Το Θερινό Τμήμα της Βουλής θα αποφασίσει για (να μην γίνει) το δημοψήφισμα

Το Θερινό Τμήμα της Βουλής θα αποφασίσει για (να μην γίνει) το δημοψήφισμα

«Πέρασε» το νομοσχέδιο από τη Βουλή - Συμβιβασμό που δεν «αδειάζει» τον Μεϊμαράκη συμφώνησαν Σαμαράς-Βενιζέλος - Επτά οι χωριστές προτάσεις, καθώς δημοψήφισμα ζητά και ο Βύρων Πολύδωρας - Κατατέθηκε και η πρόταση του ΚΚΕ - Ρυθμιστής, τώρα, η Χρυσή Αυγή

Το Θερινό Τμήμα της Βουλής θα αποφασίσει για (να μην γίνει) το δημοψήφισμα
Να κλείσει άμεσα η εκκρεμότητα του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ», απορρίπτοντας τα «ετερόκλητα και αντιφατικά», όπως τα χαρακτηρίζει, αιτήματα της αντιπολίτευσης να συγκληθεί η Ολομέλεια του Κοινοβολίου για να συζητήσει τις - τελικά - επτά διαφορετικά προτάσεις για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, αργά χθες βράδυ από το Θερινό Τμήμα της Βουλής, ακολούθησαν ολονύκτιες διαβουλεύσεις ανάμεσα στα κόμματα της αντιπολίτευσης σε μια προσπάθεια να καθορίσουν κοινή στάση, αλλά και μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, καθώς το ζήτημα απασχόλησε τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.

Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, σύμφωνα με πληροφορίες του “protothema.gr”, κατέληξαν σε μια συμβιβαστική φόρμουλα, που να μην «αδειάζει» τον Πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες είχε αποδεχθεί τη συνάθροιση των υπογραφών των βουλευτών και είχε υποστηρίξει την άποψη ότι μπορεί να συνέλθει εκτάκτως η Ολομέλεια της Βουλής ακόμη και μέσα στο προσεχές Σαββατοκύριακο ώστε να απορρίψει το αίτημα της αντιπολίτευσης, το οποίο θέλει 180 ψήφους για να υλοποιηθεί.

Κλείσιμο
Πρώτα στη Διάσκεψη των Προέδρων και μετά στο Τμήμα
Ειδικότερα, οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος συμφώνησαν ότι την απόφαση για το αν μπορεί να συναθροιστούν οι υπογραφές θα την λάβει κατ΄  αρχήν η Διάσκεψη των Προέδρων του Κοινοβουλίου. Και εφόσον στο διακομματικό αυτό όργανο, εκφραστούν, όπως είναι βέβαιο διαφωνίες από τον ΣΥΡΙΖΑ –ο οποίος ήδη από χθες δια του Αλέξη Τσίπρα απεφάνθη ότι ξεπερνούν τους 120 οι βουλευτές που ζητούν σύγκληση της Ολομέλειας- αλλά και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, η τελική απόφαση θα ληφθεί από τα 100 μέλη του Θερινού Τμήματος.

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κλείσει το ζήτημα πριν από το Σαββατοκύριακο και πιθανότατα σήμερα ή το αργότερο αύριο, καθώς, όπως υποστηρίζουν αρμόδιες πηγές, «το Θερινό Τμήμα είναι το μόνο αρμόδιο για να αποφανθεί για το παραδεκτό των αιτημάτων», καθώς –κατά την κυβερνητική εκτίμηση- οι προτάσεις της αντιπολίτευσης «δεν είναι ενιαίες» και το σκεπτικό τους είναι αντικρουόμενο. 

Επισημαίνουν για παράδειγμα ότι η ΔΗΜΑΡ, η οποία θα καταθέσει σήμερα την πρότασή της, τάσσεται υπέρ της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας και βρίσκεται στον αντίποδα με το αίτημα του ΚΚΕ, το οποίο κατέθεσε λίγο μετά τις 11 το πρωί την πρότασή του και δείχνει να επιμένει στη θέση του για αναδρομική κατάργηση όλης της νομοθεσίας που κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ η Χρυσή Αυγή θέλει «εθνικοποίηση» όλων των φορέων ενέργειας. 

«Απομόνωση του ΣΥΡΙΖΑ»        
Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι «απομονώθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ που έμεινε με τις 71 δικές του υπογραφές». Και σε αυτή την «απομόνωση» αποδίδουν την κατάθεση έξι διαφορετικών προτάσεων, καθώς η Κουμουνδούρου δεν κατάφερε, όπως λένε να πάρει μαζί της ούτε τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου, οι οποίοι έσπευσαν να καταθέσουν -πρώτοι μάλιστα- δική τους πρόταση με τις υπογραφές των 13 βουλευτών τους και του συνεργαζόμενου Νίκου Νικολόπουλου. 

Χωριστές προτάσεις με άλλες 14 υπογραφές κατέθεσαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές, όπως και οι ισάριθμοι χρυσαυγίτες, συμπληρώνοντας, έτσι, ένα άθροισμα 115 βουλευτών που υπογράφουν το αίτημα να γίνει δημοψήφισμα για το ψηφισθέν νομοσχέδιο.

Με εξαίρεση την πρόταση της ομάδας των ανεξάρτητων βουλευτών, που περιέχει ένα προοίμιο σκεπτικού, οι άλλες τρεις είναι λιτές και καταλήγουν στο ίδιο αίτημα. 

Το γαϊτανάκι με ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ και Χρυσή Αυγή
Ωστόσο, οι δύο καθοριστικές προτάσεις που είναι της ΔΗΜΑΡ και του ΚΚΕ, που έχουν από 12 βουλευτές. Η πρώτη αναμένεται να κατατεθεί μέσα στις επόμενες ώρες, η δεύτερη κατατέθηκε αργά το πρωί. Σε κάθε περίπτωση οι διατυπώσεις τους είναι εκείνες που θα οδηγήσουν στην επίτευξη ή μη της πλειοψηφίας των 120.   

Όσον αφορά στην πρόταση της Δημοκρατικής Αριστεράς αυτή κατατέθηκε τελικά το πρωί της Πέμπτης αλλά από αυτή απουσιάζει η υπογραφή του Γρηγόρη Ψαριανού. 

Η κυβέρνηση, ωστόσο, δεν πρόκειται να αποδεχθεί αυτή την ερμηνεία και σε αυτή την περίπτωση για να προκύψει το «120» θα πρέπει να συνυπολογιστούν και οι υπογραφές της Χρυσής Αυγής. 

Η ΔΗΜ.ΑΡ., όμως, η οποία μετά… βασάνων και κόπων κατάφερε να συγκεντρώσει τις υπογραφές των βουλευτών που παραμένουν στις τάξεις της –και μεταξύ αυτών και του Σπύρου Λυκούδη που διαφωνούσε με τη συνταύτιση με τον ΣΥΡΙΖΑ- δεν δέχεται να αθροιστούν μαζί τους «οι ναζιστές», περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Τελικά, όμως, οι προτάσεις που θα εξεταστούν θα είναι επτά αφού μονοπρόσωπο αίτημα για διεξαγωγή δημοψηφίσματος κατέθεσε και ο ανεξάρτητος βουλευτής Βύρων Πολύδωρας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης