Αντλίες θερμότητας: Η προσιτή λύση

Ενημερωθείτε για τις αντλίες θερμότητας και γνωρίστε τον πιο οικονομικό και προσιτό πλέον τρόπο θέρμανσης

Γράφει ο Απ. Ηλ. Αρβανιτίδης  Μηχανολόγος Μηχανικός Α.Π.Θ.

Τον περασμένο Ιανουάριο, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο δημοσίευσε μία συγκριτική μελέτη
απόδοσης για όλα τα συστήματα θέρμανσης.

Σύμφωνα με τη μελέτη
, οι αντλίες θερμότητας είναι οικονομικότερες από κάθε άλλη μέθοδο, με τα pellets να είναι ακριβότερα κατά 48%, το κλειστό ενεργειακό τζάκι κατά 78% το φυσικό αέριο κατά 81%, τα  panels υπερύθρων κατά 86%, ενώ οι ηλεκτρολέβητες παρουσιάζουν 348% μεγαλύτερη κατανάλωση από τις αντλίες.

Αυτά που γνωρίζαμε μέχρι  τώρα για τις Αντλίες Θερμότητας, είναι ότι, επιτυγχάνουν μεν τη μεγαλύτερη οικονομία αλλά είναι πολύ ακριβές  και δε συνεργάζονται με κοινά σώματα, αλλά μόνο με ενδοδαπέδια θέρμανση ή fancoils.Ωστόσο αυτό δεν ισχύει: οι γνήσιες  αντλίες θερμότητας που είναι  σχεδιασμένες εξ' αρχής για θέρμανση, ενσωματώνουν εξοπλισμό που χρησιμοποιείται σε επαγγελματικές εφαρμογές για αδιάκοπη λειτουργία (συμπιεστές scroll αντί rotary των κλιματιστικών, θερμοελεγχόμενες βαλβίδες αντί τριχοειδών σωλήνων των κλιματιστικών και "freon" 407c αντί 410a των κλιματιστικών, για υψηλότερη θερμοκρασία νερού και υψηλή απόδοση.

Έτσι συνεργάζονται απόλυτα  με κοινά σώματα, αφού επιτυγχάνουν θερμοκρασίες νερού μέχρι 70οC.

Οι αντλίες NewEnergy είναι εξ' αρχής σχεδιασμένες για θέρμανση, χρησιμοποιούν τον καλύτερο συμπιεστή στον κόσμο (Copeland), την καλύτερη βαλβίδα εκτόνωσης (ALCO-EMERSON), κυκλοφορητή WILO, "freon"R407c αντί R410a για υψηλότερη θερμοκρασία, έχουν 5 χρόνια εγγύηση και διαθέτουν πιστοποιητικά COP με κορυφαίες επιδόσεις και μάλιστα, από ανεξάρτητο πιστοποιημένο εργαστήριο.

Όσον αφορά το κόστος τους, η μονάδα των 12kW που αντιστοιχεί σε κατοικία μέχρι 140τ.μ, κοστίζει μόλις 2750€ + ΦΠΑ και εγκατάσταση, δαπάνη που μπορεί να αποσβεσθεί εύκολα σε 2-3 χρόνια, αφού το κόστος λειτουργίας της για όλο το χειμώνα δεν ξεπερνά τα 400-500 ευρώ.

Και όλα αυτά πολιτισμένα, με τη χρήση  ηλεκτρικού ρεύματος, χωρίς συντήρηση, καύσιμα, αποθήκες, στάχτες, καπνούς και προσωπική εργασία.

Ακόμη δε και μια εξωπραγματική  αύξηση της ΔΕΗ κατά 30%, θα αύξανε το ετήσιο κόστος λειτουργίας μόλις  κατά 120-150 ευρώ.

- Παράλληλα, είναι η μόνη μέθοδος  που μπορεί να προσφέρει και  ψύξη και φυσικά ζεστό νερό χρήσης, ακόμη και ταυτόχρονα με την ψύξη.

Η επιλογή μιας αντλίας θερμότητας δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Η καλύτερη λύση είναι να συμβουλευθείτε έναν ανεξάρτητο μηχανικό της εμπιστοσύνης σας.

Διαφορετικά ακολουθήστε τις παρακάτω βασικές συμβουλές που θα σας προστατεύσουν από προϊόντα αμφίβολης ποιότητας, που προφορικά υπόσχονται τα πάντα, προκειμένου να πάρουν τα χρήματά σας.

Βεβαιωθείτε λοιπόν, ότι:

1. Η μονάδα είναι γνήσια αντλία  θερμότητας για θέρμανση, δηλαδή  ενιαία αντί της διαιρούμενης και με το συμπιεστή στον ίδιο χώρο (χωρίς διάφραγμα), ώστε να ψύχεται από το διερχόμενο αέρα.

2. Ο εναλλάκτης είναι τύπου  μπόιλερ (tube in shell) για να μη  φράσσει από τη σκουριά και  τη λάσπη του δικτύου θέρμανσης,  όπως συμβαίνει με τον πλακοειδή, λόγω μικρών ανοιγμάτων.

3. Το ψυκτικό υγρό είναι  R407c (μέγιστη θερμοκρασία νερού 70οC),αντί του R410a των κλιματιστικών (μέγιστη θερμοκρασία νερού 55οC), ώστε να λειτουργεί με κοινά σώματα.

4. Ο συμπιεστής είναι scroll (επαγγελματικών  εφαρμογών) από αναγνωρισμένο και καταξιωμένο κατασκευαστή, για συνεχή λειτουργία, αντί rotary (οικιακών κλιματιστικών).

5. Η μονάδα δεν διαθέτει Inverter διότι, σε αντίθεση με τα κλιματιστικά, προκαλεί μεγαλύτερη κατανάλωση, όταν η αντλία συνδυάζεται με δοχείο αδράνειας και δεν έχει συχνές εκκινήσεις. 

5. Διαθέτει εξατμιστή (ψυγείο) με  μεγάλα διάκενα, ώστε να μη  φράσσει από τη σκόνη του χειμώνα και να καθαρίζεται εύκολα.

6. Συνοδεύεται από δοχείο αδράνειας  για άμεση και οικονομική απόψυξη  αντί των χρονοβόρων και ενεργοβόρων  αντιστάσεων, και επιπλέον αποθήκευση  φθηνής ενέργειας με νυχτερινό  τιμολόγιο.

7. Συνοδεύεται από γραπτή εγγύηση για το σύνολο της μονάδας από τον ίδιο τον πωλητή, αντί για εγγυήσεις τρίτων και μάλιστα για μέρη του ενσωματωμένου εξοπλισμού (συμπιεστής, κυκλοφορητής κλπ) αντί για το σύνολο της μονάδας.

8. Διαθέτει πιστοποιητικό με  το συντελεστή επίδοσης (COP), από ανεξάρτητο πιστοποιημένο εργαστήριο

 Μην βασίζεστε σε προφορικές  δηλώσεις - διαβεβαιώσεις ή στα  έντυπα των ίδιων των κατασκευαστών

Κυκλοφορούν επίσης συστήματα με δύο  αντλίες θερμότητας σε σειρά, προκειμένου  να επιτύχουν θερμοκρασία νερού  μεγαλύτερη των 65οC όπου λειτουργούν οι γνήσιες αντλίες θερμότητας, υποστηρίζοντας και παραπληροφορώντας ότι οι 65οC δεν είναι επαρκείς για τα κοινά σώματα.

Άραγε ποιος ρυθμίζει σήμερα το λέβητα στους 80-90οC για να ζεστάνει νερό στους 70-80οC?

Οι γνήσιες αντλίες θερμότητας έχουν ήδη αποδείξει ότι συνεργάζονται αρμονικά με τα κοινά σώματα, προσφέροντας απόλυτα ικανοποιητική θέρμανση ακόμη και με θερμοκρασία περιβάλλοντος -15οC.

Στην περίπτωση δε που κάποιος  χώρος δεν καλύπτεται με τους 65οC αυτό οφείλεται στο θερμαντικό σώμα που διαθέτει και ενδεχόμενα δεν θα επαρκούσαν ούτε οι 70-80οC των «αντλιών υψηλών θερμοκρασιών».

Στην περίπτωση αυτή η ενδεδειγμένη λύση είναι η τοποθέτηση μεγαλύτερου  σώματος με κόστος περί τα 100€, αντί της αξίωσης πολλών επιπλέον χιλιάδων για τοποθέτηση αντλίας «υψηλών θερμοκρασιών».

Επί πλέον ο βαθμός απόδοσης της  αντλίας υψηλών θερμοκρασιών είναι  σημαντικά χαμηλότερος, με αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση του κόστους  λειτουργίας και την αδυναμία απόσβεσης του υψηλού κόστους  αγοράς.

Ο Απ. Ηλ. Αρβανιτίδης είναι μηχανικός της εταιρείας BIOCHEM A.E., αποκλειστικής αντιπροσώπου των αντλιών θερμότητας «New Energy»      Τηλ: 800.11.755.200      www.new-energy.com.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (16)

Christos

Θα πρότεινα στην New Energy να κάνει onsite SEO πρώτα. Γιατί και με αυτή την τακτική των links από το πρωτοΘέμα δε βγαίνει ψηλά στο Google. Για το θεμα : Αντλίες θερμότητας

dwra

Φτιαχνω καινουργιο σπιτι 120τ.μ κ ψαχνω ποια ειναι η καλυτερη λυση θερμανσησ κ ποσο θα κοστισει η εγκατασταση τ.μ εχουν προτινει σαν λυση τισ αντλιεσ θερμασησ..

makis

ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΩΣ ΑΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ ΣΕ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΛΟΡΙΦΕΡ , ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΥΞΗΘΕΙ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ?

Κώστας

Δεν απαιτείται, μπορεί να γίνει και αργότερα εφόσον κάποιο δωμάτιο δε θερμαίνεται επαρκώς. Συνήθως όμως είναι υπερδιαστασιολογημένα..

farenight

Καλή μόνωση στα σπίτια είναι το Α και το Ω. Άλλο να δουλεύει το καλοριφέρ 1 ώρα τη μέρα όσο κρύο και αν έχει έξω, απλά επειδή η ζέστη δεν μπορεί να βγει από το σπίτι, και άλλο να δουλεύει συνέχεια.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Εγώ αντιπροτείνω σε όλα αυτά τη λύση της ξυλόσομπας με ενσωματομένο "boiler" και κυκλοφορητή, η οποία έχει τη δυνατότητα να συνδεθεί με τα καλοριφέρ τα οποία υπάρχουν ήδη στο σπίτι. Η λύση αυτή νομίζω ότι είναι η πιο συμφέρουσα διότι, είναι πιο φθηνή, αξιόπιστη, διότι έχει ελάχιστες ανάγκες συντήρησης, μικρό κόστος αγοράς αλλά και μικρό κόστοε λειτουργίας.

Zoro

Ολοι λέτε κοτσάνες .... Μιλάω απο προσωπική εμπειρία γιατί διαθετω τετοιο συστημα απο περσυ. Η αγορά, εγκατάσταση και ο τροπος λειτουργιας του ειναι ενα θεμα που πρεπει να απασχολησει καποιον σοβαρά και να κανει την ερευνα του οσο το δυνατον καλλιτερα. ( Δηλαδη Διάβασμα ) Α) μην ακουτε τις διαφημησεις ( λενε παραμυθια ) Β) μην αγοραζεται απο καθε πωλητακο της πλάκας. Γ) Μελέτη - εγκατασταση ... Πρεπει να ασχοληθει καποιος σοβαρά και να δει τι μπορει να κανει ΜΟΝΟΣ του. Το δικό μου κοστος άψογης θερμανσης ( λογαριασμος ΔΕΗ δηλαδη ) ανερχεται στα 0,70 Ευρω/ Ανα τετραγωνικό τον Μήνα. με σωστή χρήση και συνδιασμό νυχτερινου τιμολογίου συμπεριλαμβανομενου και του ζεστού νερού χρησης. Αλλά .... επαναλαμβανω, δεν ήταν κατι ευκολο, και δεν το συνιστώ σε ανθρωπους που δεν μπορουν να πιάσουν πένσα ή να καρφωσουν μία προκα. Ερευνα, Ιντερνετ, Διαβασμα ειναι οι φίλοι σας. Καλή τύχη..

ΣΤΡΑΤΟΣ

Δηλαδή Zoro τί σύστημα έχεις βάλει;;

George

Αν τοποθετήσουμε αυτές τις αντλίες τότε το σπίτι δεν θα μας το πάρει η εφορία αλλά η ΔΕΗ. Για την Ελλάδα αυτό το σύστημα είναι τελείως ασύμφορο μου θυμίζει τους παλιούς θερμοστάτες που διαφημίζανε τότε.

μεταναστης

Στην αυστρια οι ειδικοι λενε οτι η θερμοκρασια νερου παει μεχρι 60○C και για τον λογο αυτο τοποθετουνται μονο με ενδοδαπεδια θερμανση. Αν καποιος εχει ηδη σωματα και εγκατασταση θα του συνεστηνα να βαλει ηλιακους για υποστηρηξη. Το κανουν στην αυστρια οσοι θερμαινουν με γκαζι.

LAX

ΝΑΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΝΑ ΜΑΘΩ ΓΙΑΤΙ ΤΕΤΟΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΥΤΑ. ΕΓΕΙΡΟΥΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ

ΕΛΛΗΝΑΣ ΣΟΥΗΔΙΑ

ΑΥΤΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΦΤΗΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΚΑΝΤΙΝΑΒΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΥΡΙΝΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΔΗΛΑΔΗ ΦΘΗΝΟ ΡΕΥΜΑ, ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΓΔΕΡΝΕΙ Η ΔΕΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

ioannis

Η μόνη σχέση που έχετε με τη Σουηδία αποτυπώνεται στο όνομά σας. Η Κwh ηλεκτρισμού στην Ελλάδα κοστίζει σε μέσες τιμές 0.14 του ευρώ και στη Σουηδία 0.20.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης