Μητσοτάκης: Επιστρέψτε τώρα στην κοινωνία το πλεόνασμα των 865 εκατ.

Μητσοτάκης: Επιστρέψτε τώρα στην κοινωνία το πλεόνασμα των 865 εκατ.

Παρουσίασε δέσμη προτάσεων για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 20%, δωρεάν φοίτηση όλων των παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και κατάργηση του φόρου στο κρασί - «Καραμπινάτη περίπτωση διαπλοκής» η υπόθεση Σαββίδη

Μητσοτάκης: Επιστρέψτε τώρα στην κοινωνία το πλεόνασμα των 865 εκατ.
Παρά την κατηγορηματική επανάληψη της θέσης του ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα ψηφίσει ούτε τα μέτρα ούτε τα αντίμετρα για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης
,  ο πρόεδρος της
Νέας Δημοκρατίας
Κυριάκος Μητσοτάκης
Κλείσιμο
άνοιξε «παράθυρο» συνεννόησης με την κυβέρνηση για την από κοινού υιοθέτηση στοχευμένων μέτρων ανακούφισης των πολιτών.

Ο κ. Μητσοτάκης,
μιλώντας την Τετάρτη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού «Alpha» και στον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ, παρουσίασε συγκεκριμένες προτάσεις για την άμεση επιστροφή στην κοινωνία μέρους από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, ύφους 0,5% επί του ΑΕΠ
, ή, σε απόλυτους αριθμούς, 865 εκατ. ευρώ.

«Ο κ. Τσίπρας», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, «παρήγαγε με την υπερφορολόγηση, την οποία επέβαλε στην ελληνική κοινωνία ένα πράγματι μεγάλο πλεόνασμα. Ρωτώ, λοιπόν: Γιατί δεν μπορεί, σήμερα όχι το 2019, ένα μέρος αυτού του πλεονάσματος να επιστρέψει στην ελληνική κοινωνία, η οποία το πλήρωσε πάρα πολύ ακριβά;». Όπως εξήγησε αυτό μπορεί να γίνει ως εξής:
*Πρώτον, να διατεθεί το απαραίτητο κονδύλι της τάξης των 180 εκατ. ευρώ ούτως ώστε όλα τα παιδιά να πάνε σε παιδικούς σταθμούς.
*Δεύτερον, να μειωθεί του Φ.Π.Α. στα αγροτικά προϊόντα από το 24% στο 13% με κόστος 100 εκατ. ευρώ. 
*Τρίτον, να καταργηθεί ο φόρος στο κρασί, με εξοικονόμηση ποσού 55 εκατ. ευρώ και 
*Τέταρτον, να μειωθεί άμεσα κατά 20% ο ΕΝΦΙΑ για το τρέχον έτος, ώστε να ελαφρυνθούν οι φορολογούμενοι κατά 530 εκατ. ευρώ.



Οι προτάσεις αυτές τόνισε περιλαμβάνονται σε εκείνες που είχε διατυπώσει και στη Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβριο και κάλεσε τον πρωθυπουργό να τις δεχθεί και να λάβει αυτά τα μέτρα. «Έχει τη δυνατότητα. Και αν πράγματι κινηθεί σε αυτήν την κατεύθυνση, αυτά τα μέτρα θα τα στηρίξουμε», είπε. 

«Αλλά», πρόσθεσε, «δεν θα στηρίξουμε άλλα αντίμετρα, τα οποία δεν είναι τίποτα άλλο από το “φερετζέ” ενός πολύ σκληρού πακέτου που έρχεται το 2019 και το 2020». 

Ένας από τους λόγους που προέβαλε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας για να αιτιολογήσει την απορριπτική θέση του ήταν το επιχείρημα του ότι στη συμφωνία αποτυπώνεται «το κόστος της καθυστέρησης του κ. Τσίπρα». Κατά την άποψή του, «συμφωνήθηκε ένα τέταρτο Μνημόνιο που δεν περιλαμβάνει καν χρηματοδότηση», ενώ, όπως επεσήμανε πριν από τέσσερις μήνες, ο κ. Τσίπρας έλεγε τα αντίθετα. Θύμισε σε αυτό το σημείο μια χαρακτηριστική φράση από συνέντευξη του πρωθυπουργού: «Έχουμε δηλώσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν πρόκειται να νομοθετήσουμε ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα από όσα περιλαμβάνει το τρίτο πρόγραμμα και πολύ περισσότερο για την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος», δήλωνε στις 25 Ιανουαρίου στην Εφημερίδα των Συντακτών ο κ. Τσίπρας

«Τέσσερις μήνες μετά νομοθετεί 3,6 δισ. ευρώ νέα μέτρα. Για αυτό κατηγορούμε τον κ. Τσίπρα ότι είναι αναξιόπιστος», σχολίασε ο πρόεδρος της ΝΔ.


«Τα αντίμετρα δεν υπάρχουν χωρίς τα μέτρα»
Σε σχέση με τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν, ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε για το αφορολόγητο, ο εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής να μην είναι 22% ή 20%, αλλά να είναι 9%. «Είναι διαφορετικό να πληρώνεις 250 ευρώ και διαφορετικό να πληρώνεις 660», είπε, συμπληρώνοντας: «Σήμερα, υπάρχουν συνταξιούχοι που θα χάσουν την 12η και την 11η σύνταξη από εκεί που τους υπόσχονταν 13η σύνταξη. Και αυτό, γιατί υπάρχουν περικοπές στις συντάξεις και, ταυτόχρονα, πολλοί συνταξιούχοι που σήμερα είναι κάτω από το αφορολόγητο θα κληθούν να πληρώσουν φόρο εισοδήματος».

«Δεν ψηφίζουμε τα μέτρα αυτά, γιατί είναι το κόστος της κυβέρνησης. Τα αντίμετρα δεν υπάρχουν χωρίς τα μέτρα. Τη στιγμή που συμφωνούμε στα αντίμετρα είναι σαν να συνομολογούμε ότι συμφωνούμε και στα μέτρα. Αυτά πάνε πακέτο», υποστήριξε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Τα αντίμετρα», πρόσθεσε, «θα εφαρμοστούν μόνο εάν καταφέρουμε να πετύχουμε υπέρβαση πάνω από το 3,5% του πλεονάσματος. Πλήρη εφαρμογή θα έχουμε με 5,5% πλεόνασμα. Αυτό είναι σαν να συνομολογούμε σε ένα εξωφρενικό πλεόνασμα».
 
Ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση η Νέα Δημοκρατία να δεσμευτεί σε ο,τιδήποτε «πηγαίνει πέρα από το 3ο πρόγραμμα». Όπως είπε, «δεν βλέπω κανένα λόγο να ζητήσει το Ταμείο από την Αντιπολίτευση κάτι τέτοιο. Δεν το ζήτησε ούτε από τον κ. Τσίπρα όταν έλεγε ότι θα σκίσει τα Μνημόνια».
 

«Η Νέα Δημοκρατία ούτε απειλείται, ούτε εκβιάζεται από κανέναν»
Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και για την «χαριστική», όπως την αποκάλεσε, τροπολογία υπέρ των συμφερόντων του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, ενώ στηλίτευσε και την επίθεση που εξαπέλυσε ο τελευταίος εναντίον του. «Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος θα έπρεπε να ντρέπονται», είπε ο κ. Μητσοτάκης, «για αυτό το οποίο έκαναν στη Βουλή, την περασμένη Παρασκευή. Έφεραν από την πίσω πόρτα μια χαριστική τροπολογία για έναν συγκεκριμένο επιχειρηματία... Δεν είχε το θάρρος η κυβέρνηση να πει ότι αυτή η τροπολογία αφορά τον κ. Σαββίδη. Χαρίζει 38.000.000 πρόστιμα από λαθρεμπόριο».
 
Αναφερόμενος στη συνέντευξη που παραχώρησε, ο κ. Σαββίδης τρεις μέρες μετά στο potothema.gr και την προσωπική επίθεσή που του έκανε αναρωτήθηκε «εάν ήταν αυτό το γραμμάτιο το οποίο εξαργυρώνει την πολύ μεγάλη εξυπηρέτηση που του έκανε η κυβέρνηση». Και συμπλήρωσε: «Ο κ. Τσίπρας ανέβηκε στην εξουσία κατηγορώντας το παλιό σύστημα για διαπλοκή. Και μιλάμε για την πιο καραμπινάτη περίπτωση διαπλοκής που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια. Ένας επιχειρηματίας, ο οποίος δημόσια δηλώνει ότι θέλει να αποκτήσει μέσο για να προστατευθεί, για να προωθήσει τα δικά του συμφέροντα. Συγγνώμη, αυτός δεν είναι ο ορισμός της διαπλοκής ή κάνω κάποιο λάθος εδώ; Εγώ δεν θέλω μια χώρα στην οποία κάποιος ξένος επενδυτής να αισθάνεται ότι, για να επενδύσει, πρέπει να έχει μια ποδοσφαιρική ομάδα  και να ελέγχει και μια εφημερίδα ή μια τηλεόραση».
 
Τονίζοντας ότι «δεν είναι υγιές αυτό», πρόσθεσε: «Έγινε στο παρελθόν, το πληρώσαμε. Το πολέμησε ο κ. Τσίπρας, προσεταιρίστηκε στη συνέχεια κάποιους από τους διαπλεκόμενους τους οποίους πολέμησε λυσσαλέα και τώρα αναδεικνύεται η καινούργια διαπλοκή στο πρόσωπο του κ. Σαββίδη». Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι δεν αντιδικεί προσωπικά με κανέναν, αλλά έστειλε μήνυμα ότι «η Νέα Δημοκρατία ούτε απειλείται, ούτε εκβιάζεται από κανέναν». Και κατέληξε, λέγοντας: «Κανόνες θα τους βάλουμε στο επιχειρηματικό παιχνίδι και θα γνωρίζουν όλοι ότι οι κανόνες αυτοί ισχύουν».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης