Ξυλόσομπες ή pellet;

Ξυλόσομπες ή pellet;

Πλεονεκτήματα –μειονεκτήματα

Ξυλόσομπες ή pellet;
Τα πέλλετ είναι ένα είδος φιλικού προς το περιβάλλον καυσίμου που προέρχεται από ξύλο και βιομάζα. Κατασκευάζονται κυρίως από πριονίδι ή άλλα απόβλητα από μονάδες επεξεργασίες ξύλου (π.χ. θρύμματα ξύλου, ξακρίδια κ.λπ.).

Σε αρκετές περιπτώσεις παράγονται και από εναλλακτικές πρώτες ύλες βιομάζας, όπως είναι το πυρηνόξυλο, οι ενεργειακές καλλιέργειες, τα κλαδέματα δέντρων κ.α. Στο εμπόριο διακινούνται είτε χύμα είτε σε συσκευασία (το κόστος υπολογίζεται σε 0,30 λεπτά το κιλό) αλλά το μεγαλύτερο κόστος είναι η αγορά της σόμπας η οποία ξεκινά από τα 1.000 ευρώ και φτάνει τα 1.700 ευρώ.

Το πλεονέκτημα σε σχέση με την ξυλόσομπα, που δεν στοιχίζει πάνω από 800 ευρώ είναι ότι για τον εξαερισμό δεν χρειάζεται καμινάδα αλλά αρκεί μια μικρή τρύπα στον τοίχο. Σημαντικό αβαντάζ είναι επίσης η μεγάλη θερμαντική δύναμη που είναι έως και πέντε φορές ανώτερη από το συμβατικό ξύλο.

Ευτυχώς που  υπάρχουν και οι σόμπες υγραερίου
 
Κλείσιμο
Θραύση κάνουν τα τελευταία χρόνια οι σόμπες υγραερίου και οι ξυλόσομπες εξαιτίας του χαμηλού κόστους χρήσης για τα νοικοκυριά. Πολλά σπίτια εγκαταλείπουν το πετρέλαιο και τα air –condition που εκτινάσσουν το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και επιλέγουν τους οικονομικούς αυτούς τρόπους θέρμανσης.

Μια σόμπα υγραερίου κοστίζει περίπου 110 ευρώ ενώ η αρχική δαπάνη για την αγορά της φιάλης υπολογίζεται σε 40 ευρώ που πέφτει στα 15 έως 18 ευρώ όταν γεμίζει.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης