Εικόνες φρίκης στο Μάντσεστερ: Ήθελαν θύματα παιδιά - Η βόμβα είχε καρφιά

Εικόνες φρίκης στο Μάντσεστερ: Ήθελαν θύματα παιδιά - Η βόμβα είχε καρφιά

Στους 22 οι νεκροί, 59 οι τραυματίες - Η έκρηξη σημειώθηκε στο φουαγιέ του Manchester Arena - Στην εκδοχή του «μοναχικού λύκου» προσανατολίζονται οι ειδικοί

Εικόνες φρίκης στο Μάντσεστερ: Ήθελαν θύματα παιδιά - Η βόμβα είχε καρφιά
Τουλάχιστον 22 άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους είναι παιδιά, σκοτώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας όταν βομβιστής αυτοκτονίας ανατινάχθηκε στο φουαγέ του σταδίου Manchester Arena, ελάχιστα λεπτά αφότου είχε ολοκληρωθεί η συναυλία της Αριάνα Γκράντε και ο χώρος ήταν γεμάτος νέους, παιδιά και εφήβους. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, 59 είναι οι τραυματίες, σε μια τραγική τρομοκρατική επίθεση που ξύπνησε μνήμες από το τρομοκρατικό χτύπημα στο μετρό του Λονδίνου το 2005. 

Κατά πληροφορίες η έκρηξη σημειώθηκε στο φουαγιέ του συναυλιακού χώρου - στον χώρο όπου ελέγχονταν όλοι όσοι ήθελαν να παρακολουθήσουν τη συναυλία - ενώ οι θεατές είχαν ξεκινήσει να αποχωρούν, καθώς η τραγουδίστρια είχε μόλις ολοκληρώσει το τελευταίο της τραγούδι. 

Η βρετανική αστυνομία επιβεβαίωσε το πρωί της Τρίτης τις πληροφορίες που είχαν δημοσιεύσει αμερικανικά ΜΜΕ πως η επίθεση έγινε από καμικάζι αυτοκτονίας που έφτασε στο στάδιο μέσω του μετρό (σταθμός Βικτώρια). Πληροφορίες αναφέρουν ότι η βόμβα που χρησιμοποίησε περιείχε καρφιά - αν και η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί από τις βρετανικές αρχές. Αυτόπτες μάρτυρες μιλούν για τραύματα που είδαν και έμοιαζαν με αυτά που προκαλούνται από θραύσματα.

Κλείσιμο
Στην εκδοχή του «μοναχικού λύκου» προσανατολίζονται οι ειδικοί  

Στην εκδοχή του «μοναχικού λύκου» προσανατολίζονται οι ειδικοί σε θέματα τρομοκρατίας την ώρα που Βρετανοί και Αμερικανοί έχουν ταυτοποιήσει τον καμικάζι αυτοκτονίας που έσπειρε το θάνατο στο Μάντσεστερ. 

Όπως αναφέρει το δίκτυο CNBC, η τρομοκρατική επίθεση είναι πιθανότατα έργο ενός «μοναχικού λύκου» και όχι ενός διεθνούς τρομοκρατικού δικτύου. 

«Είναι σχεδόν απίθανο η επίθεση να είναι συντονισμένη από το εξωτερικό», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Φένινγκ, CEO στην εταιρεία «Control Risks», στο CNBC.

Ένας άλλος αναλυτής θεωρεί πως ήταν ήταν επιτυχημένος ο στρατηγικός σχεδιασμός πίσω από την έκρηξη σε ένα από τα μεγαλύτερη κλειστά στάδια της Ευρώπης. Την ώρα της έκρηξης στο στάδιο βρίσκονταν 21.000 άτομα.

«Το σημείο όπου σημειώθηκε η έκρηξη δείχνει ότι ήταν ένα καλά μελετημένο σχέδιο», όπως επισημαίνει ο Φρεντ Μπάρτον, επικεφαλής στο τομέα της ασφάλειας στο Στράτφορντ. 

Από την πλευρά του, o Βρετανός ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας, Αφσίν Σαχί, εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για το ότι η επίθεση στο Μάνστεστερ φέρεται να έγινε από «μοναχικό λύκο». «Η δομή της επίθεσης ήταν παρόμοια με άλλες επιθέσεις στην Ευρώπη», επισημαίνει η ο Αφσίν Σαχί.  

Από τον περασμένο Απρίλιο το Ισλαμικό Κράτος είχε καλέσει τους πιστούς να προβούν σε επιθέσεις σε συναυλιακούς χώρους.

Στο περιοδικό προπαγάνδας του Ισλαμικού Κράτους «Rumiyah», η τρομοκρατική οργάνωση καλούσε από τον Απρίλιο τους πιστούς να εξαπολύσουν επιθέσεις όχι μόνο σε συναυλιακούς χώρους, αλλά και σε φεστιβάλ, παρελάσεις και υπαίθριες εκδηλώσεις σε πεζόδρομους.  


Βίντεο - ντοκουμέντο: Η στιγμή της έκρηξης μέσα από το στάδιο - Στο 5ο δευτερόλεπτο του βίντεο ακούγεται ο ήχος και αμέσως μετά ουρλιαχτά

Βίντεο μέσα από το στάδιο, ελάχιστα δευτερόλεπτα μετά την έκρηξη


Αμέσως μετά, μέσα στον πανικό, οι νεαροί θεατές τρέχουν να σωθούν


Οι στιγμές που ζει η βρετανική πόλη είναι συγκλονιστικές με αρκετούς γονείς να ψάχνουν ακόμα τα παιδιά τους καθώς η Αριάνα Γκράντε είναι ιδιαίτερα αγαπητή στις νεαρές ηλικίες. Χαρακτηριστικό είναι πως ακόμα και παιδιά δέκα και έξι ετών ήταν ανάμεσα στους θεατές! Στην προσπάθειά τους αυτή οι απελπισμένοι γονείς χρησιμοποιούν και τα social media.

Οι νεαροί θεατές της συναυλίας τρέχουν πανικόβλητοι να σωθούν


«Αντιμετωπίζουμε το συμβάν ως τρομοκρατική επίθεση» δήλωσε τα ξημερώματα της Τρίτης (ώρα Ελλάδος) εκπρόσωπος της αστυνομίας του Μάνστεστερ με την κυβέρνηση να μιλά σε επίσημη ανακοίνωσή της για ένα «τρομακτικό τρομοκρατικό συμβάν».

Τη στιγμή της έκρηξης φέρεται να έχει καταγράψει ο Τζο Γκρέγκορι που περίμενε τη σύντροφό του να βγει από τον συναυλιακό χώρο.

Στο 9ο δευτερόλεπτο του βίντεο ακούγεται ο ήχος της έκρηξης μέσα από το στάδιο



Συγκλονίζουν οι αυτόπτες μάρτυρες
«Ενώ αποχωρούσαμε μια έκρηξη σημειώθηκε εκατοστά από μένα. Δέρμα και ανθρώπινα μέλη απλώθηκαν παντού, στα μαλλιά μου και την τσάντα μου. Ακόμα βρίσκω κομμάτια από ένα Θεός ξέρει τι στα μαλλιά μου». Αυτή η περιγραφή είναι μια από τις πολλές για ό,τι συνέβη στην είσοδο του Manchester Arena.

Το βίντεο που τραβήχτηκε ελάχιστα λεπτά μετά την έκρηξη


«Περίμενα τα παιδιά μου να βγουν. Ακούσαμε το τελευταίο τραγούδι και είδαμε αρκετό κόσμο να βγαίνει. Ξαφνικά είδαμε μια λάμψη και ακούσαμε έναν θόρυβο. Ένιωσα έναν πόνο στο πόδι μου. Η γυναίκα μου είπε "πρέπει να ξαπλώσω" και όπως είδα είχε τραυματιστεί στην κοιλιά» περιγράφει ο Γκάρι Γουόκερ από το Λιντς που περίμενε τις δύο κόρες του μετά τη συναυλία.

«Η Αριάνα είπε "γεια σου Μάντσεστερ", τα φώτα άναψαν και ακούστηκαν δύο μεγάλοι θόρυβοι. Τότε ο κόσμος άρχισε να τρέχει και να φωνάζει. Έβλεπα γύρω μου κόσμο με αίμα στο πρόσωπό του» δήλωσε άλλος αυτόπτης μάρτυρας.

Νέα παιδιά τρέχουν να σωθούν μετά την έκρηξη και ψάχνουν πανικόβλητα τους δικούς τους - Δείτε βίντεο που μετέδωσε το skynews:


Μια νεαρή κοπέλα τραυματισμένη από την βόμβα


Δείτε βίντεο: Μάντσεστερ: Καμικάζι ανατινάχτηκε σε συναυλία  - 22 νεκροί, οι πιο πολλοί παιδιά!

































Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης