Κομισιόν: Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις αλλά ακόμα μακριά από συμφωνία

Κομισιόν: Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις αλλά ακόμα μακριά από συμφωνία

Ευρωπαίος αξιωματούχος δηλώνει ότι η κίνηση της κυβέρνησης να δεσμεύσει τα αποθεματικά δήμων και περιφερειών ήταν απαίτηση των θεσμών - Bloomberg: Ελληνική αισιοδοξία για συμφωνία έως τα τέλη Απριλίου - Ντάισελμπλουμ: Η Ελλάδα ξεμένει από ρευστό - Γιούνκερ: Η ελληνική αδιαλλαξία οδηγεί την Ευρώπη στην οικονομική καταστροφή

Κομισιόν: Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις αλλά ακόμα μακριά από συμφωνία
Μικρή πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα «βλέπουν» οι Βρυξέλλες, λίγες ημέρες πριν το Eurogroup της 24ης Απριλίου, χωρίς να αφήνουν ωστόσο περιθώρια αισιοδοξίας για την εξεύρεση μιας άμεσης συμφωνίας.

Ευρωπαίος αξιωματούχος στις Βρυξέλλες τόνισε πως τα πράγματα με την Αθήνα βρίσκονται σε καλύτερο σημείο, αλλά η ελληνική κυβέρνηση και οι «θεσμοί» βρίσκονται ακόμα μακριά από μια συμφωνία.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, η κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης να διαχειριστεί τα αποθεματικά των περιφερειών και των δήμων της χώρας ήταν κάτι που είχαν ζητήσει επανειλημμένως οι εκπρόσωποι των «θεσμών» (ΔΝΤ, Κομισιόν και ΕΚΤ) από την ελληνική κυβέρνηση.

Κλείσιμο
«Οι θεσμοί ζητούσαν για πολλές, πολλές εβδομάδες την κεντρική διαχείριση των χρημάτων» υπογράμμισε χαρακτηριστικά σε δημοσιογράφους που καλύπτουν το ευρωπαϊκό ρεπορτάζ, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος τόνισε πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να τηρηθεί η προθεσμία για την υποβολή μιας ολοκληρωμένης λίστας μεταρρυθμίσεων από την Αθήνα στα τέλη Απριλίου, αναφέροντας ως νέα προθεσμία το τέλος Ιουνίου, όταν λήγει η παράταση του ελληνικού προγράμματος.

Ο ίδιος αξιωματούχος συμβουλεύει να πάει με μικρότερο «καλάθι» ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών στο Eurogroup της Λετονίας, καθώς χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών, χαρακτηρίζοντάς το μια «απλή ενημέρωση».

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος αναφέρθηκε ειρωνικά στις διεργασίες του Brussels Group (που μεταφέρθηκε στο Παρίσι λόγω πληρότητας των ξενοδοχείων στις Βρυξέλλες εξαιτίας της Διεθνούς Έκθεσης Αλιείας), χαρακτηρίζοντάς τις ως «περιοδεύοντα θίασο».

Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Δεν αναμένουμε μεγάλα γεγονότα στο Eurogroup στη Ρίγα, αλλά φυσικά δεν αποκλείονται οι εκπλήξεις».

Το πρόγραμμα του Eurogroup
Η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί (ώρα Λετονίας) και αναμένεται να διαρκέσει 3-3,5 ώρες. Θα εξεταστεί κυρίως το ζήτημα της Ελλάδας και θα καταγραφεί η πρόοδος που έχει υπάρξει, θα εξεταστεί όμως και η Ισπανία, και το κατά πόσο υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν προβλήματα στη μεταμνημονιακή πορεία της.

Αύξηση της ταχύτητας των διεργασιών, αλλά…
Αύξηση της ταχύτητας των διεργασιών από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης διαπιστώθηκε και από τον αξιωματούχο, ο οποίος, αν και τόνισε τα θετικά της περίστασης, δεν απέφυγε να κατακρίνει τον χρόνο που έχει χαθεί ως τώρα, δηλώνοντας: «Υπάρχει μια ξεκάθαρη αύξηση της κινητικότητας και της ανάληψης δεσμεύσεων (από ελληνικής πλευράς), όμως υπάρχει σημαντική απόσταση από την έλευση σε κάποιο αποτέλεσμα. Ουσιαστικά, βρισκόμαστε σήμερα στο σημείο που έπρεπε να βρισκόμασταν πριν δύο μήνες, έτσι ώστε να ήμασταν στο σωστό σημείο χρονικά».

«Υπάρχουν δύο σημαντικές προθεσμίες: η μία είναι αυτή που συμφωνήθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου και η επόμενη καταλυτική προθεσμία αυτή της 30ης Ιουνίου, όπου και θα εκπνεύσει το πρόγραμμα της Ελλάδας. Ελπίζαμε πως στο παρόν Eurogroup στη Ρίγα θα ολοκληρωνόταν η λίστα μεταρρυθμίσεων, αλλά μένει ακόμα μια εβδομάδα και συνεπώς χάθηκε η προθεσμία» προσέθεσε.

Η πιο σημαντική προθεσμία-όροσημο έτσι παραμένει η 30ή Ιουνίου, όταν και ολοκληρώνεται το πρόγραμμα και παύει η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, αν δεν υπάρξει νέα συμφωνία.

Ο ίδιος αξιωματούχος των Βρυξελλών δήλωσε πως δεν βλέπει διχόνοια μεταξύ των μελών και επανέλαβε τη θέση των θεσμών πως τα μέλη του Eurogroup εργάζονται συντονισμένα για την εύρεση λύσης: «Βλέπω ένα ενωμένο Eurogroup, που επανειλημμένα έχει δηλώσει πως υφίσταται ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα, με περιθώρια ελαστικότητας. Πρέπει όμως να γνωρίζουμε ποιο είναι αυτό το 70% του προγράμματος που δηλώνει η ελληνική κυβέρνηση πως συμφωνεί και ποιο το 30% που διαφωνεί, έτσι ώστε όταν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα της κατάστασης να συζητήσουμε»

Σε ερώτηση σχετικά με τη φημολογούμενη «ιδεολογική αντιπαράθεση» των θεσμών με τις ελληνικές αρχές, ο παράγοντας των Βρυξελλών ήταν ξεκάθαρος, διαψεύδοντας την ύπαρξή του.
«Δεν υπάρχει κάποια αντιπαράθεση ιδεών και δεν υπάρχουν και οι προϋποθέσεις για να δημιουργηθεί κάτι τέτοιο. Συχνά οι πολιτικοί βλέπουν μόνο τη μικροπερίοδο και όχι το μέλλον» σημείωσε.

Bloomberg: Αισιοδοξία για συμφωνία έως τα τέλη Απριλίου εκφράζουν Έλληνες αξιωματούχοι
Εν τω μεταξύ, την αισιοδοξία τους ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές έως τα τέλη Απριλίου εκφράζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, ενώ η απόφαση για δέσμευση των αποθεματικών ΟΤΑ και περιφερειών θα έχει ως αποτέλεσμα τα ταμεία του Δημοσίου να «παραμείνουν γεμάτα» έως τα τέλη Μαΐου.

Σύμφωνα με ανώνυμη πηγή που μιλά στο αμερικανικό πρακτορείο, τα παραπάνω αποθεματικά υπολογίζεται ότι φθάνουν στα 1,5 δισ. ευρώ, ενώ προστίθεται ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να προχωρήσει σε δέσμευση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων ή των δημόσιων επιχειρήσεων, καθώς δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Ντάισελμπλουμ: Η Ελλάδα ξεμένει από ρευστό
«Η Ελλάδα ξεμένει από ρευστό» δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Νταισελμπλουμ, προσθέτοντας ότι μία έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα οδηγούσε σε επικίνδυνη αποσταθεροποίηση την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε πως είναι επιτακτική η ανάγκη να συναφθεί μία συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Γιούνκερ: Η ελληνική αδιαλλαξία ωθεί την Ευρώπη στην οικονομική καταστροφή
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προειδοποίησε ότι η ελληνική αδιαλλαξία κινδυνεύει να ωθήσει την ήπειρο προς την οικονομική καταστροφή και επέκρινε την Αθήνα για «μη αποδεκτή» έλλειψη συνεργασίας.

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Politico, ο κ. Γιούνκερ σημειώνει ότι μια συμφωνία για το ελληνικό οικονομικό πακέτο παραμένει μακρινή, ωστόσο απέκλεισε μια ελληνική χρεοκοπία ή ένα Grexit.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης