Κυνισμός: η μάστιγα της εποχής
foivi-paraskeya_blog

Φοίβη Παρασκευά

Κυνισμός: η μάστιγα της εποχής

Πόσο σε ενδιαφέρω? Όσο εσύ με ενδιαφέρεις. Είναι το φαινόμενο της εποχής. Και πάει παντού. Στις σχέσεις, στα εργασιακά, ίσως όχι ακόμα στην ελληνική οικογένεια. Θεσμός που ακόμη κρατάει γερά

Αρκεί να κάνει κανείς μία καθημερινή συναλλαγή για να καταλάβει πως η έλλειψη ευγένειας στα ταμεία ή στα μαγαζιά είναι ακόμα μία πικρή διαπίστωση. Οι υπάλληλοι θα πρέπει να μάθουν πολλά ακόμα σε σχέση με τον σεβασμό στον άνθρωπο.

Να χαιρετάνε, να κοιτάνε στα μάτια, να εξυπηρετούν με ευγένεια τον κάθε πελάτη.

Στο εξωτερικό, αυτοί είναι οι κανόνες. Εδώ όλα έρχονται εκ των υστέρων. Η ευγένεια δεν θα έπρεπε να θεωρείται σημάδι αδυναμίας. Αυτό είναι που οδηγεί στον κυνισμό.

Για κάποιους η ευγένεια έχει ακόμα τη σημασία της. Κυρίως για αυτούς που έχουν σπουδάσει και ζήσει στο εξωτερικό και έχουν δει την ειδοποιό διαφορά.

Η ευγένεια δεν είναι αδυναμία. Είναι το ίδιο το ποιόν του ανθρώπου. Η ίδια η στολή του, ίσως το ίδιο το στολίδι του. Με άλλα λόγια το ένδυμά του. Χωρίς σεβασμό και ευγένεια για τον συνάνθρωπο η κοινωνία δεν πάει μπροστά. Αγκυλώνεται στην πεζή και φτηνή καθημερινότητα και την κάνει ακόμα πιο ανούσια και σκληρή.

`Ολοι έχουν αυτό το παράπονο στην Ελλάδα. Την έλλειψη στοιχειώδους καλής συμπεριφοράς.

Κλείσιμο
Το δυνατό μας σημείο? Το γνήσιο ελληνικό φιλότιμα που απαντάτε κυρίως στα νησιά, στις μικρές πόλεις και τα χωριά. Εκεί οι άνθρωποι σε καλούνε και σένα τον άγνωστο να περάσεις, να καθίσεις μαζί τους, να σε φιλέψουν.

Αντίθετα, στις μεγάλες πόλεις, αυτό εκλείπει, δυστυχώς. Οι ρυθμοί της καθημερινότητας, ο αγώνας για επιβίωση και ο ανταγωνισμός μεταμορφώνει τους ανθρώπους σε μηχανές. Λίγη αυτοκριτική και προσπάθεια αυτοβελτίωσης δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.

Με την ευκαιρία των εορτασμών της 28ης Οκτωβρίου ας αναρωτηθούμε πόσο ευρωπαική χώρα είμαστε, και πόσο προοδευτικοί και καλλιεργημένοι άνθρωποι θέλουμε να θεωρούμε ή να νομίζουμε ότι είμαστε.

`Εχω την αίσθηση πως όλοι μας κάπου λίγο υποφέρουμε κοινωνικά. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο υπάρχει η ευγένεια, η κουλτούρα και η μόρφωση. Για να καταλαβαίνουμε καλύτερα τον κόσμο γύρω μας και κυρίως για να μην τον φέρνουμε σε άβολη ή δύσκολη θέση.

Κυρίως να σεβόμαστε. Τους μεγαλυτέρους, κάθε έναν που αγωνίζεται για την δύσκολη καθημερινότητα. Η εξίσωση είναι δύσκολη για όλους. Το ίδιο και η ζωή.

Να συμπεριφέρεστε όπως θέλετε να σας συμπεριφέρονται. Τόσο απλό και στοιχειώδες.

Τόσο απαραίτητο και πολιτισμένο. `Εχουμε χάσει την ανθρωπιά μας. Και φυσικά το στυλ μας. Αυτό θέλουμε για την Ελλάδα του 2021? Αυτό είμαστε ως έλληνες? Καθημερινή προκλητικότητα και δημόσια προβολή για έκφραση συλληπητηρίων?

Κάπου έχουμε χάσει το νόημα. Αυτό όμως μας κυνηγάει παντού. Και μας χαρακτηρίζει ως ανθρώπους. Υπάρχει περιθώριο έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η ζωή μας για αυτοβελτίωση και ανάγκη για ευγένεια? Θέλουμε να πιστεύουμε στον άνθρωπο. Αυτό όμως προυποθέτει και καλή προαίρεση. Μένει να δούμε πόσο καλοπροαίρετοι, πόσο πραγματικά άνθρωποι ξέρουμε να είμαστε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK