Νεύμα στήριξης της Μέρκελ προς Σαμαρά

Νεύμα στήριξης της Μέρκελ προς Σαμαρά

Η Γερμανίδα καγκελάριος κάλεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό να σταθεί κοντά της για την οικογενειακή φωτογραφία - Το νεύμα της κ Μέρκελ ερμηνεύθηκε ως κίνηση πολιτικού συμβολισμού - στήριξης της ελληνικής προσπάθειας

Νεύμα στήριξης της Μέρκελ προς Σαμαρά
Αν  μία φωτογραφία είναι χίλιες λέξεις τότε το νεύμα της κυρίας Άνγκελα Μέρκελ στον κ. Σαμαρά κατά την διάρκεια της οικογενειακής φωτογραφίας να κατέβει από τα «ορεινά» για να βγει δίπλα της δείχνει την καλή σχέση των δύο ηγετών αλλά και την απόφαση του Βερολίνου να στηρίξει πολιτικά την ελληνική κυβέρνηση.

Φυσικά η ελληνική κυβέρνηση θα προτιμούσε η στήριξη να μεταφραστεί και σε συγκεκριμένη βοήθεια είτε με την χαλάρωση του προγράμματος κυρίως στο θέμα της μεταρρύθμισης του δημοσίου τομέα είτε με αναπτυξιακή βοήθεια. Ελπίζει η κυβέρνηση ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα βρεθεί λύση στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα και διευθέτηση στο θέμα των 12.500 μετακινήσεων προκειμένου να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης των 8,1 δισ.  ευρώ από το Eurogroup της επόμενης Δευτέρας.

Στο λεγόμενο «photo opportunity», δηλαδή στη φωτογραφία μετά το τέλος διεθνών διασκέψεων, συναντήσεων ή συνόδων κορυφής είθισται οι συμμετέχοντες αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων να είναι χαλαροί μεταξύ τους, να αστειεύονται και να χειρονομούν.

Ωστόσο, κίνηση σαν το νεύμα της κυρίας Μέρκελ προς τον κ. Σαμαρά δεν είναι από τις πλέον συνηθισμένες. Κι αυτό διότι οι συμμετέχοντες ηγέτες και αρχηγοί κυβερνήσεων στέκονται σε συγκεκριμένα σημεία με βάση το διπλωματικό πρωτόκολλο, εκεί όπου η εθιμοτυπία έχει ορίσει ότι πρέπει να σταθούν για να φωτογραφηθούν.

Η οικοδέσποινα κυρία Μέρκελ αδιαφορώντας για το πρωτόκολλο κάλεσε τον κ. Σαμαρά να σταθεί δίπλα της, όπως έπραξε και με τον Αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν ο οποίος ακολούθησε τον Έλληνα πρωθυπουργό από τα ορεινά.

Κλείσιμο
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, φωτογραφήθηκε ακριβώς πίσω από την κυρία Μέρκελ.

Ο κ. Σαμαράς βρέθηκε στο Βερολίνο προκειμένου να συμμετάσχει σε εκδήλωση που διοργάνωσε η γερμανική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων στην Ευρωπαική Ένωση. Αν και το Βερολίνο αναγνωρίζει το πρόβλημα ωστόσο δεν ξεφεύγει από την αυστηρή δημοσιονομική πολιτική επιμένοντας ότι δεν πρέπει η ανάπτυξη να βασιστεί σε δανεικά. Αν και με την στάση αυτή διαφωνεί η πλειοψηφία των ευρωπαίων ηγετών το θέμα μετατίθεται για μετά τις γερμανικές εκλογές. 

Σαμαράς: Το πρόβλημα είναι η καθυστερημένη εκταμίευση των κονδυλίων για την αύξηση της απασχόλησης

Στην άμεση ανάγκη εκταμίευσης των ευρωπαϊκών κονδυλίων προς την Ελλάδα ώστε να αντιμετωπιστεί το «τέρας» της ανεργίας, αναφέρθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά την τοποθέτησή του στη συνάντηση που έγινε στο Βερολίνο για την τόνωση της απασχόλησης των νέων, μετά από πρωτοβουλία της Άνγκελα Μέρκελ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε ότι το βασικό πρόβλημα στην  πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της ανεργίας δεν είναι το ποσό, αλλά ο χρόνος διάθεσής του και επεσήμανε ότι όλα όσα προτείνει τώρα η Ευρώπη καθυστερούν να γίνουν, γεγονός που αποτελεί, τελικά, το πρόβλημα. Σε αυτό το πλαίσιο, εξήγησε ο πρωθυπουργός, εξετάζονται προτάσεις που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, προγράμματα για προχρηματοδότηση και στοχευμένες δράσεις που θα αφορούν την ουσία του προβλήματος.

Επίκεντρο της ελληνικής προσπάθειας αποτελούν, σημείωσε ο κ. Σαμαράς, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες δημιουργούν θέσεις εργασίας, αλλά και οι νέες επιχειρήσεις (start up).

Στην τοποθέτησή του ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέδειξε ακόμη τον κίνδυνο ενίσχυσης των φαινομένων λαϊκισμού και εξτρεμισμού. «Αν δεν χτυπήσουμε την ανεργία, θα είναι μια πραγματικότητα για όλες τις χώρες, όχι μόνο για όσες έχουν το πρόβλημα», προειδοποίησε ο Αντώνης Σαμαράς και δήλωσε πεπεισμένος ότι αυτή η Ευρώπη μπορεί και πρέπει να κάνει τη διαφορά.




















Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης