Η Βαρσοβία τοποθετεί Patriot στα σύνορα με τη Ρωσία

Η Βαρσοβία τοποθετεί Patriot στα σύνορα με τη Ρωσία

Αναλυτές εκτιμούν ότι το θερμόμετρο στην περιοχή θα ανέβει επικίνδυνα, καθώς η Πολωνία θεωρείται από τους Ρώσους χώρα των άμεσων συμφερόντων τους, κάτι ανάλογο με την Ουκρανία

Η Βαρσοβία τοποθετεί Patriot στα σύνορα με τη Ρωσία
Την αγορά και τοποθέτηση του αμερικανικού συστήματος Patriot αποφάσισε η κυβέρνηση της Πολωνίας, ως αντιστάθμισμα στα πυραυλικά συστήματα που έχει μετακινήσει στην περιοχή του Καλίνιγκραντ η Ρωσία, στη Βαλτική.

Η Βαρσοβία δεν πτοήθηκε από τις προειδοποιήσεις του Κρεμλίνου και προσωπικά του
Βλάντιμιρ Πούτιν, ο οποίος είχε δηλώσει ότι η τοποθέτηση αντιπυραυλικού συστήματος στην Πολωνία και τη Ρουμανία, αποτελεί εχθρική πράξη κατά της χώρας και θα υπάρξουν κυρώσεις.

Κλείσιμο
Αναλυτές εκτιμούν ότι το θερμόμετρο στην περιοχή θα ανέβει επικίνδυνα, καθώς η Πολωνία θεωρείται από τους Ρώσους χώρα των άμεσων συμφερόντων τους, κάτι ανάλογο με την Ουκρανία. Παράλληλα, η χώρα του πρώην ανατολικού μπλοκ βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το Καλίνιγκραντ, όπου έχουν τοποθετηθεί τα ρωσικά συστήματα.

Άλλες πέντε χώρες-μέλη του
ΝΑΤΟ διαθέτουν το εν λόγω αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα, καθώς και μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά αεροσκάφη (Drones) στην Ευρώπη, αλλά κανένα δεν βρίσκεται τόσο κοντά στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας.

Το Κρεμλίνο έχει μεταφέρει μονάδες του νέου πυραυλικού συστήματος Iskander, το οποίο μπορεί να πλήξει στόχους σε απόσταση 300 μιλίων. «Πρέπει να δώσουμε μία απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα. Οι πύραυλοι Iskander μπορούν να χτυπήσουν την Πολωνία, ακόμη και τη Γερμανία», δήλωσε πριν λίγο καιρό ο Πολωνός υπουργός Άμυνας, Άντονι Ματσιερέβιτς. Ο ίδιος αποφάσισε την αγορά των οκτώ Patriots και παρ' ότι δεν έγινε αναφορά για το κόστος, υπολογίζεται στα 5,6 δισ. δολάρια.

Η Μόσχα έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για τις «ψυχροπολεμικού» επιπέδου κινήσεις που πραγματοποιεί το ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή γύρω από τα σύνορά της, την ίδια στιγμή ωστόσο, έχει φροντίσει να «απλώσει μία ομπρέλα» πυραυλικών συστημάτων από τη Συρία μέχρι τη Βαλτική, ενώ οι δηλώσεις των Ρώσων υπουργών και του Βλάντιμιρ Πούτιν, είναι εξόχως επιθετικές.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης