Συμφωνία για κοινή ανακοίνωση στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών

Την υπογράφουν όλα τα κόμματα, πλην ΚΚΕ και Ένωσης Κεντρώων - Μητσοτάκης: Με καθυστέρηση, η κυβέρνηση προσαρμόζεται στο ρεαλισμό - Λεβέντης: Ζήτησα παραίτηση της κυβέρνησης και οικουμενική - Κατώτερο των περιστάσεων το πολιτικό σύστημα - Θεοδωράκης: Θα είναι λάθος να απομονωθεί η χώρα με ένα βέτο - Γεννηματά: Η κυβέρνηση δεν μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση - Από τις 17:15 αποχώρησε ο Κουτσούμπας

Συμφωνία για κοινή ανακοίνωση στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών
Έπειτα από οκτώ ώρες ολοκληρώθηκε η μαραθώνια σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για το προσφυγικό.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, εξερχόμενος του προεδρικού μεγάρου, αναμένεται ανακοίνωση, την οποία υπογράφουν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ και ΑΝΕΛ. Αντίθετα, η ανακοίνωση δεν φέρει τις υπογραφές του ΚΚΕ και της Ένωσης Κεντρώων. «Να ανταποκριθούμε όλοι μαζί στις υποχρεώσεις της Ελλάδος» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, οι θέσεις και το σχέδιο της κυβέρνησης για το προσφυγικό έγιναν πλήρως αποδεκτές. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπήρξε συμφωνία σε όλα.

Πληροφορίες ανέφεραν ότι η καθυστέρηση για την ολοκλήρωση του ανακοινωθέντος οφειλόταν σε επιμονή της επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Φώφης Γεννηματά, να καταγραφεί η επιφύλαξή της ότι όλα αυτά μπορούν να γίνουν μόνο με κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων.

Στάση με την οποία, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, διαφώνησαν οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί, οι οποίοι δεν θα υπέγραφαν σε μια τέτοια περίπτωση.
Κλείσιμο

Λίγο νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι, παρά τις αρχικές πληροφορίες για μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, αναζητείτο κοινός τόπος για την έκδοση κοινής δήλωσης, καθώς οι αρχηγοί επεξεργάζονταν ένα προσχέδιο τεσσάρων σελίδων, που έβαλε στο τραπέζι η Προεδρία της Δημοκρατίας.

Τα βασικά σημεία του ανακοινωθέντος, που προετοιμάζεται με προσωπική φροντίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, είναι:

- Αναλογική κατανομή προσφυγικών ροών στις χώρες της ΕΕ
- Τήρηση της Σύμβασης της Γενεύης του 1960
- Θα επισημαίνεται το θεσμικό κενό που θα υπάρχει στην ΕΕ σχετικά με κυρώσεις που θα έπρεπε να προβλέπονται για τέτοια θέματα, όπως συμβαίνει με τις παραβιάσεις των κριτηρίων σχετικά με την οικονομική σταθερότητα.

Οργή Λεβέντη: Ζήτησα παραίτηση της κυβέρνησης και οικουμενική - Κατώτερο των περιστάσεων το πολιτικό σύστημα
Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, επιβεβαίωσε ότι η Ένωση Κεντρώων δεν υπέγραψε το κοινό ανακοινωθέν και δεν έκρυψε την οργή του για το γεγονός ότι η συζήτηση αφορούσε μόνο στο προσφυγικό και όχι και στην οικονομική κρίση ή στο σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης. Όπως είπε, η σχετική πρότασή του τέθηκε σε ψηφοφορία, στην οποία όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί ψήφισαν η σύσκεψη να αφορά μόνο στο προσφυγικό.

«Δεν συζητήσαμε ούτε για τις συντάξεις που θα μειωθούν, ούτε για το γεγονός ότι με το προσφυγικό ο κ. Τσίπρας θέλει να πετύχει χαλάρωση των όρων -και άρα παραμονή στην εξουσία» σημείωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων.

Ο κ. Λεβέντης κατήγγειλε το πολιτικό σύστημα, καλώντας τους Έλληνες να δουν τι ψήφιζαν τόσα χρόνια. «Λυπούμαι για το πολιτικό σύστημα, γιατί είναι κατώτερο των περιστάσεων» επισήμανε.

«Στην αρχή της συζήτησης ζήτησα παραίτηση της κυβέρνησης και δημιουργία οικουμενικής, που θα στηρίζεται από 230 βουλευτές» υπογράμμισε ακόμη.

«Είπαν ψέματα ότι είναι μόνο 28.000 πρόσφυγες. Είναι πολύ περισσότεροι. Υπουργός είπε ότι είναι 150.000 και θα μείνουν τρία χρόνια» είπε επίσης, «φωτογραφίζοντας» τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά.

Θεοδωράκης: Θα είναι λάθος να απομονωθεί η χώρα με ένα βέτο
Από την πλευρά του, ο Σταύρος Θεοδωράκης υπογράμμισε, εξερχόμενος του προεδρικού μεγάρου: «Είναι λάθος να συνδέσουμε την οικονομική βοήθεια που χρειάζεται η χώρα με το προσφυγικό. Δεν μπορούμε να κάνουμε παζάρια».

«Υπάρχει η δυνατότητα βέτο, αλλά είναι λάθος της χώρας να απομονωθεί με ένα βέτο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Δευτέρας» εκτίμησε ακόμη.

Και συμπλήρωσε: «Δεν μιλάμε για αντίποινα, στο ανακοινωθέν ο όρος που χρησιμοποιούμε είναι ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για τις χώρες που παραβιάζουν τις ευρωπαϊκές αποφάσεις».

Γεννηματά: Η κυβέρνηση δεν μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση
Τις ενστάσεις της για τους χειρισμούς της κυβέρνησης διατύπωσε μετά το πέρας της οκτάωρης σύσκεψης η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «ο Μάρτιος του 2016 δεν είναι Ιούλιος του 2015. Δεν δίνουμε λευκή επιταγή».

«Η εθνική γραμμή που διαμορφώθηκε σήμερα χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση απ' όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις για να εφαρμοστεί» επέμεινε η κυρία Γεννηματά, αναδεικνύοντας το πρόταγμα του κόμματός της.

Μητσοτάκης: Διατηρώ έντονες επιφυλάξεις κατά πόσον ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση  μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των καιρών
Ακολούθησε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος υπογράμμισε: «Άσκησα δριμύτατη κριτική στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, γιατί έφεραν τη χώρα στην κατάσταση που βιώνουμε σήμερα».

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως, με καθυστέρηση, η κυβέρνηση προσαρμόζεται στο ρεαλισμό και η χώρα απέκτησε ένα μίνιμουμ εθνικής στρατηγικής.

«Διατηρώ έντονες επιφυλάξεις κατά πόσον ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση  μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των καιρών» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 


Υπερυπουργό Μετανάστευσης πρότεινε ο Σταύρος Θεοδωράκης
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, πρότεινε υπερυπουργό Μετανάστευσης -χωρίς να προσδιορίσει όνομα- και δημιουργία ειδικής δομής για τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών, αλλά κυρίως για τα ασυνόδευτα παιδιά. «Δεν εννοούμε μόνο φροντίδα, σίτιση και διαμονή, αλλά και εκπαίδευση και κοινωνική ένταξη» διευκρίνιζαν συνεργάτες του κ. Θεοδωράκη.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού ζήτησε επίσης σαφή διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών και εθνικό σχέδιο για τον έλεγχο των ροών, ενώ κάλεσε τον κ. Τσίπρα να αναγνωρίσει τις ευθύνες της κυβέρνησης για την σημερινή κατάσταση.

Δεν υπέγραψε ο Λεβέντης - Με «αστερίσκους» η Γεννηματά
Από την πλευρά του, ο Βασίλης Λεβέντης ζήτησε οικουμενική κυβέρνηση και επέμεινε στην απόφασή του να μην υπογράψει το ανακοινωθέν.

Με τη σειρά της, η Φώφη Γεννηματά είπε ότι θα υπογράψει το ανακοινωθέν της Προεδρίας, αλλά με αστερίσκους. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήθελε να καταγραφεί στο τέλος του κειμένου η άποψή της ότι για την εφαρμογή των αποφάσεων χρειάζεται κυβέρνηση εθνικής ευθύνης.

Από το ΠΑΣΟΚ, μάλιστα, σημείωναν, όσον αφορά στο κοινό ανακοινωθέν, ότι το κόμμα θέτει τα εξής: «Η εθνική γραμμή, για να έχει αποτέλεσμα, χρειάζεται μια ισχυρή και ικανή κυβέρνηση για να την υλοποιήσει».

«Η χώρα» συνέχιζαν συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά, «χρειάζεται μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων».

«Και την προηγούμενη φορά βγήκε ανακοίνωση μετά το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών και η κυβέρνηση δεν την υλοποίησε κατ' ελάχιστον» σημειώνουν.

Οι ενστάσεις, μάλιστα, της κυρίας Γεννηματά, η οποία επέμενε να διατυπωθεί η θέση της στο τελικό κείμενο της κοινής δήλωσης, αποτελούσαν αντικείμενο διαβουλεύσεων μέχρι την ύστατη ώρα.


Αποχώρησε ο Κουτσούμπας
Περί τις 17:15, ο πρόεδρος του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, αποχώρησε από το προεδρικό μέγαρο, εξηγώντας ότι δεν υπήρχε λόγος να συνεχιστεί η παρουσία του εκεί, καθώς οι αρχηγοί πλέον συζητούσαν για τη διαμόρφωση ενός κοινού ανακοινωθέντος για το προσφυγικό. «Η διαδικασία τέλειωσε σε ό,τι αφορά εμάς. Το Συμβούλιο συνεχίζεται με εκείνους που είναι πρόθυμοι να συμφωνήσουν σε μια κοινή δήλωση» τόνισε.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους έξω από το προεδρικό μέγαρο, ο κ. Κουτσούμπας χαρακτήρισε πρόφαση την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για την εμπλοκή του στους πολέμους της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, Κάλεσε ακόμη την κυβέρνηση να πάρει την υπογραφή της πίσω και να σταματήσει η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

«Το Συμβούλιο δεν αντιμετωπίζει τις ρίζες του προβλήματος, ούτε δημιουργούν έστω ανακούφιση από τον εγκλωβισμό μεταναστών στη χώρα μας, που τις πληρώνει ο ελληνικός λαός» σημείωσε.

Και συμπλήρωσε: «Το μεταναστευτικό δεν βρίσκεται σε καλό δρόμο. Οι αποφάσεις της ΕΕ οδηγούν σε εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων-μεταναστών στην Ελλάδα».

Σε ερώτηση, δε, εάν εκτός από το προσφυγικό τέθηκαν και άλλα ζητήματα, όπως η συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ είπε χαρακτηριστικά: «Ε, καλά, ο Λεβέντης κάθε μία πρόταση λέει και για οικουμενική».


Τι ειπώθηκε στην έναρξη της συνάντησης
Ένα σοκ περίμενε τους πολιτικούς αρχηγούς από την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ομολόγησε: «Δεν μπορώ να κάνω διαχωρισμό προσφύγων-μεταναστών».

Πληροφορίες, νωρίτερα, έκαναν λόγο για σφοδρή σύγκρουση μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη για το θέμα των «παράτυπων» μεταναστών. Ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε κλειστά κέντρα φιλοξενίας, ωστόσο ο πρωθυπουργός φέρεται να είπε ότι δεν μπορεί να γίνει εύκολα διαχωρισμός.

Υπάρχουν ήδη δέκα κέντρα κλειστού τύπου, απάντησε σχετικά κυβερνητική πηγή στην κριτική του προέδρου της ΝΔ στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.

Ο πρωθυπουργός, αντίθετα, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να συμφώνησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Σταύρο Θεοδωράκη ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί και μια πολιτική αποτροπής της ανεξέλεγκτης εισόδου μεταναστών.

Η Φώφη Γεννηματά, από την πλευρά της, επέμεινε στην ανάγκη να συγκροτηθεί κυβέρνηση εθνικής ευθύνης με τόσα αδιέξοδα, διευκρινίζοντας ότι θα παραμείνει στο τραπέζι της σύσκεψης, ακόμα και αν δεν τεθεί το θέμα αυτό.

Κατά πληροφορίες, η κυρία Γεννηματά εκτίμησε ότι ο πρωθυπουργός είναι διστακτικός σε σχέση με την επιστροφή των παράτυπων μεταναστών, το διαχωρισμό μεταναστών και προσφύγων και τα κλειστά κέντρα.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε το θέμα σχεδίου για αριθμό μεταναστών που θα μείνουν στην Ελλάδα και τις δηλώσεις υπουργών για φιλοξενία 50.000, 100.000 ή 150.000 ανθρώπων. Ο κ. Τσίπρας φέρεται να είπε πως οι δηλώσεις των υπουργών παρερμηνεύθηκαν.

Κυβερνητική πηγή, εν εξελίξει της σύσκεψης των αρχηγών, έλεγε ότι η κυβέρνηση διαχειρίζεται τα ζήτηματα, με γνώμονα τη διασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας.

Σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση όσων συζητούνται στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών μέχρι τώρα, η συζήτηση γίνεται σε ήπιους τόνους. Παρά τις αναφορές κυβερνητικών στελεχών και παραγόντων της ΝΔ για σύγκρουση Τσίπρα - Μητσοτάκη, η ίδια πηγή δεν επιβεβαιώνει, κάνοντας λόγο για συζήτηση-«σούπα».

Στην αρχή της σύσκεψης ο πρωθυπουργός παρέδωσε στους πολιτικούς αρχηγούς έναν καφέ φάκελο, στον οποίο περιέχονταν στοιχεία για την κατάσταση σχετικά με το προσφυγικό και το έργο των εμπλεκομένων φορέων στη διαχείρισή τους.

Οι πολιτικοί αρχηγοί λίγο πριν ξεκινήσει η σύσκεψη



Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού «τα στοιχεία αφορούν τον αριθμό των προσφύγων που φιλοξενούνται, την πρόοδο στην δημιουργία δομών υποδοχής, καταγραφής και φιλοξενίας, την παρεχόμενη σίτιση, την ιατρική μέριμνα, την φιλοξενία των ασυνόδευτων παιδιών, καθώς και τα χρονοδιαγράμματα για την δημιουργία νέων υποδομών. Επίσης περιλαμβάνονται πίνακες για την πορεία των καταγραφών και των ταυτοποιήσεων. Τα στοιχεία είναι εξειδικευμένα ανά περιοχή και τομέα δραστηριοποίησης, ενώ για τα έργα υποδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη, υπάρχουν και αναλυτικοί πίνακες εργασιών.  

Κατά την κυβέρνηση «με τα δεδομένα αυτά διαμορφώνεται μια σαφής και ολοκληρωμένη εικόνα του κυβερνητικού σχεδίου για την διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος». 

Ο καφέ φάκελος που έδωσε στους πολιτικούς αρχηγούς ο Αλέξης Τσίπρας



Ενδεικτικό του κλίματος μέσα στο προεδρικό μέγαρο ήταν το ενσταντανέ της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη με τον εκπρόσωπο τύπου της Νέας Δημοκρατίας Γιώργο Κουμουτσάκο. Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη σύσκεψη για το ασφαλιστικό οι δύο τους είχαν θερμό επεισόδιο όταν η κυρία Γεροβασίλη ξεκίνησε να ενημερώνει τους δημοσιογράφους για τις κυβερνητικές θέσεις με τον τότε βουλευτή της ΝΔ να την εγκαλεί ότι με την παράλληλη ενημέρωση υπονομεύει τη διαδικασία.




Τι προηγήθηκε της έναρξης της σύσκεψης

Πρώτος στο Προεδρικό Μέγαρο έφτασε ο Βασίλης Λεβέντης έχοντας στο πλευρό του, μεταξύ άλλων, τον γιο του και βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων Μάριο Γεωργιάδη.

Αμέσως μετά στο κτήριο μπήκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης τον οποίο συνόδευε, μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατευθύνεται στο Προεδρικό Μέγαρο



Με τον γιο του και βουλευτή της ΕΚ και τον εκπρόσωπο τύπου του κόμματος έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Βασίλης Λεβέντης



Τρίτος στο Προεδρικό Μέγαρο μπήκε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης και τέταρτος ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος ήταν και ο μόνος που έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο με αυτοκίνητο. 


 
Ακολούθησαν μετά από λίγα λεπτά η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος οι οποίοι συναντήθηκαν στην Ηρώδου Αττικού και είχαν μια θερμή χειραψία.



Τελευταίος έφτασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τον οποίο συνόδευαν η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη και ο διευθυντής του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τζανακόπουλος.



Όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί αντάλλαξαν χειραψίες μεταξύ τους, δεν έλειψαν τα χαμόγελα ενώ στο τραπέζι έκατσαν ως εξής: 

Αριστερά του Προκόπη Παυλόπουλου έκατσαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Δημήτρης Κουτσούμπας και ο Πάνος Καμμένος ενώ δεξιά έκατσαν ο Αλέξης Τσίπρας, ο Βασίλης Λεβέντης, η Φώφη Γεννηματά, ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Η συνάντηση Γεννηματά-Καμμένου στην Ηρώδου Αττικού



Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη συμμετέχουν επτά πολιτικοί αρχηγοί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και έξι πρακτικογράφοι.

Το κλίμα αντιπαράθεσης που προηγήθηκε πάντως φαίνεται ότι έχει απομακρύνει την απαραίτητη συναίνεση.

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση προσέρχονται στο τραπέζι της σύσκεψης με διαφορετικές θέσεις που συνοψίζονται στα εξής:

Οι θέσεις της κυβέρνησης:

- δεσμεύεται για υλοποίηση των υποχρεώσεών της όχι μόνο απέναντι στην ΕΕ αλλά και τους πρόσφυγες με βάση τις ανθρωπιστικές ανάγκες 

- υπόσχεται ότι η Ελλάδα θα μεγιστοποιήσει τις θέσεις προσωρινής διαμονής αλλά ξεκαθαρίζει ότι η χώρα δεν μπορεί, ούτε πρόκειται να γίνει αποθήκη ανθρώπων.

- ζητά αναλογική κατανομή των βαρών και της ευθύνης. 

- οι μόνιμες θέσεις δεν θα υπερβούν σε καμία περίπτωση το 1/50 των συνολικών ροών. Αυτό αναλογεί στην Ελλάδα με βάση τον πληθυσμό και τις οικονομικές της δυνατότητες 

- Άμεση απαίτηση της Ελλάδας είναι να ενισχυθεί και να επιταχυνθεί η διαδικασία μετεγκατάστασης προσφύγων από Ελλάδα και επανεγκατάστασης από Τουρκία. 

- Χρειάζεται επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης όλων των μορφών οικονομικής βοήθειας. 

Οι θέσεις της ΝΔ

- η κυβέρνηση με την πολιτική των ανοικτών συνόρων διόγκωσε το πρόβλημα, απομόνωσε την Ελλάδα στην Ευρώπη και την έφερε ένα βήμα πριν από την έξοδο από την Σένγκεν. 

- λέει «όχι» στο ενδεχόμενο βέτο στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής

- δεν θα πρέπει να υπάρξει συμψιφισμός προσφυγικού-αξιολόγησης

- να υπάρξει διαχωρισμός των προσφύγων από τους παράτυπους μετανάστες. 

- να δημιουργηθούν κέντρα κράτησης κλειστού τύπου για τους παράτυπους μετανάστες μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της επιστροφής τους

- να μπουν εμπόδια στην ανεξέλεγκτη μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών μέσα στην χώρα

- να συμμετάσχει ενεργότερα ο Στρατός για να διασφαλιστεί η σίτιση, η υγιεινή και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη προσφύγων – μεταναστών. 

Οι προτάσεις του Ποταμιού 

- Ζητά τον ορισμό υπερυπουργού που θα μιλά απευθείας με τον πρωθυπουργό και θα έχει την ευθύνη για τον συντονισμό όλων των αρμόδιων φορέων αλλά δεν θα είναι ο Γιάννης Μουζάλας. 

- Προτείνει Σύσταση Εθνικής Επιτροπής Δράσης (ΕΕΔ) με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από τα κόμματα και εκπροσώπους των αρμόδιων κρατικών φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

- Να ενισχυθούν η φύλαξη των χερσαίων και των θαλασσίων συνόρων για την ασφάλεια της χώρας αλλά και την διάσωση των προσφύγων. 

- Να υπάρξει άμεσος διαχωρισμός προσφύγων και αυτών που είναι οικονομικοί μετανάστες από διάφορες χώρες της Ασίας και Αφρικής.

- Να ασκηθεί κάθε μορφής πίεσης προς την Τουρκία για περιπολίες στις ακτές της ώστε να απαγορευθεί ο απόπλους των πλεούμενων. Να υπάρξει πλήρης εφαρμογή της συνθήκης επαναπροώθησης με την Τουρκία.

- Να υπάρξει συνολική συμφωνία με την ΕΕ για τους Σύρους πρόσφυγες η οποία θα προβλέπει ταυτοχρόνως: την παροχή ευρωπαϊκού ασύλου για όσους Σύρους φτάνουν στη χώρα και στην συνέχεια την συντεταγμένη μετακίνηση τους αναλογικά σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες με αναπροσαρμογή της υφιστάμενης διαδικασίας της μετεγκατάστασης (relocation).

Οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ 

Κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης θα ζητήσει η Φώφη για να διαχειριστεί το προσφυγικό και την κρίση

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα προσέλθει με σκληρή γραμμή, έναντι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και θα ζητήσει να συγκροτηθεί «κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης» για να διαχειριστεί τη συνολική κρίση της χώρας και ειδικά το προσφυγικό.

«Η εθνική γραμμή συνεννόησης και ευθύνης χρειάζεται μία ισχυρή και ικανή κυβέρνηση να την υλοποιήσει.Είναι ώρα να δεχθούμε όλοι μία κυβέρνηση εθνικής ευθύνης» θα τονίσει σύμφωνα με πληροφορίες η κυρία Γεννηματά, απορρίπτοντας ταυτόχρονα το σενάριο των εκλογών και επικρίνοντας τη ΝΔ, που δείχνει να προτιμά τις κάλπες και όχι μία ευρύτερη κυβερνητική συνεργασία.

«Δεν μπορεί να ζητάει εκλογές, όταν η χώρα καταρρέει, έχει τόσα μέτωπα ανοιχτά, η αξιολόγφηση δεν έχει κλείσει και το προσφυγικό είναι σε έξαρση» θα αναφέρει για την αξιωματική αντιπολίτευση η κυρία Γεννηματά. <
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης