Γουέικο: Η τραγική ιστορία της σύγκρουσης του FBI με έναν παρανοϊκό «μεσσία» που κατέληξε σε μακελειό

Γουέικο: Η τραγική ιστορία της σύγκρουσης του FBI με έναν παρανοϊκό «μεσσία» που κατέληξε σε μακελειό

Μία τηλεοπτική σειρά φέρνει ξανά στο προσκήνιο την τραγωδία που συνέβη στο Τέξας πριν από 25 χρόνια, όταν το FBI πολιόρκησε επί 51 μέρες τα μέλη μιας χριστιανικής αίρεσης με ολέθριες συνέπειες

Γουέικο: Η τραγική ιστορία της σύγκρουσης του FBI με έναν παρανοϊκό «μεσσία» που κατέληξε σε μακελειό
Μία τηλεοπτική σειρά φέρνει ξανά στο προσκήνιο την τραγωδία που συνέβη στο Τέξας πριν από 25 χρόνια, όταν το FBI πολιόρκησε επί 51 μέρες τα μέλη μιας χριστιανικής αίρεσης με ολέθριες συνέπειες.

Η διαβόητη πολιορκία του Γουέικο ξεκίνησε στις 28 Φεβρουαρίου του 1993, μετά από μια αποτυχημένη έφοδο του ATF - της αμερικανικής Αρχής για το Αλκοόλ, τον Καπνό και τα Πυροβόλα Όπλα - σε ένα ράντσο στο Τέξας όπου διέμεναν μέλη της αίρεσης «Κλάδος των Δαυιδιανών» (Branch Davidians) μαζί με τον παρανοϊκό ηγέτη τους, Ντέιβιντ Κορές.

Η έφοδος είχε ως στόχο την έρευνα του κεντρικού κτιριακού συγκροτήματος, μετά από καταγγελίες ότι στους χώρους του βρίσκονταν ημιαυτόματα όπλα τα οποία είχαν αγοραστεί μεν μόνιμα, αλλά είχαν τροποποιηθεί παράνομα από τα μέλη της αίρεσης ώστε να λειτουργούν πλήρως ως αυτόματα.

Κλείσιμο


Ο κυριότερος λόγος της εφόδου, ωστόσο, ήταν οι πληροφορίες που είχαν φτάσει στα αφτιά των πρακτόρων της ATF. Αυτές οι πληροφορίες ανέφεραν ότι οι Δαυιδιανοί είχαν μετατρέψει το ράντσο τους σε κανονικό οπλοστάσιο, και ότι ουσιαστικά εκπαιδεύονταν καθημερινά για έναν μεγάλο επικείμενο πόλεμο που, σύμφωνα με τα διδάγματα του ηγέτη τους, θα τους έφερνε αντιμέτωπους με ολόκληρη την κοινωνία έξω από την μικρή τους κοινότητα.

Η έφοδος δεν εξελίχθηκε όπως ήλπιζε το ATF. Σημαντικά λάθη οδήγησαν σε ανταλλαγή πυρών που άφησε νεκρούς τέσσερις πράκτορες της υπηρεσίες και πέντε Δαυιδιανούς.

Το φιάσκο κλήθηκε να αντιμετωπίσει το FBI, που κατέφθασε να σώσει την κατάσταση αλλά τελικά κατέληξε να εμπλακεί σε μια πολιορκία που κράτησε 51 ολόκληρες ημέρες.

Για πάνω από επτά εβδομάδες, επί 24 ώρες την ημέρα, οι διαπραγματευτές του FBI προσπαθούσαν να φτάσουν σε συμφωνία με τον ηγέτη μιας αίρεσης που τη μια στιγμή έκανε αστεία και επιδείκνυε διαύγεια πνεύματος, και την άλλη απειλούσε να ξεκινήσει τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο, παραληρώντας και απαγγέλοντας εδάφια από τις γραφές, ιδίως από το Βιβλίο της Αποκάλυψης.



Για τον εαυτό του και τους ακόλουθούς του στην αίρεση του Κλάδου των Δαυιδιανών, ο 33χρονος Ντέιβιντ Κορές ήταν ο παντοδύναμος Αμνός του Θεού. Ένας θρησκευτικός ηγέτης που διέταζε αδίστακτα τους άνδρες να παραδώσουν τις συζύγους τους σε αυτόν, και άφηνες έγκυες ακόμα και έφηβες ηλικίας 12 ετών προκειμένου το ποίμνιό του να αντιμετωπίσει όσο το δυνατόν πιο «ισχυρό» το επικείμενο τέλος του κόσμου.

Αντιμέτωποι με τους ελεύθερους σκοπευτές, τα άρματα μάχης και μια πολιορκία που κατέληξε να μοιάζει με την τελική «αποκαλυπτική» μάχη με την κυβέρνηση που είχε προφητεύσει ο ηγέτης τους, οι πάνω από 75 Δαυιδιανοί αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τον Κορές και τις φτωχικές εγκαταστάσεις όπου διέμεναν, κοντά στο Γουέικο του Τέξας.



Αντί να τραπούν σε φυγή, προτίμησαν να δείχνουν στις κάμερες τα μωρά τους από τα παράθυρα, δίπλα από ένα πανό που έγραφε: «Οι φλόγες περιμένουν». Με αυτόν τον τραγικό τρόπο, χωρίς φυσικά να το γνωρίζουν, είχαν προφητεύσει και οι ίδιοι το δικό τους τέλος.

Το πρωί της 19ης Απριλίου 1993, παρόλο που η ομάδα του FBI που πολιορκούσε το οίκημα παρέμενε βαθιά διχασμένη σχετικά με το εάν θα έπρεπε να δοθεί λύση μέσω της βίας ή να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση, πράκτορες των αρχών επιβολής του νόμου ξεκίνησαν μια έφοδο που συνοδευόταν από συνοδεύονταν από τη ρίψη δακρυγόνων στρατιωτικού τύπου από τα άρματα μάχης. Υπό άγνωστες συνθήκες που δεν διαλευκάνθηκαν ποτέ, μια μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε στο κτίριο όπου ήταν ταμπουρωμένοι οι Δαυιδιανοί. Οι φλόγες εξαπλώθηκαν γρήγορα σε όλο το κτηριακό συγκρότημα εξαιτίας του δυνατού ανέμου. Μόνο εννέα μέλη της αίρεσης βγήκαν ζωντανά από την πύρινη κόλαση που μετέτρεψε σε στάχτη το Κέντρο του Όρους Καρμήλου, όπως ονόμαζε το ράντσο του ο Κορές.



 Συνολικά 76 Δαυιδιανοί, μεταξύ των οποίων ο Κορές, έπεσαν νεκροί εκείνη την τραγική ημέρα. Μητέρες με βρέφη που είχαν καλυφθεί με βρεγμένες κουβέρτες για να προστατευθούν από τις φλόγες βρέθηκαν καταπλακωμένες από τα συντρίμμια. Πολλοί πιστοί πέθαναν από ασφυξία εξαιτίας του καπνού. Υπήρξαν όμως και πτώματα που βρέθηκαν με τραύματα πυροβολισμού, μεταξύ των οποίων αρκετά παιδιά. Ένα νήπιο βρέθηκε νεκρό, με μια πληγή από μαχαίρι στο στήθος.

Μία πιθανή εξήγηση για τα παραπάνω είναι ότι, περιτριγυρισμένοι από τις φλόγες και τους πράκτορες του FBI που ο Κορές τους είχε παρουσιάσει σαν τέρατα, πολλοί Δαυιδιανοί αποφάσισαν να υπακούσουν στην εντολή του ηγέτη τους και να αυτοκτονήσουν, παίρνοντας μαζί τους και τα παιδιά τους. Αυτή τουλάχιστον είναι μία εκδοχή για την πολιορκία του Γουέικο, αφού η υπόθεση εξακολουθεί να διχάζει μέχρι και σήμερα τους Αμερικανούς, με πολλούς να την βλέπουν ως ένα από τα πιο εγκληματικά λάθη του FBI και άλλους να θεωρούν απόλυτα δικαιολογημένους τους χειρισμούς της υπηρεσίας.

Τα τραγικά γεγονότα του 1993 καλείται να παρουσιάσει με όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικό τρόπο η πολυαναμενόμενη αμερικανική μίνι σειρά «Γουέικο», το πρώτο επεισόδιο της οποίας προβλήθηκε την περασμένη Τετάρτη. Η δραματική τηλεοπτική σειρά έχει προσελκύσει τεράστιο ενδιαφέρον από το κοινό και όχι άδικα.

Η πολιορκία του Γουέικο εξάλλου ποτέ δεν ήταν απλώς η ιστορία ενός τρελού «μεσσία», μιας αποτυχημένης διαπραγμάτευσης και μιας αποτυχημένης εφόδου. Στο επίκεντρό της βρίσκονται ζητήματα που εξακολουθούν να διχάζουν βαθιά την Αμερική, όπως το δικαίωμα στην οπλοκατοχή, η σύγκρουση των λεγόμενων «θεϊκών» και ανθρώπινων νόμων αλλά και ο φόβος μιας χώρας που έχει ήδη θρηνήσει εκατοντάδες θύματα από τη δράση ακραίων θρησκευτικών ηγετών, όπως π.χ. στο μακελειό της «Τζόουνσταουν» στη Γουιάνα.





Ποιος ήταν ο Ντέιβιντ Κορές



Τη μέρα πριν από την έφοδο της ATF στο ράντσο του Κορές, η τοπική εφημερίδα Waco Tribune-Herald είχε δημοσιεύσει ένα ρεπορτάζ-βόμβα που αποκάλυπτε τι πραγματικά συνέβαινε πίσω από τις κλειστές πόρτες του Κέντρου του Όρους Καρμήλου. Με τίτλο «Ο Αμαρτωλός Μεσσίας», το δημοσίευμα ισχυριζόταν ότι ο Κορές «διοικεί το κέντρο με σιδηρά πειθαρχία, ισχυριζόμενος ότι είναι ο μόνος που μπορεί να "σπάσει" τις επτά σφραγίδες του Βιβλίου του Αποκάλυψης, εκκινώντας μια αλυσίδα καταστροφικών γεγονότων που θα φέρουν το τέλος της ανθρωπότητας και θα στείλουν τον ίδιο και τους ακόλουθούς του στον παράδεισο».

Όπως αποκαλυπτόταν, ο Κορές είχε «διεκδικήσει το θείο δικαίωμα να παίρνει τη σύζυγο οποιουδήποτε πιστού για δική του» και μάλιστα διατηρούσε ήδη ένα χαρέμι με τουλάχιστον 15 γυναίκες. Στόχος του ήταν να κάνει παιδιά με όλες τις γυναίκες του κέντρου, ώστε οι απόγονοί του να μοιραστούν το βασίλειό του όταν ο ίδιος και οι ακόλουθοί του έσφαζαν τους άπιστους.

 Ποιος ήταν όμως ο Ντέιβιντ Κορές, ο άνδρας που πήρε μαζί του στον θάνατο δεκάδες πιστούς του, αρνούμενος να παραδοθεί στους ομοσπονδιακούς πράκτορες που τον είχαν στριμώξει;



Στο ξεκίνημα της ζωής του ο Κορές σίγουρα δεν έδινε την εντύπωση χαρισματικού ηγέτη.

 Γεννηθείς με το όνομα Βέρνον Χάουελ, ο νόθος γιος μιας 15χρονης την οποία δεν παντρεύτηκε ποτέ ο 20χρονος πατέρας του, ο Κορές ήταν ένα μοναχικό παιδί. Φτάνοντας στην εφηβεία και απογοητευμένος από το σχολείο παράτησε τις σπουδές του στα 17 και έφυγε από το σπίτι του με την ελπίδα να γίνει ροκ σταρ.

Πριν κλείσει καν τα 20 είχε παντρευτεί ένα 14χρονο κορίτσι που τον ακολουθούσε στα ταξίδια του. Από την εφηβική του ηλικία ο Κορές είχε βρει παρηγοριά στη Βίβλο. Στα 12 του χρόνια ήξερε ήδη απέξω την Καινή Διαθήκη. Βαφτίστηκε ως Αντβεντιστής της Έβδομης Ημέρας στα 20 του χρόνια αλλά εκδιώχθηκε από τους κόλπους της εκκλησίας δύο χρόνια αργότερα, επειδή πιστευόταν ότι είχε «κακή επιρροή στους νέους».

Λίγο αργότερα, ο 1981, ο Κορές εντάχθηκε στον Κλάδο των Δαυιδιανών, όπου βρήκε ένα πολύ πιο δεκτικό κοινό στα κηρύγματά του.




Εκεί ο Κορές έβαλε σε εφαρμογή το σχέδιό του να μετατραπεί σε κάποιου είδους «Μεσσία» και άρχισε να συγκεντρώνει γύρω του αφελείς, εύπιστους και αδύναμους ανθρώπους που θα δέχονταν αδιαμαρτύρητα τη θεϊκή του ιδιότητα.

Τα στοιχεία που είχε συγκεντρώσει εις βάρος του 33χρονου το FBI, επιβεβαίωναν όσα ισχυριζόταν η Tribune-Herald. Υπήρχαν μαρτυρίες που έλεγαν ότι ο Κορές είχε απαγορεύσει σε όλους τους άνδρες στο ράντσο να κάνουν έρωτα με τις συζύγους τους, ισχυριζόμενος ότι μόνο ο δικός του σπόρος είναι «αγνός». Είχε φτάσει μάλιστα στο σημείο να πείσει τον «υπαρχηγό» του, Στιβ Σνάιντερ, να του παραχωρήσει τη σύζυγό του, Τζούντι. Αρκετές ήταν οι φορές που μίλαγε μπροστά στον Σνάιντερ για τις ερωτικές του περιπτύξεις με τη γυναίκα του, μπροστά σε άλλους Δαυιδιανούς, για να τον ταπεινώσει.



Με βάση τα στοιχεία της υπηρεσίας, ο Κορές είχε αποκτήσει τουλάχιστον 15 παιδιά με γυναίκες και νεαρά κορίτσια στο Κέντρο του Όρους Καρμήλου. Επίσης είναι ξεκάθαρο ότι οι ακόλουθοί του πίστευαν ακράδαντα ότι ήταν ο εκλεκτός του Θεού αλλά και ότι το τέλος του κόσμου, κατά το οποίο θα έρχονταν σε σύγκρουση με τον υπόλοιπο κοσμο για την πίστη τους, ήταν κοντά. Στο μυαλό των Δαυιδιανών, η βίαιη εισβολή της ATF στην κατοικία τους και ο θάνατος πέντε μελών της «οικογένειάς» τους επιβεβαίωνε όσα είχε προφητεύσει ο αρχηγός τους. Ήταν όμως δικαιολογημένη η εισβολή της υπηρεσίας αυτής στο ράντσο αλλά και η επακόλουθη πολιορκία από το FBI που κατέληξε σε μακελειό;



Σύμφωνα με κάποιους, οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ είναι υπεύθυνες για εγκληματικά λάθη, που οδήγησαν στον θάνατο δεκάδες παραπλανημένους ανθρώπους οι οποίοι μπορεί να είχαν σωθεί. Το σενάριο ότι τα άρματα μάχης που εισέβαλαν στο κτιριακό συγκρότημα τη μοιραία μέρα προκάλεσαν την πυρκαγιά, παρασύροντας τις λάμπες λαδιού που χρησιμοποιούσαν οι Δαυιδιανοί για φωτισμό, δεν έχει αποκλειστεί ποτέ επισημα και πολλοί Αμερικανοί εξακολουθούν να βλέπουν το «Γουέικο» ως ένα από τα χειρότερα λάθη που έκανε ποτέ το FBI.

Γιατί δόθηκε εντολή για την έφοδο; Πώς ξεκίνησε η πυρκαγιά; Γιατί βρέθηκαν σοροί ακόμα και ενήλικων Δαυιδιανών με σφαίρες στο σώμα τους; Ποιος έκλεισε τις πόρτες εμποδίζοντας πολλούς πιστούς να ξεφύγουν από τις φλόγες; Ποιος πυροβόλησε τον Ντέιβιντ Κορές στο κεφάλι πριν τον βρουν οι ομοσπονδιακοί πράκτορες;

Όλα αυτά τα ερωτήματα δεν έχουν απαντηθεί μετά από 25 χρόνια και εξακολουθούν να διχάζουν το αμερικανικό κοινό. Ωστόσο το πιο σημαντικό ερώτημα παραμένει το εξής: Αρκεί η υποψία ότι 80 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και παιδιά, είναι εν δυνάμει εγκληματίες για να τους αφανίσεις με τόσο βίαιο και εγκληματικό τρόπο, επειδή δεν μπορείς να φτάσεις στο αληθινό κακό που κρύβεται από πίσω τους;
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης