«Κωλοτούμπα» της Ζωής μετά από υπόδειξη Τσίπρα

«Κωλοτούμπα» της Ζωής μετά από υπόδειξη Τσίπρα

Έβαλε «μπουρλότο» στη συνεδρίαση ανεβαίνοντας στο προεδρείο την ώρα που μιλούσε ο Αν.Σαμαράς, ενώ προηγουμένως είχε εκφωνήσει ομιλία, κάτι που σύμφωνα με τον κανονισμό δεν επιτρέπεται - Ήθελα να τιμήσω τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δικαιολογήθηκε όταν επανήλθε στην συνεδρίαση, μετά την διακοπή που της υπέδειξε ο πρωθυπουργός για να ηρεμήσει τα πνεύματα

«Κωλοτούμπα» της Ζωής μετά από υπόδειξη Τσίπρα
Με μια... «επική κωλοτούμπα» όπως είναι η γνωστή λαϊκή έκφραση, η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου επανήλθε στην συνεδρίαση, την οποία λίγο νωρίτερα είχε διακόψει, μετά από υπόδειξη του πρωθυπουργού, προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα. «Μπουρλότο» στη συνεδρίαση είχε βάλει νωρίτερα η ίδια, με την κίνησή της να προεδρεύσει κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Αντώνη Σαμαρά, κάτι που όμως απαγορεύεται από τον Κανονισμό της Βουλής. Βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ την κατήγγειλαν ευθέως για κατάφωρη θεσμική εκτροπή και ο πρωθυπουργός Αλέξη Τσίπρα της υπέδειξε δεκάλεπτη διακοπή, προκειμένου να συγκρατήσει το κοινοβουλευτικά ορθό κλίμα που επικρατούσε έως εκείνη την στιγμή.

Η Πρόεδρος κατά παράβαση του άρθρου 66 του Κανονισμού της Βουλής επέλεξε να επανέλθει στην έδρα του προεδρείου την ώρα που είχε ξεκινήσει την ομιλία του ο κ. Αντώνης Σαμαράς. Κατά παράβαση γιατί νωρίτερα είχε επιλέξει να μιλήσει ως απλή βουλευτής.

«Το έκανα για να τιμήσω τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης» είπε όταν επέστρεψε στην συνεδρίαση η κυρία Κωνσταντοπούλου και αφού είχε προηγουμένως δει τον πρωθυπουργό στο γραφείο του, για να προσθέσει όμως ότι αυτό παρερμηνεύτηκε γι αυτό και παραχωρεί την θέση της στον Α’ Αντιπρόεδρο Αλέξη Μητρόπουλο.

Κλείσιμο


«Αυτή την διαδικασία του δημοψηφίσματος που με μεγάλη ευθύνη τόλμη και γενναιότητα ξεκίνησε ο πρωθυπουργός και ολοκληρώνει η Βουλή ουδείς δικαιούται να την τορπιλίζει με προσχήματα. Γι αυτό και καλώ στην έδρα τον Α αντιπρόεδρο και τον αρχηγό τηα αξιωματικής αντιπολίτευσης στην αίθουσα».

Νωρίτερα υποστήριξε πως «εχω την ηθική υποχρέωση να προεδρεύω όταν μιλούν πρόεδροι κοινοβουλευτικών κομμάτων πολύ περισσότερο όταν είναι ο αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο πρωθυπουργός»  και συμπλήρωσε παραδεχόμενη ότι δεν έπρεπε να ανέβει στην έδρα μετά την τοποθέτησή της από τα έδρανα των βουλευτών επι του ζητήματος του δημοψηφίσματος.

«Επρεπε ως Πρόεδρος να επιλέξω μεταξύ 2 καθηκόντων. Επέλεξα ότι έπρεπε να τιμήσω τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης» ειπε.

Σύμφωνα με το άρθρο 66 παρ. 2 του ΚτΒ «O Πρόεδρoς της Boυλής μιλεί από την έδρα. Aν όμως θέλει να μιλήσει για την oυσία τoυ συζητoύμενoυ θέματoς, παραχωρεί τη θέση τoυ στoν αναπληρωτή τoυ και δεν μπoρεί να επανέλθει σ’ αυτήν πριν λήξει η συζήτηση για τo θέμα αυτό».

Η παρουσία της στην έδρα προκάλεσε την έντονη αντίδραση των βουλευτών της αντιπολίτευσης ενώ και ο κ. Σαμαράς σχολίασε «Ανεβήκατε την ώρα που μιλούσα για θεσμική παρωδία. Δεν είστε Πρόεδρος της Βουλής. Είστε δικτάτορας» ενώ απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα είπε «επιτέλους  να την μαζέψετε . Δεν είναι Πρόεδρος του κοινοβουλίου αλλά πρόεδρος του κόμματός σας».

Ωστόσο, η κυρία Κωνσταντοπούλου επέμεινε και παρέμεινε στην έδρα με αποτέλεσμα ο κ. Σαμαράς να αποχωρήσει από το βήμα των ομιλητών και μαζί με την ΚΟ της ΝΔ από την αίθουσα της Ολομέλειας.

Αμέσως, ο πρωθυπουργός παρενέβην και υπέδειξε στην Πρόεδρο να διακόψει την συνεδρίαση για 10 λεπτά. Κάλεσε επίσης τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επιστρέψει στην αίθουσα καθώς όπως όπως είπε «τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην Βουλή». 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης