Πίεση στους υπουργούς, «μασάζ» στους βουλευτές από τον πρωθυπουργό

Πίεση στους υπουργούς, «μασάζ» στους βουλευτές από τον πρωθυπουργό

Να κλείσει την διαπραγμάτευση με την Τρόικα και να περάσει τα κρίσιμα νομοσχέδια χωρίς απώλειες θέλει η κυβέρνηση

Πίεση στους υπουργούς, «μασάζ» στους βουλευτές από τον πρωθυπουργό
Πίεση στους υπουργούς και «μασάζ» στους βουλευτές είναι η τακτική του πρωθυπουργού ο οποίος επιχειρεί να λύσει μία δύσκολη εξίσωση να κλείσει το δυνατόν πιο γρήγορα την διαπραγμάτευση με την Τρόικα και να περάσει χωρίς απώλειες για την κυβερνητική πλειοψηφία τα κρίσιμα νομοσχέδια από την Βουλή.

Στο πλαίσιο αυτό ενώ ζητά από τους υπουργούς του να επισπεύσουν ώστε να καλυφθούν τα προαπαιτούμενα που εκκρεμούν από τον Σεπτέμβριο, δέχεται τις προτάσεις των βουλευτών του για την φορολόγηση των ακινήτων.

Είναι χαρακτηριστική η συνεδρίαση των βουλευτών της ΝΔ που μετέχουν στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής που πραγματοποιήθηκε χθες με πρωτοβουλία του Μεγάρου Μαξίμου και οι διαβεβαιώσεις που τους δόθηκαν ώστε να μεταβάλλουν την στάση τους. Οι βουλευτές λένε πια ότι το σχέδιο φορολόγησης κινείται στην σωστή κατεύθυνση. Μετά από την χθεσινή εξέλιξη το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται αισιόδοξο ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί σύντομα και θα πάρει την ψήφο των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Φεύγει έτσι ένα σοβαρό αγκάθι ενώ εκφράζεται η εκτίμηση ότι θα συμφωνήσει και η Τρόικα.
Κλείσιμο

Παραμένει όμως το έτερο εμπόδιο που είναι η απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας που ζητά τη Τρόικα. Το αρνούνται κατηγορηματικά οι βουλευτές της συμπολίτευσης ενώ υπάρχει πάντα η δέσμευση του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης ότι θα προστατευθεί η πρώτη κατοικία των φτωχών πολιτών. Κυβερνητικό στέλεχος έλεγε “ένα ένα τα θέματα, για τους πλειστηριασμούς έχουμε έναν μήνα ακόμη”. Πάντως η πίεση που ασκείται στους αρμόδιους του υπουργείου Ανάπτυξης είναι μεγάλη.

Εν τω μεταξύ το Μέγαρο Μαξίμου αξιολογεί τις διαθέσεις των υπουργών Οικονομικών έναντι της χώρας όπως καταγράφηκαν στην συνεδρίαση του Eurogroup. Οι συστάσεις Ντάισενμπλουμ και Μοσχοβισί να επιταχύνει η Ελλάδα διατηρούν τον προβληματισμό στο εσωτερικό της κυβέρνησης για τις προθέσεις των ευρωπαίων εταίρων.

Εκτιμάται ότι αυτό αποτελεί πίεση και για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό που συνδέονται με την εκτίμηση για το δημοσιονομικό κενό του 2014. Ενώ η διαφορά με την Τρόικα έχει μειωθεί το υπουργείο Οικονομικών καταθέτει την επόμενη εβδομάδα τον προυπολογισμό.

Είναι σαφές ότι οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα απαιτούν ακόμη χρόνο και το αρνητικό σενάριο προβλέπει ότι θα κλείσει στις αρχές του επόμενου χρόνου. Ο πρωθυπουργός επιθυμεί να προκύψει συμφωνία με την Τρόικα όσο το δυνατόν συντομότερα προκειμένου να φέρει πιο κοντά και πριν τις ευρωεκλογές την μεγάλη συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό και την διευθέτηση του χρέους. Παρά τα μηνύματα από τους εταίρους η κυβέρνηση δεν εγκαταλείπει την προσπάθεια.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης