Οι ΗΠΑ προειδοποιούν για ατύχημα και Grexit αν η συμφωνία καθυστερήσει

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν για ατύχημα και Grexit αν η συμφωνία καθυστερήσει

Η 5η Ιουνίου ίσως να μην είναι κρίσιμη ημερομηνία για την Ελλάδα, είπε ο Τζακ Λιου - Ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ είπε πως η Αθήνα πρέπει να πάρει σκληρές αποφάσεις και κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να μετακινηθούν από τις θέσεις τους για να αποτραπεί μια κρίση

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν για ατύχημα και Grexit αν η συμφωνία καθυστερήσει
Την πεποίθησή του ότι η 5η Ιουνίου ίσως να μην είναι κρίσιμη ημερομηνία για την Ελλάδα εξέφρασε την Παρασκευή ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου, ο οποίος από τη Δρέσδη όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο της G7, ζήτησε την επίλυση της ελληνικής κρίσης «το συντομότερο δυνατό».

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο κ. Λιου ανέφερε πως οι G7 συμφώνησαν να αποφευχθεί μια ελληνική κρίση, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η Αθήνα πρέπει να πάρει σκληρές αποφάσεις.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος κάλεσε και τις δύο πλευρές να προχωρήσουν με τις συνομιλίες, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία, ενώ την ίδια ώρα επανέλαβε ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις συνέπειες που θα έχει για την Ευρωζώνη και την παγκόσμια οικονομία ένα ενδεχόμενο  Grexit.
Κλείσιμο

«Όλα τα εμπλεκόμενα μέρη» στις συνομιλίες για το ελληνικό ζήτημα πρέπει «να μετακινηθούν» από τις θέσεις τους για να αποφευχθεί μια «κρίση» δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών.

Ο Λιού υπογράμμισε πως η ταχεία επίτευξη μιας συμφωνίας θα μείωνε τις πιθανότητες ενός «ατυχήματος» και πως θέλει να δει ένα ρεαλιστικό αποτέλεσμα στην παρατεταμένη κρίση.

«Πρέπει να υπάρξει ευελιξία εκ μέρους των θεσμών», όμως ταυτόχρονα «πολύ δύσκολες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν από την Αθήνα, ώστε να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τη χρηματοδότηση της Ελλάδας», πρόσθεσε, απευθύνοντας έκκληση να «επιλυθεί» το πρόβλημα «προς το συμφέρον όλων και της παγκόσμιας οικονομίας».

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος στα χρονοδιαγράμματα, τόνισε ότι η καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας αυξάνει την απειλή ενός ατυχήματος. «Αν θέλεις να το αποφύγεις (σσ. το ατύχημα), όσο νωρίτερα κάνεις μια σοβαρή συζήτηση, τόσο το καλύτερο».

Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Λιου, το να περιμένεις μέχρι την ημέρα ή την προηγουμένη μιας οποιασδήποτε προθεσμίας είναι ένας τρόπος για να «φλερτάρεις με το ατύχημα».




Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για το τι μπορεί να σημαίνει μια αποχώρηση χώρας από το ευρώ για αυτό και, όπως είπε, είναι προς το συμφέρον όλων των εμπλεκόμενων μερών να υπάρξει μια αρχική συμφωνία με την Ελλάδα και στη συνέχεια να εξεταστούν οι λεπτομέρειες.

«Από τη στιγμή που θα καταλήξεις σε μια γενική συμφωνία, εξακολουθείς να έχεις μπροστά σου πολλή δουλειά. Έτσι θα ήταν προς το συμφέρον όλων των μερών να καταλήξουν σε μια συνεννόηση σε γενικό επίπεδο και να αφήσουν κάποιο χρόνο για να επεξεργασθούν ορισμένες λεπτομέρειες πριν από την οποιαδήποτε νέα προθεσμία», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός μιλώντας σε δημοσιογράφους.



Από την πλευρά του, πάντως, ο Γερμανός ομόλογός του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προειδοποίησε την Ελλάδα πως υπάρχει χρόνος μόνο μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, λίγη ώρα πριν από τον Τζακ Λιου, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας τόνισε πως το πρόγραμμα έχει επεκταθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου και ότι μετά θα λήξει αν δεν υπάρξει συμφωνία. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι υπάρχει πολλή δουλειά στα τεχνικά ζητήματα, σημειώνοντας ξανά ότι τα θετικά σχόλια από την Αθήνα δεν ταιριάζουν με αυτά που μαθαίνει από τους Θεσμούς.
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης