Βαρουφάκης: Αισιοδοξία για «θεραπευτική» συμφωνία

Βαρουφάκης: Αισιοδοξία για «θεραπευτική» συμφωνία

Εξήγησε ότι οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν αύριο και μεθαύριο - Ελπίζω ότι οι εταίροι τις επόμενες 48 ώρες θα επανέλθουν για να έχουμε μια επωφελή συμφωνία - Ήμουν έτοιμος να υπογράψω κείμενο που παρουσίασε ο Μοσκοβισί το οποίο αποσύρθηκε από τον Ντάισελμπλουμ

Βαρουφάκης: Αισιοδοξία για «θεραπευτική» συμφωνία
Την αισιοδοξία του για την επίτευξη συμφωνίας με τους Ευρωπαίους εταίρους εξέφρασε ο υπουργός των Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης στην έναρξη της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί στις Βρυξέλλες προς τους Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους μετά την διακοπή των εργασιών του Eurogroup.

Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και ότι θα υπάρξει εντέλει μια συμφωνία θεραπευτική για την Ελλάδα και καλή για την Ευρώπη, τόνισε ο υπουργός των Οικονομικών.

«Γιατί δεν συμφωνήσαμε σε μια κοινή ανακοίνωση;» συνέχισε ο κ. Βαρουφάκης αναφερόμενος στην ατελέσφορη ολοκλήρωση της συνεδρίασης του αποψινού Eurogroup και απάντησε: «Ο πραγματικός λόγος είναι γιατί υπάρχει μια ουσιαστική διαφωνία για το έργο που υπάρχει μπροστά μας σε σχέση με το πρόγραμμα για το οποίο εξελέγη η κυβέρνηση και ένα πρόγραμμα που κατά τη δική μας εκτίμηση και όσων έχουν διάυγεια πνεύματος ότι απέτυχε».

«Μπλεχτήκαμε σε μια δίνη αποπληθωριστική στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και δεν υπήρξαν μεταρρυθμίσεις από αυτές που χρειάζεται η Ελλάδα» δήλωσε ο Έλληνας υπουργός.

Στην προηγούμενη συνεδρίαση του Eurogroup, εξήγησε ο κ. Βαρουφάκης, απορρίψαμε ένα πιεστικό αίτημα να προσυπογράψουμε την έννοια της παράτασης του προγράμματος γιατί δεν πιστεύουμε ότι πρόγραμμα αυτό μπορεί να ολοκληρωθεί με επιτυχία και γι' αυτό εκλεγήκαμε.
Κλείσιμο

«Θα ήταν πράξη ανακόλουθη να υποσχεθούμε στους εταίρους μας συνέχεια του προγράμματος» επισήμανε.

Ο κ. Βαρουφάκης εξήγησε ότι πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup συναντήθηκε με τον επίτροπο Μοσκοβισί που του παρουσίασε «προσχέδιο ανακοίνωσης που αναγνώριζε την ανθρωπιστική κρίση και την ανάγκη να υπάρξει μια παράταση που θα οδηγούσε σε ένα 4μηνο ενδιάμεσο πρόγραμμα, ένα ενδιάμεσο συμβόλαιο για την Ελλάδα». Συμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών «σε αυτό το προσχέδιο αναφερόταν ότι η ΕΕ θα παρείχε τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα».

«Εμείς επαναλαμβάνουμε ότι θα εκπληρώσουμε τους όρους προς τους εταίρους και ότι δεν κάνουμε καμία δράση που θα εκτροχίαζε το πρόγραμμα ή σε δράση που θα έτεθε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα» είπε ο κ. Βαρουφάκης.

Ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι το έγγραφο που παρουσιάστηκε στο Eurogroup «μας πηγαίνει πίσω όχι στην προηγούμενη Πέμπτη, αλλά στην προηγούμενη Τετάρτη» επικρίνοντας τους ομολόγους του υπουργούς Οικονομικών ότι υπαναχώρησαν. Ο όρος που είχαμε θέσει, υποστήριξε ο κ. Βαρουφάκης, ήταν να μην επιβληθούν μέτρα που θα μεγάλωναν την ύφεση, δηλαδή ούτε μειώσεις στις χαμηλές συντάξεις, ούτε αυξήσεις στο χαμηλό ΦΠΑ.

«Δυστυχώς αυτό το θαυμάσιο κείμενο που θα υπέγραφα στη στιγμή απεσύρθη από τον πρόεδρο του Eurogroup που μας πήγε πίσω πίσω στην προηγούμενη Τετάρτη» υποστήριξε και συμπλήρωσε:«Θα θέλαμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία σήμερα όμως οι νεφελώδεις διατυπώσεις μιας κάποιας ευελιξίας δεν είχαν διευκρινίσεις».

Σε ερώτηση για το πώς θα υπάρξει συμβιβασμός ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι στην ιστορία της ΕΕ τίποτα δεν συνέβη όταν εκφράσαμε απόλυτες θέσεις. Εμείς ζητάμε μια διατύπωση, μια φράση που θα επιτρέψει και στις δύο πλευρές να βρουν ένα κοινό έδαφος για συμφωνία. «Αλλιώς θα υπάρξει μια μοναδική επίπτωση στην Ευρώπη».

Ερωτηθείς για το αν είναι ένα παιχνίδι όπως η Μονόπολη αυτή η διαπραγμάτευση ο κ. Βαρουφάκης απάντησε ότι «ποτέ δεν έπαιξα Μονόπολη με ψεύτικα χρήματα. Δυστυχώς είχα ένα παρελθόν ως καθηγητής στη Θεωρία των Παιγνίων. Δεν πιστεύω ότι οι θέσεις των Ευρωπαίων είναι απόλυτες και εγωιστικές. Αυτό που λέμε εμείς είναι ότι θέλουμε μια σωστή συμφωνία. Ας βρούμε αυτή τη σωστή συμφωνία. Αυτό είναι το Plan A, δεν υπάρχει Plan B. Δεν παίζουμε»

Παράλληλα επανέλαβε ότι «είμαστε μέλη της Ευρωζώνης, θα παραμείνουμε στην Ευρωζώνη, είμαστε κυβέρνηση σαφέστατα ευρωπαϊκή».

Όταν ρωτήθηκε τι θα συμβεί μετά τη λήξη του προγράμματος ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι «οι παλιοί μου δάσκαλοι μου έμαθαν ότι όταν οι στιγμές είναι κρίσιμες να μην κάνω υποθέσεις».

«Εμείς δεν παίζουμε παιχνίδι με το μέλλον της Ευρώπης. Δεν είμαστε υπερήφανοι για να λέμε ότι θα περιμένουμε να έρθουν σε εμάς. Κάθε πλευρά θα κάνει το μισό δρόμο που της αναλογεί τις επόμενες ημέρες. Το κάναμε την προηγούμενη Τετάρτη και θα το ξανακάνουμε» κατέληξε στη συνέντευξη τύπου ο υπουργός Οικονομικών.


Ευρωπαίοι αξιωματούχοι: Καμία ουσιαστική διαφορά μεταξύ του προσχεδίου Μοσκοβισί και αυτού που κατατέθηκε στο Eurogroup

Ο Πίτερ Σπίγκελ της εφημερίδας Financial Times, μεταδίδει πως Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, με τους οποίους μίλησε, δηλώνουν πως δεν υπήρχε ουσιαστική διαφορά μεταξύ του προσχεδίου που παρουσίασε στον Γιάνη Βαρουφάκη ο Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί και αυτού που παρουσιάστηκε τελικά στο Eurogroup και το οποίο απέρριψε η ελληνική πλευρά. 


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης