«Κόντρα» μεταξύ της Κουμουνδούρου και της Νέας Δημοκρατίας προκάλεσε δημοσίευμα στην ιστοσελίδα tvxs του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιου Κούλογλου.
Σε αυτό αναφέρεται ότι η κατάληψη του Νομισματοκοπείου απετράπη από την ΕΥΠ, έπειτα από εντολή του Αλέξη Τσίπρα.
Η ιστοσελίδα, που αναφέρει πως επικαλείται «αποκλειστικές, και απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες», γράφει ότι, όταν ο Αλέξης Τσίπρας πληροφορήθηκε πως υπήρχε σχέδιο να «απαλλοτριωθούν» τα χρηματικά αποθέματα της Τράπεζας της Ελλάδος, που φυλάσσονται στο Νομισματοκοπείο, σήμανε συναγερμό στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, με αποτέλεσμα η ΕΥΠ να αναλάβει τότε να φρουρεί το σημείο, προκειμένου να αποτραπεί οποιαδήποτε επιχείρηση εφόδου.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο Νομισματοκοπείο υπήρχαν τότε αποθέματα σε ρευστό ύψους περίπου δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται, στην πραγματικότητα, για το χρηματικό απόθεμα, με το οποίο η Τράπεζα της Ελλάδος εφοδιάζει τις ελληνικές τράπεζες, πάντοτε κατόπιν εγκρίσεως της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Το σχέδιο δέσμευσης των συγκεκριμένων αποθεμάτων είχε στόχο να χρησιμοποιηθεί το ποσό αυτό για να καλυφθούν -για μικρό χρονικό διάστημα- οι πληρωμές μισθών και συντάξεων, μετά την επιβολή των capital controls και έως ότου γίνει η μετάβαση σε εθνικό νόμισμα.
Το tvxs αναφέρει ότι ζήτησε σχόλιο για το θέμα από κυβερνητικές πηγές, οι οποίες απάντησαν: «Ουδέν σχόλιο». Διαβάστε περισσότερα
εδώ