Θεοδωράκης: 200 εκατ. για την ανθρωπιστική κρίση - 500 εκατ. για εξοπλιστικά

Θεοδωράκης: 200 εκατ. για την ανθρωπιστική κρίση - 500 εκατ. για εξοπλιστικά

Λοβέρδος (ΠΑΣΟΚ): Ο πρωθυπουργός να δώσει εξηγήσεις για το πώς οδηγήθηκε στην αγορά, στη συγκεκριμένη δημοσιονομική συγκυρία - Ανεξήγητα χαλαρή ανακοίνωση της ΝΔ εγείρει ερωτήματα για το αν είχε εγκριθεί το 2014 παρόμοια σύμβαση - Διαβάστε τη δήλωση Τασούλα - «Η κοινωνία μπορεί να περιμένει, οι εταιρείες όπλων όχι» καταγγέλλει «το Ποτάμι»

Θεοδωράκης: 200 εκατ. για την ανθρωπιστική κρίση - 500 εκατ. για εξοπλιστικά
«Η κοινωνία μπορεί να περιμένει, οι εταιρείες όπλων όχι» επισημαίνει «το Ποτάμι» σχολιάζοντας το αποκαλυπτικό δημοσίευμα από το ΘΕΜΑ που κυκλοφορεί σήμερα ότι στις 15 Μαρτίου η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ενέκρινε την υλοποίηση εξοπλιστικού προγράμματος προϋπολογισμού 500 εκατ.δολαρίων και εκταμίευσε προκαταβολή 45 εκατ. δολαρίων για την ενεργοποίηση της σύμβασης με την αμερικανική εταρεία «Lockheed Martin»
. Το πρόγραμμα αφορά τον εκσυγχρονισμό έως 5 αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας του Πολεμικού Ναυτικού τα οποία είναι παροπλισμένα από το 2009.

«200 εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση της «ανθρωπιστικής κρίσης» – 500 εκατομμύρια δολάρια για εξοπλιστικά. Με την υποσημείωση βέβαια ότι τα 200 εκατομμύρια δόθηκαν με τυμπανοκρουσίες ενώ τα 500 δόθηκαν χωρίς κανείς – ούτε η Βουλή, ούτε καν η Κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ- να ενημερωθεί» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του κόμματος του Σταύρου Θεοδωράκη.

Κλείσιμο
Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Λοβέρδος, εισηγητής Εξωτερικών και Άμυνας του ΠΑΣΟΚ καλεί τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό. «Ως πολιτικός αρχηγός κόμματος της αντιπολίτευσης κατηγορούσε - με εντυπωσιακή ευκολία -  τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι αγοράζουν όπλα και δεν δίνουν τα χρήματα στον λαό» τονίζει ο κ. Λοβέρδος και προσθέτει: Ο κ. Τσίπρας κατηγορούσε «τις προηγούμενες κυβερνήσεις και τα κόμματα που μετείχαν σε αυτές για λανθασμένες προτεραιότητες, αφήνοντας συνεχώς υπονοούμενα περί διαφθοράς. Ας μας πει ο κ. Πρωθυπουργός μήπως αλλάζει αναδρομικά γνώμη για όσα με ευκολία έλεγε;  Ας μας εξηγήσει ο κ. Πρωθυπουργός  με ποια λογική οδηγήθηκε στη συγκεκριμένη αγορά, στην συγκεκριμένη δημοσιονομική συγκυρία. Μήπως για  να διευκολυνθεί ο κ. Καμμένος να λάβει πρόσκληση στο αμερικανικό Πεντάγωνο, όπως λένε πολλοί σχολιαστές;».

Ανεξήγητα «χαλαρή» είναι η ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη ΝΔ και υπογράφεται από τον συντονιστή Άμυνας και Εξωτερικών Κώστα Τασούλα. «Την ώρα που η οικονομία βρίσκεται στον αέρα, η κυβέρνηση επιλέγει να δώσει άμεσα χρήματα για εξοπλιστικά προγράμματα, που δεν είναι απόλυτης προτεραιότητας. Και όλα αυτά τη στιγμή που έχουν κηρύξει εσωτερική στάση πληρωμών. Υποκρισία χωρίς όρια» επισημαίνει ο κ. Τασούλας εγείροντας ερωτήματα για το αν είχε εγκριθεί το 2014 από τις προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ παρόμοια σύμβαση με αυτά που αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ στις 15 Μαρτίου με τις υπογραφές των Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου.

«Πρόκειται για το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα των τελευταίων χρόνων, στη χειρότερη φάση της οικονομικής κρίσης και με τα κρατικά ταμεία κυριολεκτικά άδεια. Να θυμίσουμε ότι πριν από λίγους μήνες ο τότε Τομεάρχης Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας κατήγγελλε ότι “στον προϋπολογισμό έτους 2015, έχει εγγραφεί αύξηση κατά 56% των εξοπλιστικών δαπανών, αν και το μαχαίρι στις κοινωνικές δαπάνες συνεχίζεται αμείλικτα”» επισημαίνεται την ίδια στιγμή από «το Ποτάμι».

Το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη καλεί και την προηγούμενη κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις επισημαίνοντας ότι «σύμφωνα με πληροφορίες όδευε προς την ίδια παραγγελία με τον ίδιο τρόπο αλλά δεν την ενεργοποίησε καθότι δεν έδωσε την προκαταβολή, την οποία από ό,τι φάνηκε διέθεσε άμεσα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ».

Διαβάστε την ανακοίνωση που εκδόθηκε από «το Ποτάμι» για το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του ΘΕΜΑΤΟΣ ότι η κυβέρνηση προέβη αιφνιδιαστικά και εν κρυπτώ στην υλοποίηση προγράμματος εκσυγχρονισμού αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας έναντι τιμήματος 500 εκατομμυρίων δολαρίων:


«200 εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση της «ανθρωπιστικής κρίσης» - 500 εκατομμύρια δολάρια για εξοπλιστικά. Με την υποσημείωση βέβαια ότι τα 200 εκατομμύρια δόθηκαν με τυμπανοκρουσίες ενώ τα 500 δόθηκαν χωρίς κανείς -ούτε η Βουλή, ούτε καν η Κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ- να ενημερωθεί.

Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτει σήμερα ο Τύπος, η κυβέρνηση με απόφαση του ΚΥΣΕΑ προχώρησε στη συμφωνία για τον εκσυγχρονισμό πέντε παλαιών αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας μέσω διακρατικής συμφωνίας. Το συνολικό κόστος θα φθάσει τα 500 εκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα των τελευταίων χρόνων, στη χειρότερη φάση της οικονομικής κρίσης και με τα κρατικά ταμεία κυριολεκτικά άδεια. Να θυμίσουμε ότι πριν από λίγους μήνες ο τότε Τομεάρχης Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας κατήγγελλε ότι “στον προϋπολογισμό έτους 2015, έχει εγγραφεί αύξηση κατά 56% των εξοπλιστικών δαπανών, αν και το μαχαίρι στις κοινωνικές δαπάνες συνεχίζεται αμείλικτα”. Μετά όμως από δύο μήνες στην εξουσία, οι προτεραιότητες άλλαξαν. Η κοινωνία μπορεί να περιμένει, οι εταιρίες όπλων όχι.

Απάντηση στο ζήτημα, που προκύπτει, οφείλει να δώσει και η προηγούμενη κυβέρνηση που σύμφωνα με πληροφορίες όδευε προς την ίδια παραγγελία με τον ίδιο τρόπο αλλά δεν την ενεργοποίησε καθότι δεν έδωσε την προκαταβολή, την οποία από ό,τι φάνηκε διέθεσε άμεσα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ».


Διαβάστε την ανακοίνωση που εκδόθηκε από το ΠΑΣΟΚ με τη δήλωση του Ανδρέα Λοβέρδου, εισηγητή Εξωτερικών και Άμυνας του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τις αποκαλύψεις της εφημερίδας «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ:

«Σήμερα, στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα αποκαλύπτεται ένα θέμα που αφορά τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας, ως προς το οποίο ο ίδιος  ο Πρωθυπουργός οφείλει να δώσει σαφείς εξηγήσεις στον ελληνικό λαό.  Ως πολιτικός αρχηγός κόμματος της αντιπολίτευσης κατηγορούσε - με εντυπωσιακή ευκολία -  τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι αγοράζουν όπλα και δεν δίνουν τα χρήματα στον λαό. Κατηγορούσε δηλαδή, τις προηγούμενες κυβερνήσεις και τα κόμματα που μετείχαν σε αυτές για λανθασμένες προτεραιότητες, αφήνοντας συνεχώς υπονοούμενα περί διαφθοράς. Ας μας πει ο κ. Πρωθυπουργός μήπως αλλάζει αναδρομικά γνώμη για όσα με ευκολία έλεγε;  Ας μας εξηγήσει ο κ. Πρωθυπουργός  με ποια λογική οδηγήθηκε στη συγκεκριμένη αγορά, στην συγκεκριμένη δημοσιονομική συγκυρία. Μήπως για  να διευκολυνθεί ο κ. Καμμένος να λάβει πρόσκληση στο αμερικανικό Πεντάγωνο, όπως λένε πολλοί σχολιαστές;  Ας μας εξηγήσει ο υπεύθυνος Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και μέλος του ΚΥΣΕΑ κ. Δρίτσας πότε είχε δίκιο, όταν έκανε τις αντιπολιτευτικές του καταγγελίες για τα θέματα αυτά ή τώρα που τα εγκρίνει;».

Διαβάστε την ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη ΝΔ με τη δήλωση του συντονιστή της ΟΔΕ Άμυνας και Εξωτερικών Κώστα Τασούλα, σχετικά με το δημοσίευμα της εφημερίδας «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» για την απόφαση των Τσίπρα – Καμμένου για απευθείας ανάθεση εκσυγχρονισμού πολεμικών αεροπλάνων: 


«Την ώρα που η οικονομία βρίσκεται στον αέρα, η κυβέρνηση επιλέγει να δώσει άμεσα χρήματα για εξοπλιστικά προγράμματα, που δεν είναι απόλυτης προτεραιότητας.
Και όλα αυτά τη στιγμή που έχουν κηρύξει εσωτερική στάση πληρωμών.
Υποκρισία χωρίς όρια».

Διαβάστε την ανακοίνωση σχετικά με τις αποκαλύψεις του «Πρώτου ΘΕΜΑτος» που εξέδωσε το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών (ΚΙΔΗΣΟ) του Γιώργου Παπανδρέου:

«Από τα ΜΜΕ οι Έλληνες πολίτες πληροφορήθηκαν ότι η Κυβέρνηση αποφάσισε να δαπανήσει 500 εκατομμύρια δολάρια για τον εκσυγχρονισμό αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας  με απευθείας ανάθεση, τα οποία είχαν αποσυρθεί από το 2009, αφού σύμφωνα με όλες τις αρμόδιες εισηγήσεις ο εκσυγχρονισμός τους εθεωρείτο κοστολογικά ασύμφορος και οι επιχειρησιακές ανάγκες που προσέφεραν καλυπτόταν πλήρως με άλλους τρόπους».

»Επειδή η υποτιθέμενη απάντηση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κάθε άλλο παρά πειστική είναι, ο Πρωθυπουργός ο ίδιος οφείλει να απαντήσει άμεσα:

1. Αν άλλαξε η προτεραιότητα και γιατί στα εξοπλιστικά προγράμματα, όταν το εν λόγω πρόγραμμα θεωρούνταν μέχρι τώρα πολύ υποδεέστερης ανάγκης σχετικά με άλλα που δεν υλοποιούνται.

2. Αν ακολουθήθηκε η υποχρέωση που θεσμοθετήσαμε το 2010  επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου, σύμφωνα με την οποία πριν από οποιαδήποτε απόφαση του ΚΥΣΕΑ να συζητούνται  στην Επιτροπή Εξοπλισμών και Συμβάσεων της Βουλής όλα τα  θέματα εξοπλισμών, ώστε να υπάρχει πλήρης και διακομματκά ελεγχόμενη διαφάνεια.

Στη σημερινή εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία, είναι αυτονόητο ότι απαιτείται πλήρης ιεράρχηση των εξοπλιστικών δαπανών και μάλιστα με πλήρη διαφάνεια».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης