Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν ήρθε ως επαίτης στη Μόσχα

Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν ήρθε ως επαίτης στη Μόσχα

Τσίπρας: Αλλες χώρες έχουν ενεργειακές συμφωνίες, γιατί εμείς όχι; - Διαφωνούμε με τη λογική κυρώσεων στη Ρωσία - Ασκούμε πολυδιάστατη πολιτική, σεβόμαστε τους διεθνείς οργανισμούς - Συζητήσαμε ελληνικό αγωγό αερίου - Αιχμές για τη στάση της ΕΕ
Πούτιν: Θα συμμετάσχουμε στις ιδιωτικοποιήσεις - Δεν μπορούμε να κάνουμε εξαίρεση στο εμπάργκο - Δανειοδότηση μέσω ορισμένων έργων - Ενδιαφέρον για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης - Η Ελλάδα κέντρο διανομής αερίου  

Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν ήρθε ως επαίτης στη Μόσχα
Η Ελλάδα δεν ήρθε ως επαίτης στη Μόσχα, ξεκαθάρισε ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά την διάρκειας δύο και πλέον ωρών συνάντησή του με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο. 

Κατά τις δηλώσεις του ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε επανηλλειμένως πως είναι δικαίωμα της Ελλάδας να συνάπτει διμερείς ενεργειακές συμφωνίες, «όπως έχουν και άλλες χώρες», σημείωσε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, ο ελληνας πρωθυπουργός άφησε αιχμές κατά της ΕΕ, λέγοντας πως «στο καράβι της ΕΕ είμαστε όλοι συνεπιβάτες, δεν υπάρχουν λαθρεπιβάτες, αν αρχίσουμε να πετάμε ο ένας τον άλλο στη θάλασσα, το καράβι θα πέσει στα βράχια» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας πως η ελληνική κυβέρνηση ασκεί πολυδιάστατη πολιτική. 

«Η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα και το δικαίωμά της να ασκεί πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική είναι αδιαπραγμάτευτο» τόνισε, προσθέτοντας πως η Ελλάδα σέβεται όλες τις δεσμεύσεις της στους διεθνείς οργανισμούς που συμμετέχει.  

Ο κύριος Τσίπρας τόνισε το καλό κλίμα συζήτησης με τον ρώσο πρόεδρο, αναφέροντας πως «είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για τις ελληνορωσικές σχέσεις» ενώ επεσήμανε πως η Ελλάδα διαφωνεί με τις οικονομικές κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας και πως εκφράζει τη διαφωνία της αυτή μέσα στα όργανα της ΕΕ.

Στη συνέχεια ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε πως με τον Ρώσο πρόεδρο συζητήθηκε η ενίσχυση του εμπορίου, των οικονομικών δεσμών μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας και η προώθηση της ενεργειακής συνεργασίας.  
Κλείσιμο



 Ο κύριος Τσίπρας αναφερθήκε συγκεκριμένα στην «κατασκευή ενός ελληνικού αγωγού μεταφοράς αερίου, από τα ελληνοτουρκικά σύνορα», που θα τηρεί όλους τους διεθνείς κανόνες και που θα κάνει την Ελλάδα ενεργειακό κέντρο. 

Το κοινό πρόγραμμα δράσης για την επόμενη διετία αλλά και το πολιτιστικό έτος 2016, όπως και η κοινή διακήρυξη για τα 70 χρόνια από την νίκη των λαών κατά του φασισμού, ήταν μεταξύ των ζητημάτων που συζητήθηκαν, όπως δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, που επιπλέον εξέφρασε την ανησυχία του για την τύχη των Ελλήνων της Ουκρανίας, σε περίπτωση που δεν εφαρμοστεί από όλες τις πλευρές η συμφωνία του Μινσκ. 

«Καλωσόρισα επίσης την συνεπή στάση της Ρωσίας καθ' όλη τη διάρκεια των τουρκικών προκλήσεων και επεσήμανα την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό», είπε τέλος ο κύριος Τσίπρας. 


Πούτιν: Θα συμμετάσχουμε στις ιδιωτικοποιήσεις - Δεν μπορούμε να κάνουμε εξαίρεση στο εμπάργκο

Την πρόθεση των ρωσικών επιχειρήσεων να συμμετάσχουν στις ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα εξέφρασε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, που επεσήμανε πάντως πως η Ρωσία δεν μπορεί να εξαιρέσει την Ελλάδα από το εμπάργκο. «Σήμερα συζητήσαμε για εναλλακτικές λύσεις για τα αγροτικά προϊόντα, αλλά ο καλύτερος τρόπος για να τελειώσουν τα προβλήματα, είναι να τελειώσουμε με τον οικονομικό πόλεμο», τόνισε ο κύριος Πούτιν.

Ο κύριος Πούτιν δήλωσε πως εφόσον οι ρωσικές εταιρίες συμμετέχουν επί ίσοις όροις με όλες τις υπόλοιπες στα προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα, τότε θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον, ενώ επεσήμανε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. 

Δίνουμε ιδαιίτερη σημασία στον τομέα του εμπορίου, τόνισε ακόμα Βλαντιμίρ Πούτιν και επεσήμανε πως  η υιοθέτηση κοινού σχεδίου δράσεως για το 2015-2016, θα συμβάλλει στην ενίσχυση των οικονομικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών. 

Ο κύριος Πούτιν επεσήμανε τη σημασία του ρωσικού φυσικού αερίου για την Ελλάδα και την Ευρώπη και πρόσθεσε πως η καινούρια διαδρομή θα επιτρέψει στην Ελλάδα να γίνει βασικό κέντρο διανομής αερίου.

Για το Κυπριακό, που τέθηκε στη συζήτηση, ο κύριος Πούτιν επανέλαβε τη θέση της Ρωσίας, πως η λύση πρέπει να βρεθεί βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, χωρίς επεμβάσεις απέξω.

Δεν είναι παράδοξο αυτό που κάνει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και θα το υποστηρίζουμε συνεχώς, σχολίασε τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για την κριτική που δέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας για το ταξίδι του στη Μόσχα.


Γεύμα με αέριο, τρένα και... ρούβλι
Περίπου δύο ώρες διήρκεσε η συνάντηση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Κρεμλίνο.

Λίγο μετά τις 13:30 το μεσημέρι ο Ρώσος πρόεδρος υποδέχτηκε με μια θερμή χειραψία τον Αλέξη Τσίπρα και η συνάντησή τους ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 4. 

Αμέσως μετά τη συνάντηση και πριν οι δύο άντρες δώσουν συνέντευξη Τύπου, οι δύο αντιπροσωπείες παρακάθισαν σε γεύμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο γεύμα παρακάθισαν, εκτός από την ελληνική και τη ρωσική πολιτική αντιπροσωπεία, ο επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, ο πρόεδρος των ρωσικών σιδηροδρόμων Βλαντιμίρ Γιακούνιν και ο υπουργός οικονομικών της Ρωσίας Άντον Σιλουάνοφ.

Κατόπιν, ενώπιον των δημοσιογράφων, υπεγράφησαν τρεις συμφωνίες:

- Ένα κείμενο δράσης και συνεργασίας Ελλάδας - Ρωσίας για το 2015, όπου θα περιγράφεται το πλαίσιο οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών

- Κοινή διακήρυξη των δύο χωρών για τα 70 χρόνια από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

- Ανακήρυξη του 2016 ως έτος Ελλάδας - Ρωσίας, με διάφορες πολιτιστικές ανταλλαγές και συνεργασίες


Τσίπρας: Στόχος μας η επανεκκίνηση των σχέσεων με τη Ρωσία
Νωρίτερα, κατά την έναρξη της συνάντησης των κυρίων Πούτιν και Τσίπρα, ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε στην ανάγκη «να δούμε τι θα κάνουμε να ξαναφέρουμε τις σχέσεις μας μπροστά» επισημαίνοντας ότι η Ρωσία ήταν ο πρώτος εμπορικός εταίρος αλλά πέρυσι υπήρξε μείωση 40% των εμπορικών συναλλαγών αφήνοντας να εννοηθεί πόσο μεγάλη ζημιά έκανε το ευρωπαϊκό εμπάργκο στη Μόσχα.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας, αφού εξέφρασε τις ευχαριστίες και τη χαρά του για την υποδοχή, αλλά και τη συγκίνηση γιατί κατέθεσε στεφάνι στον Άγνωστο Στρατιώτη, έκανε λόγο για βαθιές και διαχρονικές ρίζες στις σχέσεις των δύο λαών εξαιτίας των κοινών αγώνων και της κοινής θρησκευτικής παράδοσης.

«Αυτή η σχέση διατηρήθηκε με αισθήματα φιλίας ανεξάρτητα από τη γεωπολιτική συγκυρία» συμπλήρωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός και κατέληξε ότι «σκοπός της παρουσίας μου εδώ είναι να φροντίσουμε να επανεκκινήσουμε τις σχέσεις αυτές προς όφελος και των δύο χωρών αλλά και προς όφελος της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Κυβερνητικές πηγές, δε, απαντώντας ουσιαστικά στον πρόεδρο της Ευρωβουλής, Μάρτιν Σουλτς, σχολίαζαν πριν τη συνάντηση του Ρώσου προέδρου με τον Έλληνα πρωθυπουργό: «Δεν είναι απαραίτητες οι νουθεσίες, ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε στη Ρωσία».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης