστοι φταίνε. Εάν έφταιγαν μόνο οι ανεμβολίαστοι ή κυρίως αυτοί, θα είχαμε λιγότερο από το ένα τρίτο των περσινών προβλημάτων, καθότι αυτοί που δεν έκαναν για διάφορους λόγους το εμβόλιο, είναι λιγότεροι από το ένα τρίτο των Ελλήνων πολιτών.

Το εφεύρημα ότι «ζούμε μία πανδημία ανεμβολίαστων» το κατεδάφισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με μία ολοκληρωμένη επιχειρηματολογία και χωρίς πολιτική σκοπιμότητα, που δεν επιδέχεται αντίλογο. «Το μεγάλο όμως πρόβλημα που έχει ο όρος «πανδημία των ανεμβολίαστων» είναι η αναπαραγωγή της ψευδούς και επικίνδυνης εντύπωσης ότι η πανδημία έχει πάψει να αφορά τους εμβολιασμένους» έγραψε χαρακτηριστικά.

Η κυβέρνηση έτσι κι αλλιώς είχε μονοκαλλιέργεια στην αντιμετώπιση της πανδημίας: στην αρχή είχαμε μόνο περιοριστικά μέτρα. Μετά είχαμε μόνο το εμβόλιο. Τώρα το πάει αντίστροφα: εγκαταλείπει το εμβόλιο και επιστρέφει πάλι στα περιοριστικά μέτρα.

Κλείσιμο
Όπως ομολόγησε ο υπουργός Υγείας εγκαταλείπει την προσπάθεια να πείσει τους μεγάλους σε ηλικία να εμβολιαστούν. Κι αυτό παρότι οι έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει θέμα ενημέρωσης των πολιτών, που εκφράζουν επιφυλάξεις και φόβους και δεν εδράζουν την αποφυγή του εμβολιασμού σε θρησκοληψίες και θεωρίας συνωμοσίας - αυτούς τους τελευταίους απλώς τους χαϊδεύει η κυβέρνηση. Κυβερνητικός αξιωματούχος που ομολογεί κυνικά τέτοια αδιαφορία για τους πολίτες, ακόμα και για κείνους που μπορεί να κάνουν λάθος, δεν πρέπει να έχει υπάρξει ξανά – υπήρχε πάντοτε ένα τακτ ακόμα και στην επίδειξη ωμότητας.

Όσο για το ΕΣΥ, που καταρρέει, ούτε λόγος για βελτίωσή του. Όπως ξεκαθάρισε ο Σκέρτσος, «δεν υπάρχει λόγος να δημιουργήσουμε ένα… πολυτελές σύστημα υγείας όταν μετά την πάροδο της πανδημίας θα εκλείψει ο λόγος να έχουμε πάρα πολλές ΜΕΘ». Να το πει και στον πόλεμο αυτό: γιατί να πάρουμε τανκς όταν την επόμενη του πολέμου δεν θα τα χρειαζόμαστε;

Από τη στιγμή που το σύστημα υγείας αφήνεται στην τύχη του, παρότι από πέρσι τέτοιο καιρό μετράμε γύρω στους 16.000 νεκρούς, μία από τις χειρότερες επιδόσεις στον κόσμο, τι νόημα έχει να επισημαίνουν ειδικοί, όπως η επιδημιολόγος Αθηνά Λινού ότι εάν είχαν ληφθεί μέτρα για τα μέσα συγκοινωνίας θα γλιτώναμε 3000 νεκρούς. Αλλά θα μου πείτε, τι ξέρει η Αθηνά Λινού, δεν είναι ειδική όπως ο Βορίδης και κάποιος Σαπουνάς του ΕΟΔΥ, ο οποίος ανέβασε ποστ εναντίον της και μετά το κατέβασε…

Μόνο τα ευχολόγια μας μείναν! Ευτυχώς να λέμε, που από ευχές είμαστε εντάξει - η κυβέρνηση φρόντισε να τα έχει καλά με το χριστεπώνυμο πλήθος και δεν θα ξεμείνουμε… ούτε από ευχολόγια, ούτε από ευχέλαια…
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ