Βερολίνο-Μιλάνο: Το χρονικό του τρόμου - Πώς έπεσε νεκρός ο Τυνήσιος μακελάρης

Βερολίνο-Μιλάνο: Το χρονικό του τρόμου - Πώς έπεσε νεκρός ο Τυνήσιος μακελάρης

Διέσχισε τη μισή Ευρώπη «κάτω από τη μύτη» των Αρχών ο Ανίς Αμρί - Ήταν «ηγέτης των ακραίων ισλαμιστών» στις φυλακές της Ιταλίας - Για επιτάχυνση των απελάσεων μιλάει τώρα η Μέρκελ

Βερολίνο-Μιλάνο: Το χρονικό του τρόμου - Πώς έπεσε νεκρός ο Τυνήσιος μακελάρης
Η εξουδετέρωση του Τυνήσιου τρομοκράτη Ανίς Αμρί στο Μιλάνο, από Ιταλούς αστυνομικούς, έβαλε τέλος στον κύκλο του αίματος που άνοιξε την περασμένη Δευτέρα στο Βερολίνο
, όταν το φορτηγό που οδηγούσε ο 24χρονος τζιχαντιστής έπεσε πάνω στο πλήθος που βρισκόταν σε χριστουγεννιάτικη αγορά της γερμανικής πρωτεύουσας, σκοτώνοντας 12 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 48.

Οι 79 ώρες τρόμου που επικράτησαν σε όλη την Ευρώπη ήταν αρκετές, για να καταδείξουν αφενός ότι τα μέτρα ασφαλείας είναι διάτρητα (ο μακελάρης διέσχισε ανενόχλητος τη μισή «γηραιά ήπειρο»), αφετέρου τον τρόμο που έχει εξαπλωθεί για τις τρομοκρατικές επιθέσεις.

Κλείσιμο
Είναι χαρακτηριστικό ότι, παρά την κατάληξη της υπόθεσης, οι Ιταλοί τώρα φοβούνται ότι η εξουδετέρωση του τζιχαντιστή τρομοκράτη στο έδαφος της χώρας τους, θα προκαλέσει ενδεχομένως αντίποινα από τους «στρατιώτες» του Ισλαμικού Κράτους.

Το χρονικό

Ολα ξεκίνησαν το βράδυ της προηγούμενης Δευτέρας, γύρω στις 20:00, όταν ο Τυνήσιος Ανίς Αμρί αιματοκύλισε χριστουγεννιάτικη αγορά στη γερμανική πρωτεύουσα. Οδηγώντας με μεγάλη ταχύτητα ένα κλεμμένο πολωνικό φορτηγό, παρέσυρε στον θάνατο 12 ανθρώπους και τραυμάτισε δεκάδες άλλους.

Από τη στιγμή εκείνη και μετά, ξεκίνησε ένα ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του. Αρχικά, η γερμανική αστυνομία συνέλαβε έναν νεαρό Πακιστανό, που αποδείχθηκε ότι δεν είχε καμία σχέση με την επίθεση, πριν καταλήξει -με μεγάλη καθυστέρηση- ότι υπεύθυνος για το μακελειό ήταν ο Αμρί.

Φεύγοντας από το σημείο του μακελειού με τα πόδια, ο δηλωμένος τζιχαντιστής διέσχισε σχεδόν τη μισή Ευρώπη, πριν φτάσει στο Μιλάνο και πέσει νεκρός, στις 3 τα ξημερώματα της Παρασκευής, από τα πυρά Ιταλών αστυνομικών.    

Στο σακίδιο του μακελάρη βρέθηκε εισιτήριο τρένου από το Παρίσι. Λίγο αργότερα, αποκαλύφθηκε ότι διέσχισε ανενόχλητος σχεδόν τη μισή Ευρώπη, μετά το χτύπημα στη Γερμανία. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής του Μιλάνου, ο Αμρί ταξίδεψε πάνω από 1.000 χιλιόμετρα. Συγκεκριμένα, πήρε το τρένο από το Βερολίνο ως το γαλλικό προάστιο Σαμπερί, από εκεί πήρε άλλο τρένο με προορισμό το Τορίνο και από το Τορίνο βρέθηκε στο Μιλάνο.

Εκεί, στην πόλη του ιταλικού Βορρά, στις 3 τα ξημερώματα της Παρασκευής και στην πλατεία Πρωτομαγιάς, στην περιοχή Σέστο Σαν Τζιοβάνι, αστυνομικοί σταμάτησαν τον Αμρί για έλεγχο.

Μόλις του ζήτησαν την ταυτότητά του, τράβηξε 22άρι πιστόλι και πυροβόλησε εναντίον τους, φωνάζοντας «Αλλάχου Άκμπαρ». Ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών, κατά τη διάρκεια των οποίων έπεσε νεκρός ο 24χρονος Τυνήσιος, ενώ τραυματίστηκε και ένας νεαρός Ιταλός αστυνομικός ελαφρά στον ώμο.  

Για τον εντοπισμό του μακελάρη του Βερολίνου και την ανταλλαγή πυρών με τους Ιταλούς αστυνομικούς έδωσε το μεσημέρι της Παρασκευής (23/12) συνέντευξη Τύπου ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Μάρκο Μινίτι, λέγοντας ότι «ο άνθρωπος που σκοτώθηκε είναι ο Ανίς Αμρί, χωρίς αμφιβολία», ενώ συνεχάρη και τους αστυνομικούς που τον εντόπισαν.

Από το όπλο του τρομοκράτη τραυματίστηκε ελαφρά στον ώμο ο αστυνομικός Κριστιάν Μόβιο. Μαζί με τον Μόβιο συμμετείχε στην περιπολία ο Λούκα Σκάτα, ο οποίος ήταν και αυτός ο οποίος πυροβόλησε και σκότωσε τον Ανίς Αμρί.

Οι δύο αστυνομικοί, μετά τον εντοπισμό και την εξουδετέρωση του Τυνήσιου μακελάρη, έχουν γίνει οι... ήρωες της ημέρας. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι ο αστυνομικός που σκότωσε τον δράστη έχει μόλις εννέα μήνες στο αστυνομικό σώμα. O 29χρονος Λούκα Σκάτα κατάγεται απ' το Κανικατί της Κατάνια και γεννήθηκε στις 24 Αυγούστου του 1987.

Η σελίδα του στο Facebook έχει πλημμυρίσει με... ύπμνους από συμπολίτες του, που θέλουν έτσι να τον ευχαριστήσουν για την πράξη του. «Είμαι περήφανος για εκείνον» είπε στην Mirror ένας φίλος του.





«Ηγέτης των ακραίων ισλαμιστών» στις φυλακές της Ιταλίας ο Τυνήσιος μακελάρης

Ριζοσπαστικοποιημένος, επικίνδυνος, επικεφαλής των ακραίων ισλαμιστών στη φυλακή: αυτοί ήταν οι… τιμητικοί τίτλοι που είχαν αποδοθεί στον 24χρονο μακελάρη Ανίς Αμρί, ενώ εξέτιε ποινή φυλάκισης στην Ιταλία, σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η ιταλική Αντιτρομοκρατική είχε επισημάνει την επικινδυνότητα του Αμρί στο Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν, μετά την αποφυλάκισή του από την Σικελία, όπου είχε καταδικαστεί για την πυρπόληση σε καταφύγιο προσφύγων.

Εντούτοις, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, η επισήμανση των ιταλικών αρχών καθυστέρησε και πραγματοποιήθηκε μόλις τον περασμένο Ιούνιο, όταν η Εισαγγελία της Κατάνια στην Σικελία απάντησε σε σχετικό αίτημα του υπουργείου Εσωτερικών αναφορικά με τα τέσσερα χρόνια κάθειρξης του Αμρί.

Ο Τυνήσιος, πριν παρασύρει μέχρι θανάτου 12 ανθρώπους στο Βερολίνο, είχε δώσει σαφείς ενδείξεις για την ακραία δράση του, καθώς, όταν το 2011 έφτασε στην Λαμπεντούζα, εκμεταλλευόμενος το κύμα μετανάστευσης, προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε τμήμα κτιρίου που στεγάζει εκκλησία, όταν του αρνήθηκε η μεταφορά του σε άλλη ιταλική πόλη.

Ο Αμρί, ο οποίος είχε φτάσει στο νησί δηλώνοντας ανήλικος, κατάφερε κατά τη διάρκεια της παραμονής του σε χώρο υποδοχής, αλλά και ενώ εξέτιε την ποινή του, να αναδειχθεί σε ηγετική φιγούρα ανάμεσα στους ακραίους ισλαμιστές.

Η Εισαγγελία επισημαίνει, μάλιστα, πως ο Τυνήσιος απολάμβανε του σεβασμού των υπόλοιπων ισλαμιστών στις φυλακές της Κατάνια, Έννα και Παλέρμο, ενώ για την ύποπτη δράση του είχαν ενημερωθεί οι ευρωπαϊκές αρχές, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να εμποδίσουν και να αποτρέψουν τα φονικά σχέδιά του.











Μέρκελ: Περισσότερες απελάσεις

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, την επιτάχυνση των απελάσεων όσων το αίτημα ασύλου έχει απορριφθεί ζήτησε από τον Τυνήσιο πρόεδρο η Άνγκελα Μέρκελ, με αφορμή το χτύπημα στην χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου. Η καγκελάριος τόνισε, σε συνέντευξη Τύπου, ότι η Γερμανία θέλει να αυξήσει τον αριθμό των απελάσεων. Παράλληλα, ανέφερε πως ενημερώθηκε από τον Ιταλό πρωθυπουργό για τον θάνατο του Ανίς Αμρί στο Μιλάνο από αστυνομικά πυρά.

Οπως υπογράμμισε, η έρευνα για τον μακελάρη δεν τελειώνει εδώ, τονίζοντας πως έχει ζητήσει τη συνεχίση της διαδικασίας, ώστε να αποκαλυφθεί κάθε πτυχή σχετικά με τον Αμρί. «Η τρομοκρατία είναι μία πρόκληση για όλους μας και είναι καλό να δούμε πως μπορούμε αποφασιστικά να δουλέψουμε μαζί σε όλη την Ευρώπη» επισήμανε η Μέρκελ, η οποία εξέφρασε για ακόμη μία φορά την βαθιά οδύνη της για τα θύματα.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης