LIVE

Κορωνοϊός

Γιατί η θάλασσα είναι αλμυρή;

Γιατί η θάλασσα είναι αλμυρή;

Η Γη ονομάζεται και «γαλάζιος πλανήτης» καθώς τα 2/3 της επιφάνειάς της καλύπτονται από νερό, αλλά μόνο ένα μικρό ποσοστό είναι χρήσιμο για την ανθρωπότητα

Είναι γνωστό ότι τα 2/3 της επιφάνειας της Γης καλύπτονται από νερό, γι΄ αυτό άλλωστε και ο πλανήτης μας ονομάζεται και «γαλάζιος πλανήτης». Ωστόσο αυτό που ενδεχομένως να μην γνωρίζουν πολλοί είναι ότι το 97% του νερού είναι αλμυρό και μόνο το 3% είναι πόσιμο και χρήσιμο για την ανθρωπότητα. Τα δύο τρία αυτού είναι εγκλωβισμένα σε παγετώνες, παγόβουνα και παγετώδη υποστρώματα, επομένως η πρόσβαση σε απολύτως καθαρό νερό είναι περιορισμένη (κοντά στο 1%).

Η βροχή δεν είναι καθαρό νερό, όμως περιέχει μικρές ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα που απορροφά από την ατμόσφαιρα. Αυτό κάνει τη βροχή να είναι ελαφρώς όξινη. Έτσι όταν η βροχή πέφτει στο έδαφος παρασύρει υπολείμματα μεταλλικών στοιχείων που διαλύει από τους βράχους στο νερό, διαχωρίζοντας τα σε θετικά φορτισμένα σωματίδια που αποκαλούνται ιόντα. Αυτά τα ιόντα στη συνέχεια ταξιδεύουν- μεταφέρονται, σε χειμάρρους, ποτάμια και τελικά καταλήγουν στη θάλασσα. Εν συνεχεία κάποια από αυτά τα ιόντα χάνονται από τη θάλασσα καθώς απορροφούνται από θαλάσσια φυτά και ψάρια, όμως κάποια από αυτά παραμένουν στο νερό. Πρόκειται για μια διαδικασία που συντελείται εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Πάνω από το 90% των ιόντων που βρίσκεται στη θάλασσα, υπολογίζεται στο 3% σε βάρος, είναι νάτριο και χλωριούχα ιόντα, δηλαδή τα χημικά συστατικά του γνωστού σε όλους μας αλατιού.

Επίσης μια άλλη πηγή είναι τα μεταλλικά στοιχεία που παράγουν αλάτι τα οποία βρίσκονται στο φλοιό της γης κάτω από τους ωκεανούς, όπως υποθαλάσσια ηφαίστεια, γεωθερμικές πηγές. Το νερό διεισδύει στο θαλάσσιο πυθμένα μέσα από ρωγμές, υπερθερμαίνεται και επιστρέφει στην επιφάνεια μεταφέροντας διαλυμένα μεταλλικά στοιχεία. Οι υδροθερμικές αναβλύσεις εκβάλλουν μέσα στη θάλασσα το χημικό μείγμα με μεταλλικά στοιχεία. Επίσης μια επιπρόσθετη πηγή μεταλλικών στοιχείων είναι ο αέρας, ο οποίος μεταφέρει σωματίδια από την ξηρά στη θάλασσα 
Δηλαδή αυτές οι διαδικασίες καθιστούν το θαλασσινό νερό αλμυρό. Ωστόσο, λόγω των συνεπειών από την κλιματική αλλαγή εκτιμάται ότι μέχρι το 2050 ο μισός πληθυσμός της Γης θα ζει σε περιοχές με μεγάλη λειψυδρία.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (6)

Λες να έχει αλάτι;

Μήπως είναι αλμυρή επειδή έχει αλάτι; Λέω μήπως...

ΠΕ 04.01

Τι έχει κάνει ο Θεός με έναν Του λόγο! Τι αρμονία, τι ποικιλία! Όπου και να στραφεί κανείς βλέπει την σοφία και το μεγαλείο του Θεού. Δες τα ουράνια φώτα, τα αστέρια, με πόση απλότητα τα σκόρπισε το Θεϊκό Του χέρι, χωρίς να χρησιμοποιήσει μαστορικό ράμμα και αλφάδι. Πόσο ξεκουράζουν τους ανθρώπους! Ενώ τα κοσμικά φώτα, βαλμένα με τάξη στην σειρά, είναι πολύ κουραστικά. Με πόση αρμονία τα έχει κάνει όλα ο Θεός! Βλέπεις, και τα δένδρα σε ένα δάσος που τα φύτεψαν άνθρωποι είναι σαν Στρατός, σαν Λόχος. Ενώ τα Φυσικά Δάση πόσο ξεκουράζουν! Αλλά δένδρα μικρά, άλλα μεγάλα, με άλλο χρώμα το καθένα! Ένα μικρό λουλούδι του Θεού έχει μεγαλύτερη χάρη παρά ένας σωρός χάρτινα ψεύτικα λουλούδια, διαφέρουν όσο διαφέρει και το άυλον από το νάυλον. (Όσιος Γέρων Παίσιος)

Ψεκαστε σκουπιστε τελειωσατε

Εαν το 1% του νερου του πλανητη ειναι υπευθυνο - σε μετρησιμα ποσοστα- για την αλμυρα του υπολοιπου 99% και δη της θαλασσας μεσω της διαβρωσης αυτο με ξεπερνα...Αξιοι οι επιστημονες που το υποστηριζουν.

X

Το νερό κάνει κύκλους ρε σαίνι...

EUKOLO

GIATI EXEI ALATI

X

TZATZIKI EXEI?

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης