«Die Zeit»: Τα 700 emails-φωτιά που δείχνουν πώς η Ρωσία θέλει να προσεγγίσει την Ελλάδα

«Die Zeit»: Τα 700 emails-φωτιά που δείχνουν πώς η Ρωσία θέλει να προσεγγίσει την Ελλάδα

«Ισχυροί Ρώσοι θέλουν να διασπάσουν την ΕΕ και μάχονται ώστε η Μόσχα να αποκτήσει ηγεμονική θέση. Πώς επηρεάζουν την ελληνική κυβέρνηση» αναφέρεται σε δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας που επικαλείται 700 υποκλαπέντα emails

«Die Zeit»: Τα 700 emails-φωτιά που δείχνουν πώς η Ρωσία θέλει να προσεγγίσει την Ελλάδα
Με τίτλο «Στο δίκτυο των Ρώσων ιδεολόγων» και υπότιτλο «Ισχυροί Ρώσοι θέλουν να διασπάσουν την ΕΕ και μάχονται ώστε η Μόσχα να αποκτήσει ηγεμονική θέση. Πώς επηρεάζουν την ελληνική κυβέρνηση» η εφημερίδα Die Zeit παρουσιάζει περίπου 700 εμπιστευτικά e-mail, προϊόν υποκλοπής.

Σε αυτά ένα πρώην στέλεχος της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα αναφέρει σύμφωνα με την εφημερίδα τις στενές σχέσεις που διατηρούν Ρώσοι ολιγάρχες, όπως ο Μαλοφέγιεφ και ιδεολόγοι, όπως ο Αλεξάντερ Ντούγκιν με σημαντικούς Έλληνες πολιτικούς. Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι Ρώσοι στόχο έχουν να συνάψουν στρατηγικές και ιδεολογικές συμμαχίες με Ευρωπαίους που λαμβάνουν αποφάσεις  σαν μια εναλλακτική πρόταση απέναντι στην ΕΕ.

Τα mail που υποκλάπηκαν δίνουν πληροφορίες για το πώς αντιευρωπαϊστες Ρώσοι ιδεολόγοι κάνουν επαφές και προσπαθούν να επηρεάσουν πολιτικούς χωρών της ΕΕ. Στη λίστα πάνω-πάνω συμπεριλαμβάνεται ο Πάνος Καμμένος, ο νέος Έλληνας υπουργός Αμυνας. Το ντοκουμέντο με τον τίτλο «τελική λίστα Ελλήνων» περιλαμβάνει 90 ονόματα. Μαζί με το όνομα του Πάνου Καμμένου εμφανίζονται ονόματα δικηγόρων, επιχειρηματιών και πολιτικών. Τα mail που υποκλάπηκαν προέρχονται από την ηλεκτρονική διεύθυνση του Georgi Gawrisch, ο οποίος ανήκει στον στενό κύκλο του ρώσου Αλεξάντερ Ντούγκιν, του ιδεολόγου της νέο-ευρασιατικής Ρωσίας,  που υπηρέτησε σαν γ΄ γραμματέας της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα από το 2009 έως το 2013. Σε αυτό το χρονικό διάστημα δημιούργησε ένα μεγάλο δίκτυο στην Ελλάδα με πολλά άτομα, που έφταναν μέχρι και συνεργάτες της αμερικανικής πρεσβείας, επιχειρηματίες, δημοσιογράφους και σύμφωνα με την εφημερίδα διατηρούσε επαφές τόσο με τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και με τους ΑΝΕΛ. Σύμφωνα με τη Zeit ο Gawrisch αναζητούσε «φίλους» και στη Χρυσή Αυγή. 

Κλείσιμο
Τον Φεβρουάριο του 2014 ο Ντούγκιν σε mail στον Gawrisch εππισυνάπτει λίστα προσώπων που θα ήταν σε θέση να δημιουργήσουν ένα «ελίτ κλαμπ» ή «μια ομάδα για την επιρροή της πληροφόρησης υπέρ της Ρωσίας». 

Σύμφωνα με το mail με αυτά τα πρόσωπα συναντήθηκαν προσωπικά ο ίδιος ο Ντούγκιν ή κάποιος από τους αντιπροσώπους του.

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα «Die Zeit» σημαντική είναι η επαφή του Ντούγκιν και με τον σημερινό υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Η γερμανική εφημερίδα γράφει ότι ο Κοτζιάς ανέθεσε πολλές εργασίες όπου αναλύεται η σχέση του ελληνικού λαού αναφορικά με τη Ρωσία και στη συνέχεια τις έστειλε τον Ιούνιο του 2013 κατευθείας στον Gawrisch. Σε έρευνα με το ερώτημα: «Ποια χώρα είναι πιο κοντά στην Ελλάδα;», για το έτος 2012 καταγράφεται πως σχεδόν 40% θεωρούν πως η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος φίλος της Ελλάδας, 24% η Γαλλία και λίγο παραπάνω από 1% η Γερμανία. Ο Κοτζιάς έγραψε ως συμπέρασμα:
«Η Ρωσία είναι για τους Έλληνες ένας πιθανός στρατιωτικός και οικονομικός σύμμαχος, τον οποίο σέβονται και γνωρίζουν σχετικά καλά».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης