Απλή αναλογική, «σπάσιμο» περιφερειών και κατάργηση του μπόνους εδρών προτείνει ο Τσίπρας

Απλή αναλογική, «σπάσιμο» περιφερειών και κατάργηση του μπόνους εδρών προτείνει ο Τσίπρας

Τι θα προτείνει στους πολιτικούς αρχηγούς -Σκέψεις για μείωση του ορίου του 3% που απαιτείται για είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή και παροχή δικαιώματος ψήφου από τα 17

Απλή αναλογική, «σπάσιμο» περιφερειών και κατάργηση του μπόνους εδρών προτείνει ο Τσίπρας
Στην κατεύθυνση της απλής αναλογικής, χωρίς μπόνους εδρών, κατέληξαν τα μέλη της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία συνεδρίασε το μεσημέρι της Παρασκευής, υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Με αυτή την πρόταση θα πάει ο πρωθυπουργός στους πολιτικούς αρχηγούς για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τον νέο εκλογικό νόμο. «Είναι ώριμο να γίνουν αλλαγές μετά από τόσα χρόνια μνημονίων διαλύθηκαν τα πάντα» δήλωσε ο πρωθυπουργός εξερχόμενος από την Κουμουνδούρου.

Η απλή αναλογική αποτελεί πάγιο αίτημα του κόσμου της Αριστεράς, προς το οποίο πίεζαν τα στελέχη της Κουμουνδούρου, με «σπάσιμο» περιφερειών και ενδεχομένως με μείωση του πλαφόν 3% για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ακυβερνησίας.

Κλείσιμο
Επίσης, στην πολιτική γραμματεία έπεσε στο τραπέζι και το  δικαίωμα ψήφου από τα 17 έτη, αλλαγή η οποία εξετάζεται, ωστόσο δεν εξαρτάται απο τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο, διότι ειναι συνάρτηση της συνταγματικής αναθεώρησης.

Σύμφωνα με πηγές από την Κουμουνδούρου, η πρόταση θα γραφεί αναλυτικά μέσα στην εβδομάδα, αφού πρώτα προηγηθούν πρωτοβουλίες του Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς και εν συνεχεία η πρόταση θα συζητηθεί στην Κεντρική Επιτροπή, που θα συνεδριάσει το ερχόμενο Σάββατο Κυριάκο 25-26 Ιουνίου.

Ο Αλέξης Τσιπρας,  στο πλαίσιο των συζητήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς, θα εκφράσει την πρόθεση υπέρ της απλής αναλογικής, προκειμένου να διερευνήσει τη στάση των άλλων κομμάτων. Θεωρείται δεδομένη η αντίθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης, προκειμένου να συγκεντρωθούν τα απαιτούμενα 2/3 του ελληνικού κοινοβουλίου για να τεθεί σε εφαρμογή ο νέος εκλογικός νόμος.

Η χώρα έχει ανάγκη από βαθιές δημοκρατικές τομές


Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ συνέβαλε καθοριστικά στη συγκρότηση ενός μεγάλου πολιτικού ρεύματος δημοκρατικής ανατροπής που οδήγησε τη χώρα στην αμφισβήτηση της νεοφιλελεύθερης καπιταλιστικής εκδοχής και στην ρήξη με το παλιό σύστημα διαπλοκής και λεηλασίας του εθνικού πλούτου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε σε κίνηση τη διαδικασία για τη θεσμική και δημοκρατική ανασυγκρότηση του κράτους. Η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης αποτελεί το πρώτο δείγμα γραφής.
Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αφήσει αποτύπωμα διεκδίκησης μεγάλων αλλαγών στο κράτος, στο πολιτικό σύστημα, στους θεσμούς, γιατί δεν θέλουμε να γίνουμε κομμάτι του παλιού.
Είναι ανάγκη να περιγράψουμε το καινούριο που πρέπει να έρθει, έχοντας αποσαφηνίσει το πως έχει μέχρι σήμερα επιδράσει η οικονομική κρίση στην κοινωνία και το πολιτικό σύστημα.

Η χώρα έχει ανάγκη από βαθιές δημοκρατικές τομές. Ο εκδημοκρατισμός του πολιτικού συστήματος, η ουσιαστική κατοχύρωση της λαϊκής κυριαρχίας, η επανεκκίνηση του ελληνικού κράτους δημιουργούν το πλαίσιο για μια νέα μεταπολίτευση. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει: α) την αλλαγή του εκλογικού νόμου με την καθιέρωση συστήματος απλής αναλογικής, που θα διασφαλίζει την ελεύθερη και ανόθευτη έκφραση της λαϊκής βούλησης, β) το άνοιγμα μιας πλατιάς διαδικασίας διαλόγου για την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση, με στόχο ένα νέο Σύνταγμα και με ορίζοντα το 2021».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης