AirAsia: Ξεκίνησαν και πάλι οι έρευνες για το εξαφανισμένο αεροπλάνο

AirAsia: Ξεκίνησαν και πάλι οι έρευνες για το εξαφανισμένο αεροπλάνο

Πού επικεντρώνεται τώρα η επιχείρηση - Συμμετέχουν οκτώ πλοία, δύο αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα - Ο καιρός δυσχεραίνει τις προσπάθειες - Οι συγγενείς των 162 αγνοουμένων περιμένουν με αγωνία να μάθουν νεότερα για την πτήση που χάθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής 

AirAsia: Ξεκίνησαν και πάλι οι έρευνες για το εξαφανισμένο αεροπλάνο
Ξεκίνησαν και πάλι τα χαράματα της Δευτέρας (περίπου στις 2 ώρα Ελλάδας) οι έρευνες στην Ινδονησία για τον εντοπισμό της πτήσης QZ8501 της αεροπορικής εταιρίας AirAsia με 162 επιβαίνοντες, που εξαφανίστηκε από τα ραντάρ τα ξημερώματα της Κυριακής. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδει το CNN, στο σημείο βρίσκονται το πρωί της Δευτέρας οκτώ πλοία, δύο αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα, που θα διεξάγουν το πρώτο στάδιο της έρευνας. Ο καιρός στην περιοχή εξακολουθεί να είναι άσχημος, με βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους που δυσχεραίνουν το έργο των ερευνητών.

Οι έρευνες τώρα επικεντρώνονται στην περιοχή μεταξύ του νησιού Μπελιτούνγκ και της Καλιμαντάν, στη δυτική ακτή του νησιού Μπόρνεο, στο μέσο της πορείας πτήσης.
Κλείσιμο

Ο ναύαρχος Σίγκιτ Σετιγιάνα, επικεφαλής του Κέντρου Ναυτικού και Αεροπορίας της βάσης στη Σουραμπάγια, δήλωσε στο Associated Press πως δώδεκα πλοία, πέντε αεροπλάνα, τρία ελικόπτερα και ένας αριθμός πολεμικών πλοίων βρίσκονται ήδη στα ανατολικά και νοτιοαναλτολικά του Μπελιτούγκ, όπου υπολογίζεται πως βρίσκεται το εξαφανισμένο εδώ και σχεδόν 24 ώρες αεροσκάφος. 

Η επιχείρηση εντοπισμού του αεροσκάφους της AirAsia γίνεται με συντονισμό της Ινδονησίας, ενώ συνδράμουν δυνάμεις από την Μαλαισία, την Αυστραλία (διαβάστε αναλυτικα
εδώ) και την Σιγκαπούρη. Οι ΗΠΑ δήλωσαν έτοιμες να πάρουν επίσης μέρος στις έρευνες με τη συμμετοχή πλοίων και αεροσκαφών. 

Ωρες αγωνίας για τους συγγενείς
Παρατείνεται η αγωνία για την τύχη των 162 επιβαινόντων στην πτήση QZ8501 της αεροπορικής εταιρίας AirAsia, που εξαφανίστηκε από τα ραντάρ τα ξημερώματα της Κυριακής, στην Ινδονησία. Λίγο πριν τελειώσει μια από τις χειρότερες χρονιές για τις πολιτικές πτήσεις, διεθνώς, μια ακόμα διαφαινόμενη τραγωδία φαίνεται να επιβεβαιώνει τον χαρακτηρισμό...

Περισσότεροι από εκατό συγγενείς των αγνοουμένων είχαν συγκεντρωθεί ήδη από τα μεσάνυχτα στο αεροδρόμιο της Τζουάντα, περιμένοντας να ξεκινήσουν εκ νέου με το πρώτο φως της Δευτέρας οι έρευνες για τον εντοπισμό του AirBus A320-220 που εκτελούσε την πτήση Σουραμπάγια (στην ανατολική Ιάβα) - Σιγκαπούρη.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters, στο αεροδρόμιο μαζί με τους συγγενείς βρίσκεται και ο πρόεδρος της AirAsia, Τόνι Φερνάντες, ο οποίος τους ενημέρωσε για τις εξελίξεις κεκλεισμένων των θυρών, ενώ ήδη τους έχουν προσφερθεί δωμάτια ξανοδοχείων για να περάσουν τη νύχτα. 



Παρόμοιο σκηνικό και στο αεροδρόμιο της Σιγκαπούρης, που ήταν ο προορισμός της πτήσης. Εφημερίδες της Αυστραλίας μεταδίδουν πως εκεί μια γυναίκα αναζητά την τύχη επτά μελών της οικογένειάς της, μεταξύ των οποίων ένας αδερφός και η μητέρα της, ενώ μια άλλη γυναίκα περίμενε τον αρραβωνιαστικό της και την οικογένειά του. 



Σύμφωνα με την πλήρη λίστα των επιβατών (δείτε αναλυτικά εδώ όλα τα ονόματα) της συγκεκριμένης πτήσης, συνολικά 26 άτομα, μεταξύ των οποίων και τρία παιδιά, τελικώς δεν εμφανίστηκαν ποτέ και δεν επιβιβάστηκαν στη μοιραία πτήση. 



Πώς εξαφανίστηκε η πτήση
Στο αεροσκάφος επέβαιναν 156 Ινδονήσιοι, τρεις Νοτιοκορεάτες, ένας Γάλλος που ήταν ο συγκυβερνήτης του αεροσκάφους, ένας Βρετανός, ένας Μαλαισιανός και ένας πολίτης της Σιγκαπούρης. Υπήρχαν 138 ενήλικες επιβάτες, 16 παιδιά και ένα βρέφος.

Ο κυβερνήτης της πτήσης λάγεται Ιριγιάντο (χρησιμοποιεί μόνο ένα όνομα, όπως συνηθίζεται στην Ινδονησία), ενώ συγκυβερνήτης είναι ο Γάλλος Ρεμί Εμμανουέλ Πλεσέλ. Και οι δυο θεωρούνται πολύ έμπειροι και ικανοί, σύμφωνα με την εταιρία. 



Την εκμετάλλευση του αεροπλάνου είχε η AirAsia Indonesia, θυγατρική της AirAsia που εδρεύει στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας, η οποία κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά των εταιριών χαμηλού κόστους στη νοτιοανατολική Ασία.

Το κέντρο ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας έχασε την επαφή με το AirBus A320-220 της μαλαισιανής εταιρίας χαμηλού κόστους AirAsia περίπου μία ώρα μετά την απογείωσή του από το διεθνές αεροδρόμιο Τζουάντα στη Σουραμπάγια, στην ανατολική Ιάβα, στις 05.20' τοπική ώρα. Το αεροπλάνο αναμενόταν να προσγειωθεί στη Σιγκαπούρη στις 08.30' τοπική ώρα της Κυριακής.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης