Οι ευεργετικές ιδιότητες του τρεξίματος

Οι ευεργετικές ιδιότητες του τρεξίματος

Δεν είναι μόνο η ευεξία και το αδυνάτισμα, αλλά η βραχυπρόθεσμη και μακροχρόνια υγεία που βελτιώνεται από το τρέξιμο

Οι ευεργετικές ιδιότητες του τρεξίματος
Πιθανώς έχετε ακούσει πως η εξάσκηση είναι φάρμακο. Δεν είναι απλά μύθος, είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο. Υπάρχει πλειάδα επιστημονικών αποδείξεων και ερευνών που αποδεικνύουν πως η τακτική εξάσκηση (150 λεπτά την εβδομάδα, 30 λεπτά κάθε μέρα για πέντε μέρες δηλαδή) και ιδιαίτερα το τρέξιμο, σας δίνουν ένα «φάρμακο» ιδανικό και δωρεάν το οποίο βοηθάει τον οργανισμό πάρα πολύ. Έρευνες έχουν αποδείξει πως το τρέξιμο μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε παθήσεις όπως ο διαβήτης τύπου 2, καρδιοαγγειακά προβλήματα, υπέρταση, εμφράγματα, μερικούς καρκίνους και πλειάδα άλλων παθήσεων. Οι επιστήμονες επίσης έχουν αποδείξει πως το τρέξιμο σας βοηθά στην ψυχική υγεία και σας βοηθά να ζήσετε περισσότερο, και καλύτερα.

Το τρέξιμο σας κάνει να νιώσετε καλύτερα.

Δεν είναι μόνο οι ορμόνες που παράγονται στον οργανισμό μέσω του τρεξίματος. Οι επιστήμονες, σε έρευνα του 2006, αποκάλυψαν πως 30 λεπτά περπατήματος και μόνο, μπορούν να βοηθήσουν κάποιον που πάσχει από κατάθλιψη. Ακόμη και τις μέρες που δεν ασκείστε η άσκηση σας προασπίζει κατά του άγχους και της κατάθλιψης αφού βοηθά στην καταπολέμησή τους, ενώ βοηθά στην βελτίωση της ποιότητας ύπνου, της γενικής ευεξίας και της ικανότητας συγκέντρωσης στην καθημερινότητα.

Το τρέξιμο βοηθά στο αδυνάτισμα.
Όχι μόνο όταν τρέχετε, αλλά ακόμη και μετά την άσκηση, οι έρευνες δείχνουν πως η καύση συνεχίζεται (EPOC- Excess post oxygen consumption). H ταχύτητα της άσκησης για να προκληθεί αυτό το φαινόμενο είναι λίγο πιο γρήγορα από το βάδισμα και λίγο πιο αργή από το τρέξιμο του μαραθωνοδρόμου.
Κλείσιμο

Το τρέξιμο σας ενισχύει τα γόνατα και τον σκελετό.

Το τρέξιμο βοηθά στην πρόληψη της μείωσης της οστικής μάζας λόγω ηλικίας.

Το τρέξιμο σας βοηθά στις διανοητικές σας ικανότητες.
Σε έρευνα του 2012, οι άνθρωπου που ασκούνται και τρέχουν τακτικά έχουν συνεχώς καλύτερα αποτελέσματα σε διανοητικά τεστ, έναντι των μη ασκούμενων συνομηλίκων τους. Βοηθούν στην λειτουργία του εγκεφάλου, ενώ σε ασθενείς που αναρρώνουν από έμφραγμα, το τρέξιμο βοηθάει πάρα πολύ, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Το τρέξιμο μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου.

Μπορεί να μην τον γιατρεύει, αλλά υπάρχει πλειάδα αποδείξεων πως βοηθά στην πρόληψή του. 170 και πλέον έρευνες αποδεικνύουν πως το τρέξιμο βοηθά στην πρόληψη και στην μικρότερη πιθανότητα συγκεκριμένων καρκίνων.

Το τρέξιμο επεκτείνει την διάρκεια της ζωής.
Ακόμη κι αν βρίσκεστε στο μίνιμουμ των 150 λεπτών ανά εβδομάδα, θα ζήσετε περισσότερο. Οι καπνιστές, σύμφωνα με έρευνες, προσέθεσαν 4,1 χρόνια στον μέσο όρο ζωής τους. Οι μη-καπνιστές, 3 χρόνια. Ακόμη και αν καπνίζετε ακόμη αλλά τρέχετε, θα έχετε μέσο όρο ζωής συν 2,6 χρόνια. Οι καρκινοπαθείς επέκτειναν τη διάρκεια ζωής τους κατά 5,3 χρόνια. Οι άνθρωποι με καρδιοαγγειακές παθήσεις, κατά 4,3 χρόνια.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης