Βαρουφάκης: Πλησιάζει όλο και περισσότερο η ώρα της συμφωνίας

Βαρουφάκης: Πλησιάζει όλο και περισσότερο η ώρα της συμφωνίας

Υπάρχει πάντα η δυνατότητα δημοψηφίσματος, όμως δεν είναι κάτι που εξετάζουμε τώρα  - Σήμερα ήταν η πιο φιλική συζήτηση που έχουμε κάνει με τον κ. Σόιμπλε και θεωρώ ότι έμαθα πράγματα από αυτόν - Έχουμε συμβιβαστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, αλλά δεν θα υπαναχωρήσουμε από τις «κόκκινες γραμμές» - Σε ιδιωτικοποιήσεις, ΦΠΑ και «κόκκινα δάνεια» υπάρχει μεγάλη σύγκλιση

Βαρουφάκης: Πλησιάζει όλο και περισσότερο η ώρα της συμφωνίας
«Στόχος μας ήταν εξαρχής μία αξιοπρεπής διαπραγμάτευση» δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup το βράδυ της Δευτέρας. 

«Το σημερινό Eurogroup κατάλαβε και αποδέχτηκε τις προσπάθειες που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα» υπογράμμισε ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε πως «η ατμοσφαιρα ήταν ιδιαίτερα θετική και φαίνεται πως πλησιάζει όλο και περισσότερο η ώρα της συμφωνίας».

Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, μεταξύ άλλων, σημείωσε πως υπάρχει αίτημα για συζήτηση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών, ώστε να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν συντομότερα η κρίση των 5-6 ετών που πλήττει την Ελλάδα. «Προσεγγίζουμε το στόχο όλο και περισσότερο, με τους θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση να βρίσκονται όλο και πιο κοντά σε αυτή την επίλυση» είπε ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε: «Η διαδικασία δεν αφορά πλέον τόσο στις μεταρρυθμίσεις, αλλά σε τεχνικά ζητήματα και στην πολιτική διαπραγμάτευση».

Κλείσιμο
Ακόμη, ο Έλληνας υπουργός τόνισε πως στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι «να υπάρξει μια απόφαση που θα κλείνει πολύ γρήγορα την τρέχουσα αξιολόγηση».

Σχετικά με τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος υπογράμμισε: «Υπάρχει πάντα η δυνατότητα ενός δημοψηφίσματος, όμως δεν είναι κάτι που εξετάζει η κυβέρνηση την παρούσα στιγμή. Σε κάθε περίπτωση, το δημοψήφισμα είναι στην ευχέρεια της κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Επιπρόσθετα, ο ίδιος δεν δίστασε να διευκρινίσει πως «δεν χρειάζεται απόφαση του Eurogroup για να σταματήσει η πολιτική περιορισμών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προς την Ελλάδα», λέγοντας ακόμη πως «η κυβέρνηση σέβεται απολύτως την ανεξαρτησία της ΕΚΤ. Η ΕΚΤ δεν δέχεται οδηγίες ούτε από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά ούτε και από το Eurogroup».

Στα θετικά, η δήλωση του Έλληνα ΥΠΟΙΚ πως «σε ιδιωτικοποιήσεις, ΦΠΑ και "κόκκινα δάνεια" υπάρχει σύγκλιση, αλλά όχι ακόμα συμφωνία, ωστόσο, οι διαφορές μας έχουν περιοριστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό». Στον αντίποδα, διευκρίνισε πως στα εργασιακά η κυβέρνηση έχει τις δικές της αντιλήψεις. «Το να κόβεις απλά τις συντάξεις δεν αποτελεί μεταρρύθμιση» δήλωσε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Έχουμε συμβιβαστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, αλλά δεν θα υπαναχωρήσουμε από τις "κόκκινες γραμμές"».

Τέλος, σχετικά με την κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε πριν την έναρξη του Eurogroup με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είπε: «Σήμερα ήταν η πιο φιλική συζήτηση που έχουμε κάνει με τον κ. Σόιμπλε και θεωρώ ότι έμαθα πράγματα από αυτόν. Ωστόσο, δεν μπορώ να πω λεπτομέρειες από τη μεταξύ μας συζήτηση, καθώς αμφότεροι δεσμευτήκαμε ό,τι ειπώθηκε να μείνει μεταξύ μας».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης