Μετανάστες: Το χάος συνεχίζεται στην Ελλάδα, σε 6 μήνες η νέα Frontex

Μετανάστες: Το χάος συνεχίζεται στην Ελλάδα, σε 6 μήνες η νέα Frontex

«Για να διατηρηθεί το κεκτημένο του Σένγκεν είναι απαραίτητο να ανακτηθεί ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων» αναφέρεται στο κείμενο συμπερασμάτων - Τουσκ: Τα ευρωπαϊκά σύνορα δεν πρέπει να μένουν απροστάτευτα - Τσίπρας: Στην Τουρκία το κλειδί για τη μείωση των ροών

Μετανάστες: Το χάος συνεχίζεται στην Ελλάδα, σε 6 μήνες η νέα Frontex
Με συμφωνία επί της αρχής για την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη δημιουργία ενός «Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής» ολοκληρώθηκε την Πέμπτη η Σύνοδος Κορυφής στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. 

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε ότι κατά τη διάρκεια της Ολλανδικής Προεδρίας, δηλαδή μέσα στους επόμενους έξι μήνες, πρέπει να έχουν αποφασίσει τα κράτη-μέλη της ΕΕ για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, "το Συμβούλιο πρέπει να εξετάσει γρήγορα τις προτάσεις της Επιτροπής της 15ης Δεκεμβρίου για την Ευρωπαϊκη Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, την αναθεώρηση του Κώδικα Σένγκεν
, το εθελοντικό πρόγραμμα επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία" και "πρέπει να υιοθετήσει τη θέση του ως προς την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή κατά τη διάρκεια της Ολλανδικής Προεδρίας". 
Κλείσιμο

Η Επιτροπή θα ξεκινήσει τη διαδικασία μεταρρύθμισης της συνθήκης του Δουβλίνου που με την ολοκλήρωση της θα περάσει στα Ευρωπαϊκά Κοινοβούλια για να ψηφιστεί. Επίσης σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται και η νέα πρόταση για «ευφυή σύνορα», με την καταγραφή βιομετρικών στοιχείων των μεταναστών. 

Στο κείμενο συμπερασμάτων το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναγνωρίζει ότι η αναχαίτιση του κύματος μεταναστευτικών ροών που αντιμετωπίζει η Ευρώπη είναι ανεπαρκής και πως είναι αναγκαίο να βελτιωθεί η προστασία των συνόρων έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στη ζώνη του Σένγκεν. 

Οι ελλείψεις εντοπίζονται κυρίως στη λειτουργία των κέντρων καταγραφής, στη διαδικασία της μετεγκατάστασης και στην ενεργοποίηση των επαναπατρισμών. 

Αναφορικά με την Τουρκία οι ηγέτες της Ευρώπης τονίζουν τη δέσμευση για άμεση ενεργοποίηση των κοινών δράσεων (ΕΕ- Τουρκίας) και ζητούν από τις ομάδες των διπλωματικών αντιπροσωπειών να ολοκληρώσουν σύντομα τις εργασίες τους σχετικά με την συμφωνία οικονομικής ενίσχυσης ύψους 3 δισ. ευρώ προς την Τουρκία. 




Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ δήλωσε πως υπάρχει "έλλειμμα αποτελεσματικότητας" στην διαχείριση του μεταναστευτικού και το πλάνο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του εξαμήνου της Ολλανδικής Προεδρίας. 
 
Επίσης ο Πρόεδρος Τούσκ δήλωσε πως υπάρχουν "καλά νέα" από την Ελλάδα καθώς έπειτα από τη συμφωνία της κυβέρνησης με τον Frontex αναμένεται να ξεκινήσει η δράση των ομάδων RAPID εντός του Δεκεμβρίου.  

Αναφορικά με το ζήτημα του BRexit, ο Πολωνός Πρόεδρος δήλωσε πως έγινε συζήτηση επί της ουσίας και όλοι οι αρχηγοί είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν την άποψη τους. Για τον Ντόναλτ Τούσκ η ελεύθερη μετακίνηση αποτελεί προτεραιότητα και παρατήρησε πως υπάρχει "διάθεση για συμβιβασμό", από όλες τις πλευρές. 

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την προηγούμενη δήλωση του Ντόναλντ Τούσκ για "απαράδεκτη πρόταση" σχετικά με το Βρετανικό αίτημα για εξαίρεση υπόλοιπων πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ζουν και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο για τέσσερα χρόνια από το σύστημα πρόνοιας, ο Πολωνός πολιτικός δήλωσε πως "πρέπει να βρεθεί συμβιβασμός". 

Από τη πλευρά του ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλόντ Γιούνκερ προειδοποίησε για το "Βρετανικό πρόβλημα" και για την ψευδαίσθηση τριών "εύκολων" ζητημάτων και ενός "δύσκολου", αναφερόμενος στην επιστολή του Βρετανού Πρωθυπουργό με τα τέσσερα αιτήματα. Τέλος, για τον Πρόεδρο Γιούνκερ κάθε ένα από τα ζητήματα αποτελεί ένα "ανοιχτό θέμα" και θα πρέπει να αποσαφηνιστούν περαιτέρω και να εξεταστούν από κοινού λεπτομερώς.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απερχόμενος από το Συμβούλιο υπογράμμισε ότι υπήρξε δέσμευση να ασκηθούν σημαντικές πιέσεις από την πλευρά της ΕΕ προς τις τρίτες χώρες, έτσι ώστε είτε να ενεργοποιηθούν παλιότερες συμφωνίες επανεισδοχής, είτε να γίνουν επιστροφές. Ο ίδιος τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει ένας νόμιμος και ασφαλής δίαυλος μεταφοράς των προσφύγων προς τον προορισμό τους, αλλά και μια συγκροτημένη πολιτική επιστροφών για όσους δεν έχουν δικαίωμα ασύλου.

Αποκάλυψε ότι αναγνωρίστηκε ο ρόλος-κλειδί της Τουρκίας για να μειωθούν οι προσφυγικές ροές, ενώ κάλεσε την Άγκυρα να εφαρμόσει όλα όσα συμφωνήθηκαν. 

«Θα συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε το ανθρωπιστικό μας καθήκον», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «το μέλλον της Ε.Ε. δεν μπορεί να περιλαμβάνει φράχτες αλλά αλληλεγγύη και ανθρωπιά, καθώς και να στηρίζεται στην αρχή του διαμερισμού της ευθύνης».


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης