«Θύελλα» από τη δήλωση Βαλαβάνη ότι μπλοκάρονται ευρώ και κοσμήματα στις θυρίδες

«Θύελλα» από τη δήλωση Βαλαβάνη ότι μπλοκάρονται ευρώ και κοσμήματα στις θυρίδες

Ανώτεροι τραπεζικοί κύκλοι διαψεύδουν κατηγορηματικά αυτό το σενάριο - Και η Λούκα Κατσέλη διατυπώνει την άποψη ότι δεν ισχύει και είναι παράνομο



«Θύελλα» από τη δήλωση Βαλαβάνη ότι μπλοκάρονται ευρώ και κοσμήματα στις θυρίδες
Δήλωση σοκ από την αναπληρωτή. υπουργό Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη πριν από λίγη ώρα στον ALPHA σχετικά με τις θυρίδες Τραπεζών.

Η κ. Βαλαβάνη είπε: «όποιος έχει θυρίδα μπορεί να πάει στην Τράπεζα και με συνοδεία τραπεζικού υπαλλήλου να πάρει ό,τι θέλει μέσα από τη θυρίδα εκτός από χρήματα». Η δήλωση αυτή προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση ενώ λίγο αργότερα και ύστερα από τις αντιδράσεις παρευρισκομένων, προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγοντας πως το κράτος δεν θα πάρει τα χρήματα όσων έχουν λεφτά σε θυρίδα.

Η απάντηση της κυρία Βαλαβάνη ήρθε ύστερα από ερώτηση του Δήμου Βερύκιου ο οποίος ανέγνωσε μηνυμα που έλαβε από τηλεθεάτρια η οποία ανέφερε πως ζήτησε πληροφορίες από Τράπεζε για την θυρίδα της και ο υπάλληλος της είπε να κάνει αίτηση και παρουσία εισαγγελέα να πάει στη θυρίδα της.

Κλείσιμο
Λίγο αργότερα, η κυρία Βαλαβάνη σε ερώτηση που της ξαναέγινε επισήμανε πως το θέμα με τις θυρίδες συζητήθηκε με τραπεζίτες όταν τέθηκε ζήτημα με ανθρώπους που έχουν διάφορα έγγραφα μέσα στις θυρίδες. Η κυρία Βαλαβάνη είπε: «οι άνθρωποι μπορούν να πάνε στις θυρίδες να πάρουν τα έγγραφά τους αλλά δεν μπορούν να πάρουν τα χρήματά τους όσο υπάρχει capital controls αυτό συζητήθηκε με τραπεζίτες και δεν είναι απόφαση της κυβέρνησης. Επίσης δεν μπορούν να πάρουν ούτε κοσμήματα και χρυσαφικά παρά μόνο έγγραφα». 

Λίγο αργότερα μάλιστα, η κυρία Βαλαβάνη επιβεβαίωσε πως εξέφρασε σκέψεις, οι οποίες απόψε το βράδυ θα πάρουν μορφή και θα αφορούν στην περίοδο της τραπεζικής αργίας.

Τραπεζικοί κύκλοι διαβεβαιώνουν ότι δεν ισχύει το θέμα της παρακράτησης των χρηματικών ποσών στις θυρίδες.
Ο νόμος το απαγορεύει, καθώς το περιεχόμενο των θυρίδων θεωρείται προσωπικό δεδομένο και δεν υπάρχει περίπτωση να παρακρατηθεί. Οταν ανοίξουν οι τράπεζες με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου θα καθορίζεται πώς θα ανοίξουν και οι θυρίδες. Η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κα Λούκα Κατσέλη σχολίασε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι: «η πρόσβαση των πελατών στις θυρίδες που διατηρούν σε υποκαταστήματα τραπεζών θα προσδιοριστεί χρονικά από την επικείμενη έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Υπενθυμίζεται ότι το περιεχόμενο των θυρίδων αποτελεί προσωπικό δεδομένο των πελατών και πρόσβαση σε αυτές έχουν αποκλειστικά και μόνον οι ίδιοι».

“Κανένας δεν θα έχει πρόσβαση στις θυρίδες μέχρι να ανοίξουν οι τράπεζες”, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Δημήτρης Μάρδας, ο οποίος προανήγγειλε πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία θα ρυθμίζεται από αύριο η λειτουργία του τραπεζικού συστήματος της χώρας. Απαντώντας στο αν θα μειωθεί το όριο ανάληψης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι “θα εξετάσουμε τα δεδομένα που έχουμε, τα οποία διαμορφώνονται”.

Μιλώντας στον Ant1, ο κύριος Μάρδας πρόσθεσε ότι τα capital controls θα ισχύουν και στις θυρίδες. Είπε ακόμα ότι οι πολίτες θα μπορούν να παίρνουν από τις θυρίδες και μετρητά αλλά δεν διευκρίνισε ποιο θα είναι το ανώτατο επιτρεπόμενο ποσό.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης