ΝΔ: Παραιτήσεις Μεϊμαράκη, Παπαμιμίκου - Προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι

ΝΔ: Παραιτήσεις Μεϊμαράκη, Παπαμιμίκου - Προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι

Από την προεδρία της ΚΕΦΕ παραιτήθηκε ο γραμματέας του κόμματος, ο οποίος ισχυρίζεται ότι θα έπρεπε να οριστεί μεταβατικός πρόεδρος - Παραμένει υποψήφιος ο Μεϊμαράκης - Να ρίξουν τους τόνους οι τέσσερις υποψήφιοι ζήτησε ο μεταβατικός πρόεδρος, Γ. Πλακιωτάκης - Τζιτζικώστας: Εκλογή προέδρου μέχρι τις 6/12 - Κυριάκος: Εκλογή το αργότερο μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου

ΝΔ: Παραιτήσεις Μεϊμαράκη, Παπαμιμίκου - Προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι
Προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι έγινε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, η συνεδρίαση της οποίας τελείωσε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης. Παρά τις αρχικές ενστάσεις, ο ορισμός του Γιάννη Πλακιωτάκη ως μεταβατικού προέδρου, στη θέση του παραιτηθέντος Βαγγέλη Μεϊμαράκη, δεν τέθηκε υπό αμφισβήτηση. Ομόφωνα οι βουλευτές της ΝΔ δήλωσαν τη στήριξή τους στον κ. Πλακιωτάκη.

"Προχωράμε συντεταγμένα και ενωμένα στην επόμενη ημέρα. Δίνουμε ηχηρή απάντηση ότι η ΝΔ είναι ενωμένη και η ΚΟ εγγυητής της ενότητας της παράταξης", είπε ο ίδιος ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους.

Για την προεδρία της ΚΕΦΕ τόνισαν στην ΚΟ ότι όλα θα γίνουν με βάση το καταστατικό, δηλαδή θα αναλάβει αν θελήσει πρόεδρος ο Γιάννης Τραγάκης.

Κλείσιμο
Βούληση όλων, και υποψηφίων, ήταν να προχωρήσουν οι διαδικασίες το συντομότερο δυνατό.

Νωρίτερα, στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμαιναν ότι στο πρόσωπο του κ. Πλακιωτάκη συγκεντρώνονται τρεις ιδιότητες: του γραμματέα της ΚΟ, του προέδρου, καθώς και του επικεφαλής της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, μετά τη δήλωση του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής, Ανδρέα Παπαμιμίκου, ότι απέχει των συγκεκριμένων καθηκόντων.

Η παραίτηση του κ. Παπαμιμίκου από την ΚΕΦΕ συνδέεται, κατά πληροφορίες, με τον ορισμό του κ. Πλακιωτάκη ως μεταβατικού προέδρου, κάτι που ορισμένοι στη Συγγρού υποστηρίζουν ότι προσκρούει στο καταστατικό του κόμματος.

Σύμφωνα με ορισμένες ερμηνείες, ο κ. Μεϊμαράκης δεν είχε δικαίωμα από το καταστατικό να ορίσει μεταβατικό πρόεδρο τον κ. Πλακιωτάκη και, εφόσον παραιτήθηκε, καθήκοντα έπρεπε να αναλάβει ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής, κ. Παπαμιμίκος.


Υπό αυτές τις συνθήκες και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, πολλά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφραζαν φόβους ότι το κόμμα τους δεν θα καταφέρει να οδηγηθεί ομαλά στην εκλογή του επόμενου προέδρου.

Σε σύντομη σύσκεψη, ωστόσο, πριν από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ομάδας βουλευτών που στηρίζουν τον Απόστολο Τζιτζικώστα (Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, Μάκης Βορίδης, Ανδρέας Κατσανιώτης, Σίμος Κεδίκογλου και Χρήστος Κέλλας), συζητήθηκε η στάση που θα κρατούσαν στη συνεδρίαση.

Ακολούθως, ένας από τους συμμετέχοντες έλεγε ότι δεν θα αμφισβητούσαν τον ορισμό του Γιάννη Πλακιωτάκη ως προσωρινού προέδρου του κόμματος, παρότι με βάση το καταστατικό θα έπρεπε να οριστεί ο γραμματέας του κόμματος, Ανδρέας Παπαμιμίκος. 

Οι πρώτες δηλώσεις Πλακιωτάκη - Ζήτησε να πέσουν οι τόνοι
Στην ομιλία του στην έναρξη της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο  Γιάννης Πλακιωτάκης ευχαρίστησε και δήλωσε ότι με συναίσθηση του ρόλου και των ευθυνών αποδέχεται την πρόταση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη να αναλάβει αντιπρόεδρος και προσωρινός πρόεδρος του κόμματος μέχρι την εκλογή νέου αρχηγού.

Στις πρώτες του δηλώσεις επισήμανε: «Την προηγούμενη Κυριακή, παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων του κόμματος και της εταιρείας που ανέλαβε τη διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών, ζήσαμε ένα οργανωτικό φιάσκο, το οποίο έπληξε την εικόνα και το κύρος της παράταξης και πλήγωσε τα στελέχη και τη βάση της ΝΔ. Δυστυχώς, αντί να σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων και να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση του προβλήματος, συμμετείχαμε σε ένα γαϊτανάκι εσωστρέφειας, που μόνο κακό κάνει στην πληγωμένη εικόνα στο κύρος και στην αξιοπιστία της παράταξής μας».

«Θεωρώ ότι ευθύνη έχουμε όλοι μας, γιατί δεν κατορθώσαμε να διασφαλίσουμε την ομαλή διεξαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών του κόμματός μας. Το να ρίχνουμε ευθύνες ο ένας στον άλλο είναι εύκολο και ανέξοδο. Το ζητούμενο όμως σε αυτή την κρίσιμη ώρα είναι να πρυτανεύσει η λογική και να σφυρηλατήσουμε την ενότητά μας. Για το λόγο αυτό ζητώ από όλους και κυρίως από τους τέσσερις υποψηφίους να χαμηλώσουν τους τόνους, ώστε να ξεφύγει η παράταξη από το τέλμα και το αδιέξοδο» προσέθεσε.

Μετά τον Γιάννη Πλακιωτάκη, το λόγο στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ πήρε ο Γιάννης Τραγάκης, που είναι και ο παλαιότερος βουλευτής, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε: «Πρέπει να αφήσουμε τις αντιπαραθέσεις και να προχωρήσουμε όλοι μαζί συντεταγμένα και ενωμένα στις 20 μέρες που απομένουν μέχρι την εκλογή αρχηγού».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εκλογή νέου προέδρου το αργότερο μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου
«Να ολοκληρώσουμε το ταχύτερο δυνατό τη διαδικασία, το αργότερο στις 13 Δεκεμβρίου να ολοκληρωθεί η εκλογή νέου προέδρου» είπε ο υποψήφιος για την προεδρία, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.

Ανέφερε ακόμη: «Όσα συνέβησαν, δείχνουν ότι χρειάζεται επανεκίνηση, δημιουργική ανανέωση της ΝΔ. Πρέπει να συνεργαστούμε όλοι, με υπευθυνότητα και σοβαρότητα».

Πρότεινε, δε, κώδικα δεολντολογίας με δύο άρθρα:

1ο) Δεν προσωποποιούμε τις όποιες διαφορές μας
2ο) Δεν αναμειγνύουμε πρώην πρωθυπουργούς και προέδρους του κόμματος.

Από τώρα ενώνουμε τις δυνάμεις μας με κοινό στόχο:
Α) την ισχυρή μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη
Β) τη μαζική προσέλευση των πολιτών στις κάλπες,
Γ) την ανάκτηση της εμπιστοσύνης της κοινωνίας στην ΝΔ

«Η 13η Δεκεμβρίου θα είναι ημέρα αναγέννησης, ανάτασης και ενότητας της ΝΔ» τόνισε και είπε ακόμη ότι «είμαστε σε μία τεταμένη εποχή, σε μια πολύ τεταμένη περιοχή, η χώρα δοκιμάζεται, ένας ανίκανος πρωθυπουργός ζητά συναίνεση, δηλαδή συνενοχή σε έναν αδιέξοδο δρόμο».

Τζιτζικώστας: Εκλογή προέδρου ακόμα και στις 6 Δεκεμβρίου
Να γίνει η εκλογή το συντομότερο δυνατό, ακόμη και στις 6 Δεκεμβρίου, ζήτησε στην τοποθέτηση του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος ο εκ των υποψηφίων, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ζήτησε επίσης να γίνει ο συντομότερο δυνατό συνάντηση των τεσσάρων υποψηφίων. Επίσης, τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής εθνικής συνδιάσκεψης, προκειμένου να αναπτύξουν τις θέσεις τους οι τέσσερις υποψήφιοι πρόεδροι.

Τέλος, συμφώνησε με την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην υπάρχουν προσωπικές αναφορές του ενός προς τον άλλο υποψήφιο.

O κ. Τζιτζικώστας δεν έθεσε ζήτημα ανάληψης της προσωρινής προεδρίας του κόμματος από τον Γιάννη Πλακιωτάκη.

Δένδιας: Πάγωμα της διαδικασίας, συνέδριο το Μάρτιο και εκλογή τον Απρίλιο
Πάγωμα της διαδικασίας, σύγκληση τακτικού συνεδρίου στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου και εκλογή νέας ηγεσίας τον Απρίλιο, ζήτησε στην τοποθέτησή του στην ΚΟ της ΝΔ ο βουλευτής Νίκος Δένδιας.

Πρότεινε ακόμη:
- Άνοιγμα καταλόγων επαναβεβαίωσης-εγγραφής μελών εώς το τέλος Ιανουαρίου
- Διεξαγωγή Προσυνεδριακού Διαλόγου τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο
- Συγκρότηση σε κάθε ΝΟΔΕ Ομάδων Εργασίας ανά τομέα κυβρερνητικής πολιτικής
- Σύγκληση ΠΕριφερειακών Συνδιασκέψεων
- Συμμετοχή επιστημονικών και παραγωγικών φορέων και διάλογο με την κοινωνία
- Εκλογή συνέδρων στο τέλος Φεβρουαρίου
- Σύγκληση τακτικού συνεδρίου

Η παραίτηση Μεϊμαράκη
Την απόφασή του να παραιτηθεί από μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, διευκρινίζοντας ότι παραμένει υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ.



Το πρωί ο κ. Μεϊμαράκης είχε ανακοινώσει την απόφασή του να ορίσει αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας τον μέχρι σήμερα γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γιάννη Πλακιωτάκη.

Παραδίδω την μεταβατική προεδρία στον Γιάννη Πλακιωτάκη, τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης.

Θέλοντας να δικαιολογήσει την απόφασή του, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης επισήμανε: «Θέλω να διαβεβαιώσω τους Νεοδημοκράτες ότι αυτό το κάνω για την ενότητα του κόμματος. Δεν υπάρχει θέμα διάσπασης».

Εκτιμάται ότι με την κίνησή του να παραιτηθεί από την προεδρία της ΝΔ, ο κ. Μεϊμαράκης επιχειρεί να αποκλιμακώσει το εμφυλιοπολεμικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία 24ωρα μετά το απίστευτο φιάσκο των εκλογών για ανάδειξη προέδρου στη ΝΔ.  

Λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, ο κ. Μεϊμαράκης ανακοίνωσε την παραίτησή του από μεταβατικός πρόεδρος του κόμματος, παραδίδοντας τη θέση αυτή στον γραμματέα της ΚΟ Γιάννη Πλακιωτάκη.

Η επίθεση που δέχομαι, δεν συνάδει με το νεοδημοκρατικό ύφος και για να εκτονώσω την ένταση που έχει δημιουργηθεί, για να την αποδυναμώσω, παραδίδω την έδρα της μεταβατικής προεδρίας στον κ. Πλακιωτάκη και συνεχίζω την υποψηφιότητά μου για την προεδρία του κόμματος. «Αυτό το κάνω για την ενότητα του κόμματος» ήταν το μήνυμα που θέλησε να περάσει ο κ. Μεϊμαράκης.

Αποχώρησε από την ΚΕΦΕ ο Παπαμιμίκος
Ότι αναλαμβάνει το μερίδιο της πολιτικής ευθύνης που του αναλογεί όσον αφορά στο φιάσκο στις εκλογές για την εκλογή του νέου προέδρου της ΝΔ, είπε ο Ανδρέας Παπαμιμίκος, σε δηλώσεις του το απόγευμα της Τρίτης, λίγη ώρα αφότου ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ανακοίνωσε την απόφασή του να παραιτηθεί από μεταβατικός πρόεδρος του κόμματος.



«Αναλαμβάνω το μερίδιο της πολιτικής ευθύνης που μου αναλογεί», υπογράμμισε ο κ.  Παπαμιμίκος, ενώ ζήτησε μια «μεγάλη συγγνώμη» από τα στελέχη, τα μέλη και τους φίλους της ΝΔ, εξαιτίας της μη διεξαγωγής των εκλογών «λόγω του τεχνικού προβλήματος που υπήρξε».

«Δηλώνω πως από εδώ και στο εξής κωλύομαι να προεδρεύω της ΚΕΦΕ της ΝΔ», ανέφερε, τονίζοντας πως «προέχει η ενότητα της παράταξης και η γρήγορη ολοκλήρωση των εκλογών».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης