Επικεφαλής Frontex: Η Ελλάδα πρέπει να κάνει πιο συστηματικά απελάσεις μεταναστών

Επικεφαλής Frontex: Η Ελλάδα πρέπει να κάνει πιο συστηματικά απελάσεις μεταναστών

Για τη διατήρηση της ζώνης Σένγκεν χρειάζεται καλή φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ το μήνυμα του Φαμπρίτσε Λετζέρι - Προεξοφλεί την παρέμβαση της ευρωπαϊκής ακτοφυλακής ακόμα και χωρίς τη συγκατάθεση των κρατών-μελών

Επικεφαλής Frontex: Η Ελλάδα πρέπει να κάνει πιο συστηματικά απελάσεις μεταναστών
Ενώπιον των ευθυνών της θέτει την Ελλάδα
ο επικεφαλής της
Frontex Φαμπρίτσε Λετζέρι, ο οποίος καλεί την Αθήνα να προχωρεί πιο συστηματικά σε απελάσεις. Παράλληλα επισημαίνει ότι είναι απαραίτητη η αυτόνομη δράση και παρέμβαση της υπηρεσίας του ακόμη κι αν αντιτίθεται ένα κράτος - μέλος.

Κλείσιμο
Για τον επικεφαλής της Frontex Φαμπρίτσε Λετζέρι ένα είναι σαφές: για την περιφρούρηση της ελεύθερης διακίνησης ευρωπαίων πολιτών εντός του χώρου Σένγκεν
χρειάζεται καλή φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Υπό αυτό το πρίσμα προεξοφλεί ότι τα κράτη - μέλη μέχρι τα μέσα του 2016 θα συναινέσουν στην ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Frontex και την παρέμβασή της ακόμη και χωρίς προηγούμενο αίτημα του κράτους – μέλους.


Αυτόνομη λειτουργία της Frontex

Σε συνέντευξη που παραχωρεί σήμερα Τετάρτη στη γερμανική εφημερίδα die Welt τονίζει ότι μόνο με την ενίσχυση του προσωπικού, που αναμένεται να φτάσει συνολικά τους 1000 υπαλλήλους μέχρι το 2020, είναι ανθρωπίνως αδύνατο να γίνει σωστή αντιμετώπιση της κρίσης. «Αποκλειστικά και μόνο μέτρα διαχείρισης της κρίσης δεν επαρκούν, θα πρέπει να αφοσιωθούμε στις αιτίες που κάνουν τόσο πολλούς μετανάστες να έρχονται στην Ευρώπη», παραδέχεται ο Λετζέρι. Εξαιρετικά σημαντικό για την υπηρεσία του είναι να μπορεί να λειτουργεί αυτόνομα, όπως υποστηρίζει.

«Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι να θεσπιστούν κυρίως νέα εργαλεία για την επιτήρηση του εναερίου χώρου. Μέχρι τώρα η Frontex ήταν αναγκασμένη να ζητά την στήριξη του κράτους – μέλους, όταν επρόκειτο για την επιτήρηση των συνόρων από αέρος. Όμως, από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχουμε θέσει σε λειτουργία στη Βουλγαρία δικές μας κάμερες παρακολούθησης. Χάρη στις εικόνες και τις πληροφορίες που παίρνουμε από πρώτο χέρι, μπορούμε να κάνουμε τις δικές μας εκτιμήσεις. Αυτό αποδεικνύεται εξαιρετικά χρήσιμο κυρίως όταν ένα κράτος – μέλος μας ζητά βοήθεια και τα άλλα δεν προθυμοποιούνται να διαθέσουν επιπλέον πόρους».


Poseidon Rapid Intervention και απελάσεις

Ο επικεφαλής της Frontex κάνει αναφορά και στην επιχείρηση Poseidon Rapid Intervention, που θα ξεκινήσει στις 28 Δεκεμβρίου με περιπολίες στο Αιγαίο και θα ενισχύσει τα ελληνικά μέσα επιτήρησης με επιπλέον πλοιάρια παρακολούθησης, 375 μεταφραστές και ειδικευμένο τεχνικό προσωπικό. Η συνδρομή είναι απαραίτητη, γιατί όπως ο ίδιος υπολογίζει, ο αριθμός των προσφύγων, που τώρα λόγω των καιρικών συνθηκών εμφανίζεται μειωμένος, από την άνοιξη θα αυξηθεί εκ νέου καθώς το συριακό παραμένει άλυτο. «Ένας άλλος παράγοντας που θα επηρεάσει την κατάσταση είναι εάν η πΓΔΜ συνεχίσει να μην δέχεται οικονομικούς μετανάστες.Σε αυτήν την περίπτωση η Ελλάδα θα πρέπει να απελαύνει πολύ πιο συστηματικά από ό,τι κάνει μέχρι τώρα, αιτούντες που δεν έχουν καμιά προοπτική να πάρουν άσυλο. Σε αυτό μπορούμε να βοηθήσουμε και εμείς σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο».

Ο Λετζέρι παραδέχεται αφενός ότι η ευρωπαϊκή πολιτική λιτότητας οδήγησε στη μείωση των συνοριακών φυλάκων και αφετέρου ότι είναι πολύ δύσκολο να διαπιστώσει κανείς τη χώρα προέλευσης ενός πρόσφυγα, όταν διέρχεται τα σύνορα μιας άλλης χώρας. «Η εμπειρία μας έδειξε ότι στα 2/3 των περιπτώσεων δεν υπάρχουν, για παράδειγμα, ταξιδιωτικά έγγραφα που να επιβεβαιώνουν την ταυτότητα». Πάντως μέσα στο 2015 η υπηρεσία του οργάνωσε συνολικά 60 πτήσεις με πρόσφυγες που δεν διέθεταν τις προϋποθέσεις για άσυλο, 50% περισσότερες από ότι το 2014.

Πηγή: Deutsche Welle
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης