Ποιος είναι ο 50χρονος μεγιστάνας ιδιοκτήτης της AirAsia

Ποιος είναι ο 50χρονος μεγιστάνας ιδιοκτήτης της AirAsia

Ο Μαλαισιανός Τόνι Φερνάντες, που έμαθε τα μυστικά των επιχειρήσεων και του πλούτου δίπλα στον Ρίτσαρντ Μπράνσον - Πώς έφτιαξε την αμύθητη περιουσία του

Ποιος είναι ο 50χρονος μεγιστάνας ιδιοκτήτης της AirAsia
Ενα παιδικό όνειρο, μια «μικρή» καθοδήγηση από τον Ρίτσαρντ Μπράνσον και ο Τόνι Φερνάντες βρέθηκε στο πηδάλιο της μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρίας χαμηλού κόστους στην Ασία - και από εκεί στην καρδιά του πιο πρόσφατου αεροπορικού «μυστηρίου»...

Γεννήθηκε στην Κουάλα Λουμπούρ το 1964 και σπούδασε στο London School of Economics. Κάπου εκεί συνάντησε τον Ρίτσαρντ Μπράνσον καθώς εργάστηκε για την δισκογραφική του εταιρία, την Virgin, αμέσως μετά την αποφοίτηση. Το 2001, σε ηλικία 37 ετών έκανε το μεγάλο βήμα στον κόσμο της αεροπλοΐας, όταν αγόρασε την AirAsia, που τότε ήταν μια προβληματική κρατική εταιρία με μεγάλα χρέη. Σύμφωνα με το Forbes, σήμερα η περιουσία του υπολογίζεται στα 511 εκατ. ευρώ. 

Κλείσιμο


Η επιρροή του Μπράνσον είναι εμφανής ακόμα και στο σήμα που ο νεαρός Φερνάντες επέλεξε για την εταιρία του, που μοιάζει πολύ με το σήμα της Virgin στο χρώμα και στον σχεδιασμό. Όμως, το μεγαλύτερο κέρδος δίπλα στον Αυστραλό ήταν η ενασχόλησή του με τις αεροπορικές, έτσι που ο Φερνάντες μετέτρεψε την AirAsia, όχι μόνο σε κερδοφόρα επιχείρηση, αλλά σε μια εταιρία που το 2011 εξυπηρέτησε 30 εκατ. επιβάτες. 



Η βάση του ομίλου των εταιριών του βρίσκεται στην Μαλαισία και εκτός από την AirAsia, αγόρασε το 2004 το 49%  της τότε AWAIR, την οποία μετονόμασε σε Indonesia AirAsia, ενώ έχει κάνει ανάλογες κινήσεις στις Φιλιππίνες, την Ταϊλάνδη, την Ιαπωνία και πιο πρόσφατα στην Ινδία. 

Εκτός από την ενασχόληση με τις αεροπορικές, ο Φερνάντες δεν παρέλειψε (να προσπαθήσει τουλάχιστον) να αναδειχθεί και σε παράγοντα του αθλητισμού, αρχικά στη Βρετανία. Επένδυσε στην QPR (Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς), όμως τα χρήματά του δεν έπιασαν τόπο, ενώ την ίδια τύχη είχε και η εμπολκή του με την Φόρμουλα 1, που κράτησε τέσσερα χρόνια και έληξε άδοξα στις αρχές του 2014. 



Ο Τόνι Φερνάντες θεωρείται ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα της Ασίας, ενώ δεν παραλείπει να «τσαλακώνει» το προφίλ του και να γελοιοποιείται δημοσίως - όπως ο Μπράνσον. Πρόσφατα, ένα στοίχημα μεταξύ των δυο τους κατέληξε με τον Αυστραλό μεγιστάνα ντυμένο αεροσυνοδό να σερβίρει τους επιβάτες της AirAsia...







Ο Τόνι Φερνάντες είναι και ενεργός χρήστης των social media, τα οποία και χρησιμοποίησε μόλις έγινε γνωστή η εξαφάνιση της πτήσης της εταιρίας του, δημοσιοποιώντας μέσω Τwitter τις σκέψεις του: «Αυτός είναι ο χειρότερος εφιάλτης μου, αλλά δεν υπάρχει γυρισμός. Σε όλο το προσωπικό μου στην Airasia, να είστε δυνατοί και να συνεχίσετε να είστε οι καλύτεροι. Προσευχηθείτε πολύ.  Συνεχίστε να δίνετε τον καλύτερό σας εαυτό για τους επιβάτες μας. Θα σας δω σύντομα», έγραψε και ενημέρωσε πως μεταβαίνει στην Σουραμπάγια. 

Σημειωτέον, από την ώρα της ανακοίνωσης της εξαφάνισης της πτήσης, στο «σήμα» της AirAsia στα κοινωνικά δίκτυα, το έντονο κόκκινο χρώμα του φόντου αντικαταστάθηκε από το πιο «σοβαρό» γκρι.







Διαβάστε εδώ πώς εξελίσσονται οι έρευνες για το εξαφανισμένο αεροσκάφος της AirAsia
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης