«Κλειδί» του ανασχηματισμού το υπουργείο Οικονομικών

«Κλειδί» του ανασχηματισμού το υπουργείο Οικονομικών

Αρχισε ο «πόλεμος» για τα μέτρα λιτότητας - «Κακώς εκδήλωσε ανησυχία η Κομισιόν» για την παραίτηση Θεοχάρη, είπε

«Κλειδί» του ανασχηματισμού το υπουργείο Οικονομικών
Νέες διαστάσεις λαμβάνει -μετά την αποχώρηση Θεοχάρη και τις έντονες αντιδράσεις της Κομισιόν που προκάλεσε- το θρίλερ της παραμονής ή μη του κυρίου Γιάννη Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών.
 
Μετά τα νέα δεδομένα, ο κύριος Στουρνάρας  εξέδωσε μία μάλλον ασυνήθιστα αυστηρή –για όσους γνωρίζουν τον υπουργό Οικονομικών- δήλωση κατά της ανακοίνωσης που εξέδωσε η Κομισιόν για «χάρη» του κυρίου Θεοχάρη. Στην ανακοίνωση του ο κύριος Στουρνάρας τονίζει πως «κακώς εκδήλωσε ανησυχία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.  Ό,τι επιτεύχθηκε στην Ελλάδα, επιτεύχθηκε με το αίσθημα ευθύνης της κυβέρνησης, των βουλευτών που τη στηρίζουν και κυρίως με τις θυσίες του ελληνικού λαού».
 
Αν και σε πολλές περιπτώσεις ο κύριος Στουρνάρας έχει αναφερθεί και υπερασπιστεί δημοσίως «τις θυσίες του εληνικού λαού», η εξαιρετική μνεία που κάνει στην συνεισφορά των βουλευτών, μόνον αυτονόητη δεν φαντάζει την δεδομένη στιγμή, αλλά τον αναδεικνύει σε «ισορροπιστή» μεταξύ Αθήνας και Βρυξελών, δείχνοντας έτσι πως παραμένει ενεργός στη διεκδίκηση της εμπιστοσύνης των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, για τη συνέχιση της σταδιοδρομίας του στο υπουργείου Οικονομικών ή την Τράπεζα της Ελλάδος.
 
Ο ίδιος βέβαια δηλώνει σιβυλλικά πως «και θέλει και δεν θέλει να παραμείνει» στο υπουργείο Οικονομικών, αφού η θέση του είναι εξαιρετικά λεπτή, την ώρα μάλιστα το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται να επιλέγει να ανεβάσει τους τόνους απέναντι στην Τρόικα, μιλώντας ανοιχτά για «χαλάρωση» της σκληρής λιτότητας και προκαλώντας «νευρικό κλονισμό» στους δανειστές ενόψει ανασχηματισμού.

Την ερχόμενη Τετάρτη μάλιστα, ο κύριος Σόιμπλε έχει κανονίσει συνάντηση στο Βερολίνο με τον κύριο Στουρνάρα, όπου θα τον ρωτήσει για όλα αυτά που συμβαίνουν στην Αθήνα -αν και δεν είναι σίγουρο με ποια ιδιότητα θα του απαντήσει ο κ.Στουρνάρας αφού ο ανασχηματισμός θα πρέπει να έχει προηγηθεί…
Κλείσιμο
  
Η αντίδραση της Κομισιόν δεν πρέπει να εξετάζεται αποκομμένη από τις αντιδράσεις που προκαλεί στους δανειστές η στροφή που επιχειρεί μετεκλογικά στην οικονομική πολιτική της η κυβέρνηση. Από την πρώτη στιγμή που διεφάνη είχε χτυπήσει «καμπανάκι» ο διεθνής Τύπος, ακολούθως ο κύριος Σόιμπλε δήλωσε στo περιοδικό Focus ότι οι Έλληνες πρέπει να αποφασίσουν τι θέλουν, ενώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο άρχισε το «κρυφτούλι» με την δημοσιοποίηση της έκθεσης αξιολόγησης (η ανακοίνωση μετετέθη για την άλλη εβδομάδα μετά τον ανασχηματισμό) στην οποία μάλιστα φέρεται να ζητά και επέκταση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης για έως και 2 χρόνια ακόμη, παρότι το Μαξίμου έχει καλλιεργήσει προσδοκίες για κατάργησή του!
 
Στο πλαίσιο αυτό ο κύριος Στουρνάρας συνεχίζει να διαδαματίζει ρόλο-κλειδί στις εξελίξεις, καθώς είχε και «μυστική συνάντηση» την Τετάρτη στο Παρίσι με την κυρία Λαγκάρντ και τον κύριο Τόμσεν (αποκαλυφθηκε χθες από παράγοντες του Ταμείου στην Ουάσιγκτον), ενώ οι αλλαγές στη διοίκηση της Τραπέζης της Ελλάδος σχετίζονται άμεσα με τον αυξημένο εποπτικό ρόλο που θέλει το ΔΝΤ να παίξει η ΤτΕ, εν όψει των επικείμενων στρες-τεστ και πριν τις μεγάλες αποφάσεις για την τύχη του ελληνικού χρέους.

Τι εκμυστηρεύτηκε σε δημοσιογράφους

Χθες στη Βουλή, ο κ. Στουρνάρας ρωτήθηκε από δημοσιογράφους εάν ο ανασχηματισμός θα γίνει τη Δευτέρα και απάντησε «μάλλον», ενώ χαμογέλασε όταν τον ρώτησαν αν θα αποχωρήσει από το γραφείο του στην οδό Νίκης.

«Θέλετε να φύγετε;» ήταν η επόμενη ερώτηση για να απαντήσει: «Θέλω και δεν θέλω. Έχω δώσει πολλά στο υπουργείο Οικονομικών» δήλωσε ενώ, όταν ειπώθηκε από την άλλη πλευρά ότι και στην Τράπεζα της Ελλάδας θα έχει ουσιαστικό ρόλο, είπε: «Ναι! Αλλά θα είναι διαφορετικός ρόλος».

Οι τελευταίες φράσεις του κ. Στουρνάρα ερμηνεύονται από πολλούς ως προαναγγελία για τα νέα του καθήκοντα ως ο μεγαλοτραπεζίτης της χώρας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης