Πρόεδρος ΤΕΕ στη Βουλή: Eίδος προς εξαφάνιση οι μηχανικοί

Πρόεδρος ΤΕΕ στη Βουλή: Eίδος προς εξαφάνιση οι μηχανικοί

Έντονη κριτική στη διάταξη για τον περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης σε γη υψηλής παραγωγικότητας και επιφυλάξεις για τις διατάξεις περί ενεργειακών επιθεωρητών εξέφρασε ο Γιώργος Στασινός

Πρόεδρος ΤΕΕ στη Βουλή: Eίδος προς εξαφάνιση οι μηχανικοί
Έντονη κριτική στη διάταξη για τον περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης σε γη υψηλής παραγωγικότητας  αλλά και επιφυλάξεις για τις διατάξεις περί ενεργειακών επιθεωρητών εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός σήμερα στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Για το νομοσχέδιο «Πλαίσιο για την ασφάλεια στις υπεράκτιες εργασίες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, ενσωμάτωση της Οδηγίας 2013/30/ΕΕ, τροποποίηση του ΠΔ 148/2009 και άλλες διατάξεις» κλήθηκαν προς ακρόαση αρμόδιοι φορείς και ο Πρόεδρος του ΤΕΕ ήταν αιχμηρός στις παρατηρήσεις του για τις προτεινόμενες διατάξεις, ζητώντας πλέον, μετά από όσα προωθούνται, να αντιμετωπίζονται και οι μηχανικοί σαν… είδος προς εξαφάνιση!
 
Συγκεκριμένα, όσον αφορά τη διάταξη που καταργεί την δυνατότητα οικοδόμησης σε συγκεκριμένες αποστάσεις από οδικό δίκτυο σε ζώνες υψηλής παραγωγικότητας, ο Γιώργος Στασινός τόνισε ότι  «κάποια στιγμή η κυρία Μπιρμπίλη βάζοντας μπροστά το επιχείρημα της προστασίας του περιβάλλοντος, χωρίς καμία σοβαρή μελέτη έκανε σχεδόν όλη τη χώρα ή NATURA  ή ζώνες υψηλής παραγωγικότητας. Έτσι έχουν μείνει ελάχιστες εκτάσεις που μπορεί κάποιος να φτιάξει μία αποθήκη, μία βιοτεχνία, μία μικρή μονάδα. Αυτό επίλυσε σε κάποιο μικρό βαθμό η συγκεκριμένη διάταξη του Ν.4178 που σήμερα καταργείται. Έτσι ξεκίνησαν τα τελευταία 2-3 χρόνια κάποιες επενδύσεις σε περιοχές όπως τα Χανιά, η Κοζάνη, η Αχαία, η Αιτωλοακαρνανία και άλλες.

Σήμερα σταματάμε και τις ελάχιστες μικρές επενδύσεις που υλοποιούνται στη χώρα. Πραγματικά λυπάμαι, γιατί αυτό που συμβαίνει το τελευταίο διάστημα είναι να καταργούνται διαρκώς διατάξεις χωρίς να αντικαθίστανται από άλλες. Η κατεύθυνση είναι μία: να μη γίνει η παραμικρή μικρομεσαία επένδυση στη χώρα και να εξαφανιστούν οι μηχανικοί. Στους μόνους που επιτρέπεται η επένδυση είναι τα μεγάλα και κυρίως ξένα κεφάλαια. Μήπως θα πρέπει να δούμε και τους μικρομεσαίους;» Ο πρόεδρος του ΤΕΕ απευθυνόμενος προς την Κυβέρνηση σημείωσε ότι «επειδή γνωρίζω την ευαισθησία σας για προστατευόμενα είδη σας ζητάω να μας αντιμετωπίσετε και εμάς τους μηχανικούς έτσι ..σαν είδος προς εξαφάνιση! Και να δείξετε ανάλογη ευαισθησία. Εκτός αν θέλετε να ζήσουν τα πουλιά, οι ακρίδες, τα έντομα και οι αρκούδες και να πεθάνουν οι άνθρωποι - κάτοικοι της χώρας. Θα έλεγα ότι στόχος θα πρέπει να ζήσουμε όλοι, και οι άνθρωποι και το πλούσιο φυσικό περιβάλλον της χώρας».
 
Κλείσιμο
Όσον αφορά τις διατάξεις περί ενεργειακών επιθεωρητών, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ εξέθεσε προβληματισμό για τη συνταγματικότητα των ρυθμίσεων και έκανε προτάσεις για τη βελτίωση του συστήματος ενεργειακής επιθεώρησης. Συγκεκριμένα ο Γιώργος Στασινός τόνισε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου ότι θα πρέπει να εξετάσει το Υπουργείο τα εξής:

1.    Αν είναι συνταγματικά ορθή η διάταξη καθώς μιλάμε για διαδικασία εκχώρησης αρμοδιότητας του Κράτους.
2.    Η μετάβαση από τη μία κατηγορία στην άλλη δεν είναι σωστό να πραγματοποιείται με κριτήριο την ποσότητα των επιθεωρήσεων και μόνο . Κριτήριο θα πρέπει να είναι τα συνολικά τετραγωνικά.
3.    Η μετάβαση από το ένα σύστημα στο άλλο θα πρέπει να είναι λειτουργική και συνεχής και να μην παρουσιάζονται συνεχώς κενά λόγω των αλλαγών και δεν μπορούν να εκτελεστούν πράξεις.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης