Πρόταση δυσπιστίας κατά του Γ. Στουρνάρα κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ

Πρόταση δυσπιστίας κατά του Γ. Στουρνάρα κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ

Η κυβέρνηση δια στόματος Βενιζέλου εισηγείται την απόρριψή της - Δεν έχει παρέλθει το 6μηνο που απαιτείται με βάση τον Κανονισμό λειτουργίας του Σώματος από την προηγούμενη πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης - ΑΝΕΛ και ΚΚΕ στηρίζουν την πρόταση μομφής - Φ.Κουβέλης: Δεν συμφωνούμε με την πρόταση 

Πρόταση δυσπιστίας κατά του Γ. Στουρνάρα κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ
Απροσδόκητες εξελίξεις πυροδοτεί η αιφνιδιαστική κίνηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, να καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα τινάζοντας στον αέρα την συζήτηση και ψήφιση του κρίσιμου πολυνομοσχεδίου από την Ολομέλεια.

Ο υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Σταμάτης, σημείωσε ότι η κυβέρνηση αποδέχεται την πρόταση ώστε να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση επί της προτάσεως μομφής καθώς όπως είπε «δεν μας περισσεύει χρόνος».

Χαρακτήρισε την ενέργεια του ΣΥΡΙΖΑ ως «απονενοημένο διάβημα» και κατηγόρησε ευθέως τον κ. Τσίπρα ότι «στην πιο κρίσιμη στιγμή για την χώρα βάλλετε τα εθνικά μας συμφέροντα. Προτού το κάνετε θα έπρεπε να μας απαντήσετε πού θα βρούμε τα χρήματα για να καλύψουμε τις ανάγκες της χώρας».

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής εάν κατατεθεί πρόταση μομφής εναντίον υπουργού από τουλάχιστον 50 βουλευτές τότε η Ολομέλεια διακόπτει κάθε άλλη συνεδρίαση. Η κυβέρνηση αποφασίζει εάν η συζήτηση της προτάσεως θα γίνει άμεσα ή μετά από 2 ημέρες. Η κυβέρνηση αποφάσισε να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία.

Υπό αυτά τα δεδομένα η ψήφιση επί της προτάσεως μομφής αναμένεται το βράδυ της Τρίτης.
Πάντως, στο Προεδρείο τη Βουλής εξετάζεται και σενάριο για το αν μπορεί να απορριφθεί το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ με το σκεπτικό ότι πριν από περίπου 4 μήνες κατατέθηκε από το ίδιο κόμμα πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τον ΚτΒ δεν μπορεί το ίδιο κόμμα να επανακαταθέσει  ίδια πρόταση αν δεν παρέλθει 6μηνο.

Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι αυτή την φορά η αντιπολίτευση δεν κατέθεσε μομφή κατά της κυβέρνησης αλλά κατά υπουργού της.

Προς απόρριψη η πρότασης μομφής

Την απόρριψη της πρότασης μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών αναμένεται να αποφασίσει το Προεδρείο της Βουλής με την σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας του Σώματος. Σύμφωνα με πληροφορίες το σκεπτικό θα αναφέρει ότι δεν έχει παρέλθει το 6μηνο που απαιτείται με βάση τον Κανονισμό λειτουργίας του Σώματος από την προηγούμενη πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης.

Θα σημειωθεί επίσης ότι εάν υιοθετηθεί η άποψη πως οι δύο προτάσεις είναι διαφορετικές και άρα πρέπει να γίνει αποδεκτή η νέα, τότε θα οδηγηθεί το πολιτικό σκηνικό σε πλήρη εκτροπή καθώς κάθε δύο ημέρες 50 βουλευτές της αντιπολίτευσης θα καταθέτουν προτάσεις μομφής για όλους τους υπουργούς. Με τον τρόπο αυτό για περισσότερες από 150 ημέρες η Βουλή θα εγκλωβιστεί σε σχετικές συζητήσεις. 

Πάντως, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Δημήτρης Παπαδημούλης είπε ότι τυχόν απόρριψη της προτάσεως θα σημαίνει «εκτροπή» και πρόσθεσε ότι «είναι δημοκρατικά, ηθικά και κοινοβουλευτικά αδιανόητη οποιαδήποτε προσπάθεια της κυβέρνησης να αποδεσμευθεί από την ρητή δέσμευση που ανέλαβε με τις δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας. Αν επιβεβαιωθούν οι φήμες ότι σκέφτονται να πραγματοποιήσουν μία τέτοια εκτροπή και πολιτική κωλοτούμπα, αυτό σημαίνει φόβος απέναντι στον ελληνικό λαό για τη δημοσιότητα από την συζήτηση που θα διεξαχθεί, έλλειψη εμπιστοσύνης στα επιχειρήματά τους, έλλειψη εμπιστοσύνης ακόμη και στις κοινοβουλευτικές τους δυνάμεις».

Στο ίδιο σκεπτικό κινήθηκε αργότερα και ο Αλέξης Τσίπρας που είπε πως αν απορριφθεί η πρόταση δυσπιστίας κατά του Γιάννη Στουρνάρα, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά του Προεδρείου της Βουλής.  Στο μεταξύ, ΑΝΕΛ και ΚΚΕ γνωστοποίησαν ότι στηρίζουν την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ. Την πρόταση μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών στηρίζει και ο Βύρων Πολύδωρας. Στον αντίποδα ο Φώτης Κουβέλης είπε ότι η ΔΗΜΑΡ δεν συμφωνεί με την πρόταση δυσπιστίας.

Επίθεση Τσίπρα στην κυβέρνηση

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας, εξαπέλυσε σκληρή επίθεση προς την κυβέρνηση από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου. 

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση για το γεγονός ότι έφερε το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή με τη μορφή κατεπείγοντος, ενώ το παρέδωσε στους βουλευτές τα ξημερώματα Σαββάτου. 

«Επιχειρείτε σαν τους κλέφτες», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως «προχωράτε σε ένα ακόμα έγκλημα με νομοσχέδιο που φανερώσατε ξημερώματα», το οποίο -όπως σημείωσε- είναι το προϊόν συναλλαγής με την Τρόικα για να διασωθεί η κυβέρνηση στις εκλογές.

Με αυτό το πολυνομοσχέδιο «σκούπα» επιχειρείται διπλή εκκαθάριση, τόνισε ακόμη, λέγοντας ότι οι υπεύθυνοι για αυτό το έγκλημα εις βάρος των Ελλήνων πολιτών θα καθίσουν στο σκαμνί, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβει στην εξουσία.

Στο τέλος της ομιλίας του, μάλιστα, ο κ. Τσίπρας κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας εναντίον του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, γεγονός που ανέβασε τους τόνους ακόμη περισσότερο.

Η συνεδρίαση στην Ολομέλεια διεκόπη προσωρινά και ξεκίνησε εκ νέου λίγο πριν τις έξι το απόγευμα.






Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης