Γρηγοράκος: Μέχρι τέλος του 2013 οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο

Γρηγοράκος: Μέχρι τέλος του 2013 οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο

Πώς αντέδρασαν οι δήμαρχοι στις προωθούμενες αλλαγές - Πώς επιχειρείται η αποκέντρωση του κράτους - Τι θα γίνει για να σταματήσει η διόγκωση των χρεών των δήμων

Γρηγοράκος: Μέχρι τέλος του 2013 οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο
Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει σε αλλαγή του εκλογικού νόμου όσον αφορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενόψει των δημοτικών εκλογών του Μαΐου, είδηση που επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο οποίος συμμετείχε σήμερα σε σύσκεψη στη Λάρισα με θέμα: «Η Αυτοδιοίκηση μπροστά στις νέες προκλήσεις-Προβλήματα και προοπτικές». Τη σύσκεψη συγκάλεσαν από κοινού η γενική γραμματεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας και η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν τα προβλήματα και οι προοπτικές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στο σημερινό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, ενώ επί τάπητος τέθηκε και η άμεση επίλυση των ζητημάτων που αφορούν σε όλο το εύρος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, της Περιφέρειας και των Δήμων. Εξάλλου σε αυτή μετείχαν αυτοδιοικητικοί και των δυο βαθμίδων από όλη τη Θεσσαλία, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου.

Σχετικά με τις προωθούμενες αλλαγές στον εκλογικό νόμο, ο κ. Γρηγοράκος επεσήμανε πως αυτές θα έχουν αποσαφηνιστεί μέχρι το τέλος του χρόνου αν και, όπως σχολίασε, το ΠΑΣΟΚ στηρίζει μία συνολικότερη μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος.

Όσον αφορά στο δημόσιο τομέα, ο ίδιος εμφανίστηκε αρνητικός στην προοπτική προώθησης νέου κύματος διαθεσιμοτήτων -ιδιαίτερα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση- σημειώνοντας πάντως την απόφαση της κυβέρνησης να κινηθεί στην κατεύθυνση της κινητικότητας μετά από αξιολόγηση του προσωπικού.

Ο κ. Γρηγοράκος συμφώνησε με το αίτημα των δημάρχων για ενίσχυση των αρμοδιοτήτων τους, προκειμένου να γίνει πραγματικότητα η αποκέντρωση του κράτους, ενώ δεσμεύθηκε ότι θα τους αποδοθεί και μέρος των παρακρατηθέντων πόρων μετά από συνεννόηση με την ΚΕΔΕ. Αναφορικά δε με τα οικονομικά προβλήματα πολλών δήμων της χώρας, σημείωσε πως οι περιφέρειες και οι μεσαίοι δήμοι έχουν διαχειρίσιμα χρέη και το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στους μικρούς και τους μεγάλους δήμους.
Κλείσιμο

Να σημειωθεί πως κατά την άφιξη στο χώρο όπου πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη, τον αναπληρωτή υπουργό εσωτερικών περίμεναν δεκάδες πρώην σχολικοί φύλακες διαμαρτυρόμενοι για την απόλυσή τους, παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων. Ο κ. Γρηγοράκος απευθυνόμενος στους σχολικούς φύλακες εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του στην πολιτική της επιβολής οριζόντιων μέτρων, τα οποία πάντως χαρακτήρισε αναγκαία εξαιτίας των πιέσεων της τρόικας. Τέλος, επανέλαβε ότι το υπουργείο αναζητεί λύση για την επαναπρόσληψη απολυθέντων σχολικών φυλάκων, μετά από διαδικασία αξιολόγησης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης